Sastanak predstavnika PU primorsko-goranske i Grada Rijeke: Potrebno poduzimanje svih aktivnosti s ciljem ublažavanja problema prometa i parkiranja

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 11.07.2022

Sastanak-predstavnika-Policijske-uprave-primorsko-goranske-i-Grada-Rijeke-1

Kako je istaknuo načelnik Tomac, u prvih šest mjeseci ove godine stanje sigurnosti je zadovoljavajuće, a svi počinitelji izdvojenih događaja koji su uznemirili javnost pronađeni i privedeni.

Rijeka - Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović i načelnik Policijske uprave primorsko-goranske Tomislav Dizdar sa suradnicima održali su sastanak na temu unapređenja suradnje.

Na sastanku u Gradu Rijeci bili su prisutni zamjenici gradonačelnika Sandra Krpan i Goran Palčevski te pomoćnica pročelnice Ureda Grada Doris Šajn, dok su iz Policijske uprave primorsko-goranske sastanku nazočili zamjenik načelnika policijske uprave Hari Brnad, načelnik Sektora za javni red i sigurnost Goran Gašpert te načelnik Sektora kriminalističke policije Robert Tomac.

Predstavnici Grada i policije istaknuli su kako je suradnja dviju institucija zadovoljavajuća, ali da postoji prostor za unapređenje suradnje, a sve s ciljem podizanja sigurnosti građana u Rijeci. Kao najveća zajednička tema istaknuta je prometna problematika i potreba poduzimanje svih aktivnosti s ciljem ublažavanja problema prometa i parkiranja.

Kako je istaknuo načelnik Tomac, u prvih šest mjeseci ove godine stanje sigurnosti je zadovoljavajuće, a svi počinitelji izdvojenih događaja koji su uznemirili javnost pronađeni i privedeni. Također, policija ulaže značajne napore kod kaznenih djela koje se tiču pljačkanja bankomata i po tom je pitanju najuspješnija u državi.

Ključni izazov s kojim se susreću obje institucije je kako povećati broj policajaca, odnosno prometnih i komunalnih redara. Stoga je iznimno važno, naglašeno je, poboljšati komunikaciju službi obiju institucija te iskoristiti mogućnosti suvremenih informacijsko-komunikacijskih tehnologija s ciljem povećanja sigurnosti kako u prometu, tako i opće sigurnosti u gradu.

Suradnja policije i Grada bit će izuzetno bitna kod realizacije predstojećih projekata u gradu koji će tražiti preusmjeravanje prometa u centru grada, poput uređenja Adamićeve ulice, ali i kod regulacije parkiranja u širem centru grada. U velikom razvojnom zamahu pred kojim se nalazi Rijeka, a koji uključuje uređenje nove nautičke marine, autobusnog kolodvora i velike garaže te širenje lučkih kapaciteta, vrlo je važno, naglašeno je na sastanku, kod projektiranja objekata na odgovarajući način projektirati i sustave sigurnosti.

Raspravljalo se i budućem načinu funkcioniranja Vijeća za prevenciju kriminaliteta, zajedničkog tijela Grada Rijeke, Policijske uprave i drugih institucija, osnovanog s ciljem preventivnih aktivnosti, rada na povećanju sigurnosti, prevenciji štetnog ponašanja, smanjenju straha građana od kriminaliteta te podizanju ukupne kvalitete života na području grada Rijeke, i to zajedničkim i koordiniranim radom cijele zajednice.

Svjesni važnosti prevencije, policija poseban naglasak daje na preventivne aktivnosti, od kojih se niz programa provodi u suradnji s Gradom Rijekom, odnosno osnovnim i srednjim školama, kao što su „Zajedno više možemo“ ili „Zdrav za 5“, putem info punktova na javnim mjestima ili Informativnog centra za prevenciju kriminaliteta na području grada Rijeke.

Više sa portala torpedo.media ...