Rumunjski radnici nakon prosvjeda ispred Urinja svoje plaće nastavljaju tražiti na Korzu

Autor: Marina Pauletić 02.12.2022

rumunji_prosvjed_urinj_2022__2_

Radnicima će sutrašnji prosvjed biti peti po redu.

Rijeka – Zaposlenici rumunjske tvrtke IGW Proiecte i dalje prosvjeduju ispred Rafinerije Urinj radi neisplaćenih plaća. Tvrtka IGW podizvoditelj je tvrtke Christof, koja je podizvođač glavnih izvoditelja radova na projektu talijanskog KT-a. Prvi miran prosvjed održan je još 24. studenog pred ulazom 2 Rafinerije Urinj, a ubrzo je INA poslala službeno priopćenje kako tvrtka nije ni na koji način odgovorna za rješavanje njihovih problema.

„Napominjemo da INA kao odgovoran investitor uredno ispunjava sve svoje financijske obaveze prema glavnom izvođaču radova te očekuje da se novonastala situacija riješi u što je moguće kraćem roku“, poručila je tada INA.

Ipak, radnicima plaće još uvijek nisu isplaćene te su novi prosvjedi nastavljeni 30. studenog te 1. i 2. prosinca. Neslužbeno se doznaje kako trenutno traju razgovori između INE i Rima, sjedišta tvrtke KT, o rješavanju problema čiji je uzrok austrijski podizvođač.

Giuseppe Basile, direktor i vlasnik rumunjske tvrtke kazao je kako u pomoć uskočilo i rumunjsko veleposlanstvo u Hrvatskoj koje je uspjelo stupiti u kontakt s Christof Industriesom, austrijskim podizvođačem. Naknadu za radnike spomenuta tvrtka nije podmirila od kolovoza te je dio plaća radnicima IGW namirio iz vlastitih sredstava. Međutim, IGW je sada također doveden do ruba.

Tvrtku Christof Industries navodno su zahvatili stečajni procesi, pišu austrijski mediji. U financijsko je restrukturiranje osim tvrtke iz Graza, prošli mjesec ušlo i matično društvo Christof Industries Global.

Rumunjski radnici sljedeći prosvjed najavljuju za subotu, odnosno sutra, ali ovoga puta na Korzu.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...