Rinčić i Vivoda: Tražimo smjenu direktora i Nadzornog odbora Autotroleja

Autor: Marina Pauletić 17.05.2024

rincic_vivoda_

Rinčić i Vivoda ne ostaju samo na iznošenju problema, već imaju i plan akcije za poboljšanje javnog prijevoza u Rijeci.

Rijeka – „Grad Rijeka suočava se s ozbiljnim izazovima u vezi s opstankom i kvalitetom javnog prijevoza, posebno u kontekstu problema s Autotrolejom, gradskom kompanijom za javni prijevoz u gradu. Situacija je katastrofalna i pred pucanjem pa je nužno odmah provesti određene mjere“, istaknuli su nezavisna vijećnica Iva Rinčić i vijećnik Akcije mladih Vedran Vivoda na konferenciji za novinare.

Iznose i nekoliko kroničnih i dubinskih problema koje su, kažu, detektirali analizom trenutne situacije:

Loš management i nedostatak akcije uprave;
Loša organizacija i upravljanje;
Neuspjeh vladajućih struktura;
Nedostatak sustavnog promišljanja i planiranja prometa

Sve ovo rezultiralo je činjenicom da je Autotrolej u zadnjih godinu dana ostao bez 53 vozača. Rinčić i Vivoda ne ostaju samo na iznošenju problema, već imaju i plan akcije za poboljšanje javnog prijevoza u Rijeci:

Smjena direktora i Nadzornog odbora Autotroleja, što su kao Klub vijećnika uputili kao Zaključak na Gradsko vijeće;
Restrukturiranje društva Autotrolej;
Reorganizacija linija i polazaka;
Povećanje subvencije za javni prijevoz;
Povećanje kapaciteta vozača;
Revizija uvjeta rada i poboljšanje radnih okvira;
Sustavna kontrola održavanja vozila.

rincic_vivoda-80964

Smatraju da je ključno da se mjere provode u skladu s transparentnim procesima donošenja odluka i uz aktivno sudjelovanje lokalne zajednice, sindikata i drugih relevantnih dionika. „Samo zajedničkim naporima i odlučnim akcijama možemo postići stvarne promjene i osigurati stabilnost i sigurnost u javnom prijevozu u Rijeci“, dodaje Iva Rinčić.

Uz to, Iva Rinčić i Vedran Vivoda predložili su i nekoliko dugoročnih mjera, za koje misle da mogu osigurati sigurniju budućnost Autotroleja i kvalitetniju uslugu javnog prijevoza te zadovoljne građane:

Povećanje subvencije za javni prijevoz: Može se koristiti za besplatne karte za određene skupine građana, poboljšanje infrastrukture, nabavku novih vozila ili poboljšanje kvalitete usluge te potaknuti druge lokalne vlasti da prepoznaju važnost subvencioniranja javnog prijevoza.

Sustavno promišljanje prometa: Ovo uključuje analizu potreba korisnika, prometnih tokova, kapaciteta infrastrukture i utjecaja na okoliš kako bi se donosile informirane odluke o razvoju javnog prijevoza.

Izgradnja komunalnih garaža na rubnim dijelovima grada: Rezultat - manja potreba za vožnjom do centra grada, smanjenje gužvi i stvaranje zelenijeg i održivijeg urbanog okoliša.
Investicije u obrazovanje i usavršavanje: Programi za vozače, dispečere, ali i menadžerske pozicije.
Bolje upravljanje projektima: Uspostava jasnih ciljeva, raspodjela resursa te praćenje i evaluacija napretka.
Inicijative za zadržavanje radnika: To može uključivati bolje plaće, fleksibilno radno vrijeme, dodatne edukacijske programe ili zdravstvene pogodnosti.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...