Rijeka jedina u Hrvatskoj ima pametni prometni centar

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 06.06.2022

prometni 1centar

Suvremena tehnologija centra, omogućuje tako bolju protočnost glavnih prometnih koridora i znatnu uštedu u potrošnji električne energije od čak 51% u odnosu na semafore starije proizvodnje.

Rijeka - 5. lipnja obilježio se Svjetski dan okoliša, dan kada više i aktivnije promišljamo i svjesni smo na koji način promjene u okolišu i zagađenost utječu na klimatske promjene. Činjenica jest da je prometno opterećenje sve veće iz godine u godinu, broj osobnih vozila po obitelji raste, teretni promet, kamioni, motori, bicikli, romobili, i sve vrste vozila stvaraju gužve u svim gradovima pa tako i u centru našeg grada, pogotovo tijekom turističke sezone.

Dio je to tema o kojima se raspravljalo na nedavno održanoj konferenciji “CroEnergo“ na Plitvičkim Jezerima gdje je bilo riječi i o vizijama hrvatskih pametnih gradova posebno u kontekstu ostvarenja zajedničke misije - klimatske neutralne Europe do 2050. godine. Rijeka je više puta dokazala liderstvo u kategoriji pametnih gradova, a nastavlja u tom pravcu i dalje.

Zabrinjavajuće je da gotovo jedna trećina emisija štetnih plinova unutar Europske unije proizlazi iz samog prometnog sektora. Održivost naših gradova povezana je stoga s ulaganjem u digitalizaciju i inovativna prometna rješenja, pa će tako gradovi svakako imati važnu ulogu jer će pametnim upravljanjem najviše doprinijeti zelenoj tranziciji.

Suvremena tehnologija centra, omogućuje tako bolju protočnost glavnih prometnih koridora i znatnu uštedu u potrošnji električne energije od čak 51% u odnosu na semafore starije proizvodnje. Štedi se tako vrijeme i potrošnja goriva, a znatno se smanjuju i emisije ispušnih plinova.

TD Rijeka Plus d.o.o. i svojim ostalim tehnologijama, poput visoko precizne smart tehnologije LPR prepoznavanja registarskih tablica, i automatskom naplatom, kao i brojnim digitalnim kanalima kupnje parkirnih karata (BMOVE aplikacija, KEKS PAY aplikacija, QR kodovi, Rijeka City Card webshop) doprinosi tome da je Rijeka suvremeni pametni grad, na nivou ostalih europskih prijestolnica. Vrijeme je sad, a odgovornost je velika – ne samo zbog budućnosti grada i naših sugrađana, nego i naše planete. Malim koracima zajedno možemo do velikih promjena!