Štimac: Psihijatrijska bolnica Lopača treba promjenu vlasničke strukture

Autor: Marina Pauletić 10.11.2022

wp-content/uploads/2020/01/Obilazak-obnovljene-Psihijatrijske-bolnice-Lopa%C4%8Da-12.jpg

Pronalaženja odrednica za budućnost razvoja Psihijatrijske bolnice Lopača tema je dviju radionica u organizaciji Grada Rijeke i PGŽ.

Rijeka - Specijalna Psihijatrijska bolnica Lopača se osim za psihičke bolesnike, skrbi i za korisnike iz domene socijalne skrbi. Raspravu o temi je s pozicije predsjednika Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb pokrenuo Davor Štimac, nezavisni vijećnik.

Psihijatrijska bolnica Lopača – hrvatski izuzetak

„Na rješavanje problema treba utjecati tako da se promijeni status bolnice. Sudjelovao sam na radionici, u nazočnosti gradskih i županijskih čelnika, održanoj uz pomoć eksperata, prof. Aleksandra Džakule iz Zagreba i prof. Karmen Lončarek. Otvorio sam neka pitanja koja se predugo stavljaju pod tepih“, rekao je Štimac. Status ustanove ovog tipa kao gradske, izuzetak je u Hrvatskoj. „Ustanova treba promjenu vlasničke strukture. Jednim dijelom ili u cijelosti trebala bi doći pod nadležnost Županije ili države. Njen će se status, nakon provedene analitike, zasigurno promijeniti“, smatra.

Mogući statusi Ustanove

U raspravi na prvoj radionici mogla su se čuti razmišljanja o raznim mogućim statusima Ustanove. Primjerice, od mogućnosti zatvaranja, prodaje i privatizacije do odvajanja ustanove od lokacije. Ovo posljednje značilo bi preseljenje na neko drugo mjesto gdje bi se, uz smještaj psihijatrijskih bolesnika, to omogućilo i pacijentima kojima treba dugoročna ili trajna bolnička skrb.

Problem produljene bolničke skrbi

„Činjenica je da u našem KBC-u, jedinoj akutnoj kliničkoj bolnici u Županiji, ali s mogućnošću i produljenog liječenja, ne postoji formalna mogućnost duljeg zadržavanja. Zbog neodgovarajućih prostora u kojima bi bili zbrinuti, problem nastaje kod bolesnika nakon većih operativnih zahvata, cerebrovaskularnih inzulta, komatoznih stanja kao i bolesnika s demencijom bez obiteljske potpore ili onih s teškim psihofizičkim stanjima“, upozorio je Štimac.

Pitanje svih pitanja

Druga radionica je na rasporedu 17. prosinca, a do tada bi trebalo odgovoriti na najvažnije pitanje: kako u kontekstu financijskih i organizacijskih mogućnosti definirati novu vlasničku strukturu Ustanove i profil bolesnika koji bi se u njoj trebao liječiti? Nije sporno treba li Županija imati bolnicu za produljeno liječenje psihijatrijskih i drugih bolesnika. Pitanje je trebaju li se oni liječiti u postojećim prostorima Lopače ili u prostoru neke nove objedinjene bolničke ustanove što bi se izgradila u dogledno vrijeme, zaključak je radionice.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...