Rončević: Intenzitet zaražavanja i dalje visok, bolnički kapaciteti dovoljni

Autor: Ivana Grabar 17.01.2022

Roncevic pgz

Iznimno zarazna Omikron varijanta virusa pogađa i do sada imunizirane osobe, rekao je glavni epidemiolog NZZJZ

Rijeka - Od 639 testova, 52 ih je pozitivno što čini udio od 8.14% pozitivnih od ukupnog broja testiranih uzoraka, rekao je glavni epidemiolog NZZJZ Dobrica Rončević i dodao da je intenzitet zaražavanja i dalje visok što upućuje na cirkulaciju iznimno zarazne Omikron varijante virusa koja pogađa i do sada imunizirane osobe.

Dodao je da dosadašnja organizacija testiranja pruža solidnu sliku o stanju epidemije u PGŽ-u. Iako je udio pozitivnih među testiranima treći tjedan visok, ohrabruje činjenica da broj hospitaliziranih pacijenata ne korelira značajnije s visokim incidencijama, što nije bio slučaj u prethodnim epidemijskim valovima, rekao je Rončević. Izvijestio je da su trenutno 123 osobe hospitalizirane, od kojih je osam na intenzivnom liječenju, dok su bolnički kapaciteti u potpunosti dovoljni.

Razlog tomu vidi u dobroj procijepljenosti stanovništva Primorsko-goranske županije koja je za otprilike 20% veća od županija na jugu Hrvatske, a zaraženi Omikron varijantom uglavnom imaju blažu kliničku sliku i dovoljno je kućno liječenje.

Nažalost, tijekom jučerašnjeg dana u KBC-u Rijeka su preminule dvije necijepljene osobe od COVID-19 bolesti. Tako je 5. epidemijski val odnio 13 života građana PGŽ-a od kojih su dvije starije osobe s komorbiditetima bile cijepljene, međutim nisu primile dodatnu tkz. booster dozu.

Što se tiče škola, izvijestio je kako su 373 učenika pozitivna, dok ih je 751 u samoizolaciji, a 14 razreda prati nastavu online.

Glavni epidemiolog NZZJZ Dobrica Rončević pozvao je sve građane na cijepljenje, posebno primanje booster doze koja smanjuje rizik od same infekcije, uključujući i Omikron varijantu te sprječava teži oblik bolesti koji je, kako je kazao Rončević, češći kod osoba kojima je prošlo više od šest mjeseci od primanja posljednje doze cjepiva ili su prije više vremena preboljele COVID-19 bolest.