Sjajan odaziv Riječana na edukacija o smanjenju rizika od katastrofa: „Usvoji znanja da šteta bude manja“

Autor: Marina Pauletić 25.11.2023

edukacija_rizik_katastrofe

Građani i učenici su se iz prve ruke upoznali s prijetnjama i neočekivanim situacijama te su saznali kako i sami mogu doprinijeti smanjenju rizika od katastrofa.

Rijeka - Na riječkom Korzu jučer je ,uz sjajan odaziv Riječana, održan edukativni događaj „Usvoji znanja da šteta bude manja“. Bila je to prilika velikim i malim Riječanima, građanima i učenicima osnovnih i srednjih škola, da se upoznaju s edukacijskim modelima potresa, poplave i erozije.

Kroz pokazne vježbe predstavljen im je tehničko-taktički zbor operativnih snaga sustava civilne zaštite koji uključuje Državnu intervencijsku postrojbu civilne zaštite, Javnu vatrogasnu postrojbu grada Rijeke, Zavod za hitnu medicinu Primorsko – goranske županije, Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka i Hrvatsku gorsku služba spašavanja – Stanicu Rijeka.

Građani i učenici su se iz prve ruke upoznali s prijetnjama i neočekivanim situacijama te su saznali kako i sami mogu doprinijeti smanjenju rizika od katastrofa. Razgledali su opremu koju koriste žurne službe te su dobili edukacijske materijale uz pomoć kojih se mogu dodatno informirati o ovaj važnoj životnoj temi.

Projektom „Na putu do smanjenja rizika od katastrofa“ educira se djecu i javnost o mogućnostima smanjenja rizika od katastrofa i prilagodbe okolišnim izazovima te sposobnosti reagiranja kako bi se izbjegla stradanja ljudi i štete. Usvojenim znanjem i pripremljenošću građani mogu utjecati na rizike te izbjeći i smanjiti stradanja i štete.

Kampanja, koja obuhvaća 21 grad u Hrvatskoj, dio je projekta "Na putu smanjenja rizika od katastrofa", sufinanciranog sredstvima Europskih fondova, a provodi ga Ravnateljstvo civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova RH u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje. Cilj je projekta educirati javnost o važnosti smanjenja rizika od katastrofa.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda, unutar Operativnog programa konkurentnost i kohezija, a vrijednost projekta je 1.925.406,64 EUR.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...