RRA „PORIN“ i Proizvodni park „Torpedo“ svojim inovativnim tehnologijama i uslugama pomažu inovatorima i mladim poduzetnicima da se profiliraju na tržištu

Autor: Ana Šumanović 16.12.2022

torpedo-10592

Proizvodni park Torpedo poduzetnicima pruža mogućnost korištenja najsuvremenije tehnologije za 3D skeniranje i 3D printanje sa softverima uz podršku educiranih inženjera.

Rijeka - Riječka razvojna agencija „PORIN“ osnovana je još 1996. godine kao poduzetnički inkubator od kada se neprestano razvija kao potporna institucija za razvoj malog i srednjeg poduzetništva, a od 2004. godine kao razvojna agencija.

Osnovana je da bi pružala sustavnu potporu u pokretanju i daljnjem razvitku gospodarskih subjekata Grada Rijeke. Cilj je stvaranje što većeg broja novih poduzetnika i kreiranje novog zapošljavanja uz poticaj novih investicija u gradu i regiji.

U prostorima bivše tvornice „Torpedo“, prije dvije godine otvoren je Tehnološko-edukacijski poduzetnički inkubator „Proizvodni park Torpedo“, u kojem su mali i srednji poduzetnici dobili uvjete za unaprjeđivanje svojih kompetencija i inovacijskog potencijala.

porin-86021

Uz korištenje poslovno-proizvodnog prostora te usluga savjetovanja, informiranja i edukacije poduzetnika, Proizvodni park Torpedo poduzetnicima pruža mogućnost korištenja najsuvremenije tehnologije za 3D skeniranje i 3D printanje sa softverima uz podršku educiranih inženjera. Inkubator također raspolaže konferencijskom dvoranom, dvoranom za sastanke, coworking prostorom, a moguć je i najam CNC stroja. U parku se nalazi 14 radioničkih hala. U tehnološkom laboratoriju se nalazi i prvi prototip električnog bicikla, kojeg je i prije Rimca napravio riječki inovator Teo Žikić.

Trenutno je u Poduzetničkom inkubatoru 11 poduzetnika, a bave se strojarstvom, proizvodnjom hrane i pića, računala, kozmetike, električnih strojeva i aparata, keramičkih proizvoda za kućanstvo, provođenjem instalacija industrijskih strojeva i aparata, te proizvodnjom proizvoda od betona, cementa i gipsa.
Laboratorij je opremljen 3D printerima i 3D skenerima za polimere, odnosno plastiku, te 3D printerima za pijesak i za metal. To je jedini centar u Hrvatskoj koji ima printanje iz ova tri materijala, a printer za pijesak ne postoji nigdje drugdje u Hrvatskoj ni u regiji. 3D printanje ovdje se koristi za mnoge industrije poput autoindustrije, dentalne industrije, ali i kreativne i kulturne industrije. Surađuje se primjerice s muzejima, tako da je ova tehnologija prepoznata kao važna i za očuvanje kulturne baštine. Tu je izrađen, recimo model Adamićevog kazališta, šećerni stošci te drugi eksponati koji se nalaze u Palači šećera.

torpedo-59806

Printa se sve što klijenti traže, od modela sakralnih objekata do alata koji se ne mogu nigdje nabaviti, sitnih dijelova za strojeve i vozila i slično.

U procesu je i projekt u vrijednosti od 14 milijuna eura u suradnji sa 35 partnera, radit će se inovacijski alati koji su potrebni u različitim industrijama koji onda idu na tržište na testiranje, a nakon povratne informacije radit će se na finalnim proizvodima. Oprema služi za prototipiranje, male serije proizvoda i stvaranje inovacija. Tu je i printer za metal licenciran za dentalnu medicinu koji služi, primjerice za izradu krunica.

torpedo-20657

Na ovaj način se u Rijeci poduzetnicima i obrtnicima početnicima nastoji osigurati kvalitetne uvjete i podršku na početku njihovog poslovnog puta kako bi im se u otežanom gospodarskom okruženju osigurali jednostavniji i jeftiniji pristup kvalitetnom poslovnom prostoru, korisnim edukacijama, poslovnom savjetovanju, ali i potencijalnim poslovnim prilikama unutar samog inkubatora.

Tu je i virtualna inkubacija, program koji poduzetnicima osigurava savjetodavnu i mentorsku podršku te pristup inovativnoj infrastrukturi inkubatora, bez korištenja (zakupa) poslovnog prostora poduzetničkog inkubatora.

Riječka razvojna agencija PORIN kontinuirano prati i obavještava o otvorenim natječajima, mjerama i aktivnostima usmjerenim prema poticanju poduzetništva, pruža savjetodavnu pomoć, priprema i vodi projekte do uspješne realizacije. U EU projektima sudjeluje čak od 2004. godine. Bavi se pripremom i upravljanjem projektima za korisnike te edukacijom o EU projektima te raznim drugim edukacijama za mlade poduzetnike i one koji to tek trebaju postati.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...