Sindikat zdravstva: Neopravdani otkazi na Klinici za radioterapiju i onkologiju riječkog KBC-a

Autor: Nikola Cvjetović 18.08.2022

radmila_cahut_tiskovna

„Ako je itko trebao dobiti otkaz, to ravnatelj bolnice Alen Ružić", istaknula je predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske Radmila Čahut Jurišić na današnjoj konferenciji za novinare i cijeli slučaj nazvala hororom.

RIJEKA - Na Klinici za radioterapiju i onkologiju riječkog KBC-a izvanredni otkazi neopravdano su uručeni bivšoj predstojnici, bivšoj glavnoj sestri i medicinskoj sestri te Klinike, istaknula je predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske Radmila Čahut Jurišić na današnjoj konferenciji za novinare i nazvala to hororom.

Djelatnicama Klinike za radioterapiju i onkologiju riječkog KBC-a, koje su dobile izvanredne otkaze ugovora o radu, imputira se neodgovarajuće skladištenje citostatskih lijekova, a otkaz su dobile tijekom korištenja prava na bolovanje radi narušenog zdravlja, kaže Čahut Jurišić, koja smatra da su bivša glavna sestra Klinike Vlasta Predovan i medicinska sestra Dinka Milinković "kolateralne žrtve prethodne smjene predstojnice Klinike Ingrid Belac Lovasić". Napominje da je riječ o osobama s puno radnog staža u bolnici, da su uvjeti rada na Klinici teški i loši već dulje vrijeme, na što je sindikat već ukazivao.

Medicinska sestra Dinka Milinković rekla je da joj je dan prije otkaza dijagnosticiran rak pluća, a godinama je radila na citostatskoj terapiji. Kaže da se ne osjeća se krivom, niti smatra krivima druge dvije djelatnice. Iako ima uvjete za mirovinu, željela bi još raditi.

Pravna povjerenica sindikata Petra Vaci vodit će radni spor za sestru Milinković. No, procjenjuje da bi mogao potrajati i do dvije godine, tijekom kojih, zbog izvanrednog otkaza, nema pravo na naknadu za nezaposlene, a nema ni pravo na otkazni rok i otpremninu.

„Ako je itko trebao dobiti otkaz, to ravnatelj bolnice Alen Ružić", naglasila je Radmila Čahut Jurišić, dodavši kako je sramotno da su otkaze dobile medicinske sestre koje su cijeli radni vijek radile na onkološkom odjelu i s citostaticima. Predsjednica Sindikata kaže ustvrdila je da "Ružić sve radi pod palicom predsjednika Upravnog vijeća riječke bolnice Željka Plazonića" i da biraju kadar s kojim mogu manipulirati te krše propise.

Više sa portala torpedo.media ...