"Slijedi me do izlaza!" - otvorenjem izložbe "Arijadnina nit", umjetnica Jadranka Lacković i udruga SOS Rijeka šalju zajedničku poruku povodom Međunarodnog dana žena

Autor: Nikola Cvjetović 01.03.2024

SOS_fotografija2

Izložba predstavlja početak istoimenog projekta te nastavak dugogodišnje suradnje između umjetnice i Udruge.

Rijeka - U petak, 8. ožujka, povodom Međunarodnog dana žena, riječka umjetnica Jadranka Lacković (ojoMAGico), u suradnji s udrugom SOS Rijeka - centar za nenasilje i ljudska prava, otvorit će izložbu "Arijadnina nit" u Book caffeu Dnevni boravak (Ciottina 12a) s početkom u 20:00 sati.

Izložba predstavlja početak istoimenog projekta te nastavak dugogodišnje suradnje između umjetnice i Udruge. Prema starogrčkom mitu, Arijadna, kći kralja Minosa, pomogla je Tezeju, junaku koji je došao na Kretu kako bi ubio Minotaura, čudovište koje je živjelo u Labirintu. Dala mu je klupko pređe koje je Tezej odmotao dok je bio unutar Labirinta. Nakon što je ubio Minotaura, Tezej je slijedio nit natrag do ulaza, ponovno se sastao s Arijadnom i uspio pobjeći s Krete. Isto tako, ženama koje se suočavaju s partnerskim i seksualnim nasiljem, potrebna je nit koja će ih nakon borbe vratiti njima samima.

Suradnja Jadranke Lacković i SOS Rijeka započela je 2021. godine kada je oslikala zidove našeg prostora. Njezin mural obiluje detaljima i simboličkim motivima poput cvjetova lopoča i vodenih nimfi. Unutar njega možemo pronaći žene različitih identiteta, s kojima se svaka posjetiteljica može poistovjetiti. Simbolika motiva odražava duboku povezanost s prirodom, mitologijom i duhovnim temama, što je karakteristično za Jadrankin umjetnički izričaj. Nakon pozitivnih reakcija žena koje dolaze u naše Savjetovalište za žrtve obiteljskog, partnerskog i seksualnog nasilja, odlučile smo nastaviti razvijati priču započetu muralom. Tijekom projekta "Arijadnina nit", koji ćemo provoditi u 2024. i 2025. godini, Jadranka će izrađivati ilustracije za asocijativne karte, terapijski alat koji će naše psihologinje moći koristiti u svom radu. Ilustracije će nastaviti istraživati teme ženske podrške, osnaživanja i povezanosti s prirodom. Prvih deset ilustracija bit će izloženo upravo na izložbi u Dnevnom boravku povodom Međunarodnog dana žena.

O umjetnici

Jadranka Lacković, magistra primijenjenih umjetnosti, istaknuta je akademska slikarica i muralistica. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Rođena je u Rijeci 1986. godine. Likovnu izobrazbu započela je na LIADO-u (Likovno Istraživački Atelier Darovitih Osnovnoškolaca), nakon čega upisuje Srednju školu za primijenjenu umjetnost, smjer industrijski dizajn. Diplomirala je primijenjeno slikarstvo na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Stažirala je u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka, gdje je radila na kazališnim predstavama i kratkim filmovima. Godine 2015., zajedno s kolegicama Dunjom Kodrnja i Marijom Kajapi, pokreće kreativni atelijer ArtMašina, gdje promoviraju vizualnu kulturu i praktične DIY vještine u svakodnevnom životu. ArtMašina niz godina surađuje sa švicarskom školom ISZL (International School of Zug and Luzern), festivalom Tobogan, Dječjom Kućom, Dječjim odjelom Stribor Gradske knjižnice te Kastavskim kulturnim letom. Jadranka je 2010. godine počela stvarati u domeni street arta i ilustracije pod imenom ojoMAGico. Njezini murali krase gradske fasade u Rijeci, Beogradu, Koprivnici, Sisku, Opuzenu, a od nedavno i centra Bruxellesa. Potonji mural nastao je u travnju 2021. godine, kada je kao predstavnica Balkana sudjelovala na 15. Balkan Trafik Festivalu. Neki od njezinih zapaženih radova uključuju oslikavanje prostora udruge SOS - centar za nenasilje i ljudska prava, jaslica neurološkog odjela Dječje bolnice na Kantridi, hodnika istražnog zatvora u Rijeci, prostorije za obiteljske posjete zatvora u Puli (u sklopu projekta Melinde Šefčić "Sloboda stvaranja"), "Laboratorija za učenje" udruge UZOR, vanjske fasade Osnovne škole Viktorovac u Sisku (u suradnji s kolegicom Janom Danilović iz Beograda) te zgrade Crvenog križa u Koprivnici. Jadranka iza sebe ima višegodišnje iskustvo u radu s djecom, koje je, između ostalog, usavršavala godinama vodeći radionice na festivalima poput Špancirfesta (Varaždin), Festivala uličnih čarobnjaka (Pula, Novigrad i Labin) te Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...