SDP objavio izborne liste: Obersnel zadnji u 7., a Jovanović u 8. izbornoj jedinici

Autor: Sanja Tumara 26.03.2024

prosvjed_dosta_je-69375

Listu za 8. jedinicu, prema najavama, predvodi Peđa Grbin, a za 7. Kristina Ikić Baniček, sisačka gradonačelnica. Za predsjednikom stranke je načelnica Omišlja i dosadašnja probitačna saborska zastupnica Mirela Ahmetović te župan Zlatko Komadina.

Rijeka – Glavni odbor SDP-a usvojio je izborne liste za Hrvatski sabor i za Europski parlament.

Iznenađenje na vrhu nema, listu za 8. jedinicu, prema najavama, predvodi Peđa Grbin, a za 7. Kristina Ikić Baniček, sisačka gradonačelnica. Za predsjednikom stranke je načelnica Omišlja i dosadašnja probitačna saborska zastupnica Mirela Ahmetović te župan Zlatko Komadina koji je nakon mnogo kalkuliranja očito zadovoljan dobivenim ulaznim mjestom, a politika mu još nije dosadila.

Slijedi istarska SDP-ovka Sanja Radolović, zatim izvršni tajnik SDP-a i koordinator VIII. izborne jedinice, još jedan bivši zastupnik, Saša Đujić te Opatijka Ana Puž Kukuljan. Zatim su dva mjesta rezervirana za koalicijske partnere, Centar te DO i SSiP (Dalija Orešković i Stranka s imenom i prezimenom). Slijedi dvoje Istrijana, Marko Ferenac i Maria Blažina, zatim Kristijan Čarapić, Bojana Puzigaća i Nadia Poropat. Na posljednjem je mjestu, vjerojatno kako bi hvatao preferencijske glasove i tako se pokušao vratiti u saborske klupe, bivši ministar Željko Jovanović.
Kad je o sedmoj izbornoj jedinici riječ, krenimo od kraja. I na toj je listi na 14. mjestu bivši SDP-ov politički kapitalac – Vojko Obersnel koji će loviti glasove za svoj prvi odlazak u Hrvatski sabor. Drugo je, pak, mjesto pripalo čelniku Županijskog SDP-a, Ivici Lukanoviću, a treće, pomalo iznenađujuće, zamjenici riječkog gradonačelnika i predsjednici Socijaldemokratskog foruma žena Hrvatske Sandri Krpan.

Na listi slijedi Dalibor Domitrović, zamjenica gradonačelnika Gline iz reda srpske nacionalne manjine i humanitarka Branka Bakšić Mitić, nakon nje dva su mjesta rezervirana za koalicijske partnere, a onda je, kao osmi na listi, kastavski gradonačelnik i član Predsjedništva SDP-a Matej Mostarac. Slijede Dragica Malović, načelnik Općine Lokve Toni Štimac, Krešo Čulinović, Jasminka Molnar i Toni Herenda, kao predzadnji.

Podsjetimo da osma izborna jedinica obuhvaća područje cijele Istarske županije, kao i dio naše, Primorsko-goranske: Bakar, Cres, Crikvenicu, Kraljevicu, Krk, Mali Lošinj, Novi Vinodolski, Opatiju, Rab i Rijeku te općine Baška, Dobrinj, Kostrena, Lopar, Lovran, Malinska – Dubašnica, Mošćenička Draga, Omišalj, Punat i Vrbnik.

Sedma izborna jedinica zaista je posebna, obuhvaća dijelove čak pet županija. Čine je Karlovačka i Ličko-senjska županija te dio Sisačko-moslavačke županije: Glina, Kutina, Petrinja, Popovača i Sisak,općine Dvor, Gvozd, Lekenik, Martinska Ves, Sunja, Topusko i Velika Ludina, kao i dio Zadarske županije: Obrovac i Pag te općine Gračac, Jasenice, Kolan, Novigrad, Posedarje, Povljana, Ražanac, Starigrad i Vir. Od naše županije tu pripadaju Čabar, Delnice, Kastav i Vrbovsko te općine Brod Moravice, Čavle, Fužine, Jelenje, Klana, Lokve, Matulji, Mrkopalj, Ravna Gora, Skrad, Vinodolska općina i Viškovo,

7. IZBORNA JEDINICA
Kristina Ikić Baniček
Ivica Lukanović
Sandra Krpan
Dalibor Domitrović
Branka Bakšić Mitić
DO i SiP
HSS
Matej Mostarac
Dragica Malović
Toni Štimac
Krešo Čulinović
Jasminka Molnar
Toni Herenda
Vojko Obersnel

8. IZBORNA JEDINICA
Peđa Grbin
Mirela Ahmetović
Zlatko Komadina
Sanja Radolović
Saša Đujić
Ana Puž Kukuljan
Centar
DO i SiP
Marko Ferenac
Maria Blažina
Kristijan Čarapić
Bojana Puzigaća
Nadia Poropat
Željko Jovanović

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...