Rijeka domaćin ovogodišnjeg susreta gradova i općina – prijatelja djece

Autor: Marina Pauletić 05.10.2022

wp-content/uploads/2021/12/Dje%C4%8Dja-ku%C4%87a-2400x1524_c.jpg

Rijeka je po drugi puta domaćin godišnjeg susreta gradova i općina - prijatelja djece.

RIJEKA - Ovoga petka, 7. listopada, Rijeka će ponovo biti domaćin godišnjeg susreta gradova i općina koji nose prestižnu titulu prijatelja djece. Glavna je tema ovog 14. po redu susreta „Kultura hura!“. Otprilike 150 sudionika, djece i odraslih, iz delegacija 28 gradova i općina prijatelja djece upoznat će se s ustanovama u kulturi – Art kvartom Benčić, a posebno s Dječjom kućom i njenim programima. Sva će se događanja odvijati u Art kinu, Dječjoj kući, Muzeju moderne i suvremene umjetnosti Rijeka te u Palači šećerane.


Susreti ovakvoga tipa tematski su susreti susreti na kojima sudionici, djeca i odrasli, razmatraju različite teme i prezentiraju primjere dobre prakse koji su od interesa za djecu. Održavaju se od 2007. godine, a Rijeka je bila domaćin 4. susreta koji se, na temu zdrave prehrane, održao 2010. godine.

Cilj svih planiranih aktivnosti koje će se tijekom dana odvijati u sklopu 14. susreta gradova i općina – prijatelja djece je prezentacija najboljih postignuća Grada Rijeke, te prenošenje znanja i iskustva iz područja kulture za djecu zainteresiranim gradovima i općinama. U Dječjoj su kući pripremljene brojne radionice: radionicu „Izrada šećernih glava – kampanula“ organizira Muzej Grada Rijeke, „Igra sjene i marionete“ organizira Gradsko kazalište lutaka, Art kino organizira „Kviz za filmoljupce“, Gradska knjižnica Rijeka „Tvorničke igre“, a Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka organizira radionicu „MMSU MEMORY“.


Osim toga, održat će se i panel-rasprava „EPK jučer, danas, sutra“, na kojoj će se prezentirati i razmjenjivati iskustva u planiranju strategija u području kulture za djecu i aktivnog sudjelovanja djece u kulturnom životu grada. Na panelu će sudjelovati učenica 7. razreda riječke OŠ Nikola Tesla, Mara Vidačković, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar, ravnateljica Art kina Slobodanka Mišković, ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković, ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka Magdalena Lupi Alvir te kao moderator Igor Bajok.


Organizatori su 14. susreta gradova i općina – prijatelja djece Grad Rijeka i Središnji koordinacijski odbor Akcije Gradovi i općine – prijatelji djece.

Više sa portala torpedo.media ...