Stanje u Autotroleju neodrživo - vozači iz Nepala ne pristižu

Autor: Marina Pauletić 30.03.2024

autobus_bus_autotrolej Foto: ilustracija

Nije isključena niti mogućnost štrajka.

Rijeka – „Riječko Komunalno društvo Autotrolej planira zaposliti 20 stranih radnika iz Nepala i Indije, koji će preuzeti funkciju vozača autobusa u riječkom javnom gradskom prijevozu od kraja veljače, prema informacijama iz Autotroleja. Prvih deset vozača iz tih zemalja trebalo bi početi raditi do kraja veljače, dok se očekuje da će ih još deset početi raditi tijekom ožujka i travnja“, ovako smo pisali početkom siječnja ove godine, međutim najavljenih radnika iz daleke Azije još uvijek nema.

autotrolej_putnici_ulaz_autobus__2_ Foto: ilustracija

Autotrolej trenutno zapošljava 251 vozača od kojih su 11 umirovljenici, no otkazi u upravu pristižu svakoga dana. Trenutna osnovna plaća iznosi 834 EUR neto plus 193 EUR neoporezivog dodatka. Predsjednik Sindikata vozača i prometnih radnika, Mateo Mavrić kazao je kako kolektivni pregovori ne daju rezultate te uprava plaće ne želi povećati. Posljedica je ta što preostali vozači nemaju slobodne dane, rade prekovremeno što uključuje i umirovljenike koji bi trebali raditi tek pola radnoga vremena, a autobusne linije se reduciraju. Ukratko, stanje je neodrživo.

Robert Puljić, sindikalni povjerenik Nezavisnog sindikata radnika Hrvatske naveo je kako ne isključuje mogućnost štrajka.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...