„Skrb onkraj krize“: predavanje britanske sociologinje i politologinje Emme Dowling u Filodrammatici

Autor: Marina Pauletić 25.03.2024

filodrammatica Foto: ilustracija

Emma Dowling u svojim se istraživanjima bavi transnacionalnom dinamikom krize i promjenama u sustavima socijalne skrbi, zdravstva i socijalne zaštite.

Rijeka - Sociologinja i politologinja Emma Dowling održat će u okviru programa „Refleks“ udruge Drugo more izlaganje pod nazivom Skrb onkraj krize: od privatizacije do solidarnosti, u srijedu 27. ožujka u 19 sati u prostoru Galerije Filodrammatica (Korzo 28/1, Rijeka).

Emma Dowling trenutno predaje na Sveučilištu u Beču, a u svojim se istraživanjima bavi transnacionalnom dinamikom krize i promjenama u sustavima socijalne skrbi, zdravstva i socijalne zaštite. Nagrađivana je autorica knjige „The Care Crisis – What Caused It and How Can We End It?“ (Verso, 2021), u kojoj istražuje višeslojnu prirodu trenutne krize skrbi, njezine strukturalne uzroke, dinamiku i posljedice, kao i moguće načine da se ona okonča.

predavanje_emma_dowling

Polazeći od činjenice da je skrb zbog epidemije koronavirusa postala jednom od gorućih tema našeg vremena, kao i da svaka osoba u nekom trenutku života treba skrb, bilo da je riječ o socijalnoj skrbi, zdravstvenoj skrbi, skrbi o djeci ili skrbi za starije, Dowling podsjeća da su sustavi skrbi diljem svijeta i dalje u krizi. „Unatoč rastućoj potražnji za skrbi, javne usluge trpe rezove, dok se sustavi skrbi još dublje guraju prema tržištu. Bez iznimke, oni koji najviše trebaju skrb ostaju prepušteni sami sebi, dok oni koji pružaju skrb – bilo da su za to plaćeni ili ne – čine to pod iznimno teškim uvjetima“.

Dowling pritom naglašava da se problemi s kojima se kao društvo suočavamo sve češće postavljaju u kontekst „ekonomskih potreba“, te smatra da „kada bismo promijenili perspektivu i promatrali ekonomiju iz perspektive skrbi, naše bi se rasprave o problemima s kojima se suočavamo, kao i rješenjima za njih, također promijenile.“

Izlaganje će se održati na engleskom jeziku, a ulaz je slobodan.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...