„Slow Flow šetnja“ i „Doručak na travi“ u Art kvartu Benčić

Autor: Marina Pauletić 10.07.2024

art_kuca_rijeka_2024_w800-52067

„Slow Flow šetnja“ na potoku Brajda održat će se sutra, 11. srpnja.

Rijeka - Muzej moderne i suvremene umjetnosti 11. srpnja organizira „Slow Flow šetnju“, a 12. srpnja razgovor s crtanjem „Doručak na travi“.

„Slow Flow šetnja“ na potoku Brajda održat će se sutra, 11. srpnja od 19 do 23 sata. Polazak je iz Art kvarta Benčić pokraj Perila, a voditelji šetnje su Una Rebić i Metod Blejec.

„Iz Ljubljane će nas posjetiti MU — Metod & Una, kako bi nam usporili užurbani životni ritam i proveli nas po Potoku, točnije uz tok potoka Brajda. Koristeći metodu usporenog hoda, imat ćemo mogućnost za obraćanje pozornosti na svjesno opažanje i doživljavanje naše okoline s fokusom na vodeni tok. Što potok predstavlja za kvart? Kako doživljavamo vodena tijela? Može li ih se osjetiti i drugim čulima? Tijekom šetnje imat ćemo mogućnost za razgovor, kao i unutarnju refleksiju“, objašnjavaju organizatori.
MU — Metod & Una — umjetnički su dvojac s multidisciplinarnim pristupom praksi. Kroz njihov suradnički i procesualni rad istražuju teme zajednice, vremena i transformacije te putovanja, kako fizičkog, tako i mentalnog. Njihov dugoročni projekt Flowalking temelji se na hodanju uz riječne tokova koji prkose geografiji, povijesti i kulturama.

U petak, 12. srpnja održat će se „Doručak na travi“ – razgovor uz crtanje s početkom u 10 sati u Art kvartu Benčić. Radionica je namijenjena odraslima.

Izlazeći iz prostora Muzeja u dvorište Art kvarta, koje je niknulo iz gradilišta kao nov otvoren prostor, MMSU u okviru međuinstitucionalnog programa na otvorenom - Ljetna priča iz Benčića - organizira jutarnji muzejski piknik Doručak na travi. Naziv događaja dodatno je inspiriran poznatom slikom Edouarda Maneta Doručak na travi, kao općim mjestom kulture te njezinom interpretacijom iz današnje perspektive, a tiče se korištenja javnog prostora, muško-ženskih odnosa, komunikacije na otvorenom…

„Doručak na travi predstavlja proširen razgovorno-radionički format zajedničkog osnaživanja, dijeljenja misli i glasova te crtanja s posjetiteljima/cama. O radnom položaju žena u današnjem društvu i u budućnosti, u dvorištu MMSU-a razgovaramo s vizualnim umjetnicama, Nadijom Mustapić i Nikom Rukavinom. Nika i Nadija tematiziraju zanimanja koja su tradicionalno smatrana muškima, a pronalazimo ih u povijesti i svakodnevici. Pričamo o užitku u radu i o zahtjevnosti savladavanja predrasuda u obavljanju tradicionalno muškog posla. Osluškujemo majstorice, ženske glasove i zvuk ženskih ruku, i pitamo se kako se takve priče prenose u likovne radove? Usput ćemo uzeti olovku i papir te uz razgovor crtkati, doodlati ili šarati s mentoricama, nagađajući o budućnosti i radu, pogotovo ženskom“, govore organizatori.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...