Sigurnost, a ne nasilje – okupljanjem se proziva neadekvatno djelovanje institucija u vezi incidenta na Platku

Autor: Ana Šumanović 04.02.2023

platak_ilustracije_2023__2_ Foto: ilustracija

HGSS-ovac koji je bio prvi na udaru zaradio je potres mozga i ozljedu vratne kralježnice te se ne sjeća incidenta.

Potaknuti nedavnim slučajem brutalnih premlaćivanja na popularnom skijaškom, izletničkom i obiteljskom odredištu Platak, Možemo i Unija Kvarnera apeliraju da je potrebno jasno i glasno reći da ne smijemo dozvoliti normalizaciju nasilja u društvu. Tim povodom pozivaju građane na okupljanje naziva „Sigurnost, a ne nasilje“ na Trg 128. brigade Hrvatske vojske u srijedu u 18 sati.

„Ne smijemo dozvoliti da institucije ne rade svoj posao jer ako osjećamo da oni koji su nas dužni štiti to ne čine, tada svatko uzima pravdu u svoje ruke, a to znači anarhiju i zakon rulje, a ne sigurnost i pravičnost. Moramo promišljati o mogućnostima prevencije ovakvih i sličnih događaja, a takvo promišljanje mora krenuti od institucija. Institucije moraju pružiti sigurnost građanima i adekvatno reagirati kad je ta sigurnost ugrožena. Za njih ne smiju postojati privilegiraniji građani, zaštićeniji građani, važniji građani, već bi za njih svi morali biti jednaki“, poručuju.

Podsjetimo, prošlog su vikenda trojica nasilnika brutalno pretukli ženu, muškarca i dvojicu HGSS-ovih volontera na Platku, nakon što su BMW-om neometano driftali po stazi, što je strogo zabranjeno, a što se ipak iz godine u godinu ponavlja, dok adekvatno rješenje za taj problem još nije doneseno.

HGSS-ovac koji je bio prvi na udaru zaradio je potres mozga i ozljedu vratne kralježnice te se ne sjeća incidenta. Muškarac koji je prvi pritekao u pomoć je završio sa slomljenom rukom te natučen, a ženska osoba koja je željela zaustaviti iživljavanje imala je unutarnje krvarenje u plućima. Napadači su bili uhićeni, ali već su sljedećeg dana bili pušteni na slobodu. DORH je za slučaj saznao preko medija, a pročelnik riječke stanice HGSS-a Marko Andrić tek je u srijedu poslijepodne pozvan u policiju kako bi dao izjavu.

U četvrtak je policija održala presicu gdje je rečeno da neće kazneno prijaviti MMA napadače s Platka te da će prekršajno prijaviti i HGSS-ovca i još jednu ozlijeđenu osobu, iako su napadači očito teško ozlijedili nekoliko ljudi, te bi se mogli prijaviti radi pokušaja nanošenja teških tjelesnih ozljeda.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...