Što treba znati o uvođenju eura

Autor: Ivana Grabar 21.03.2022

euro,_novcanice

Najava novog predavanja iz ciklusa kratkih predavanja Sveučilišta za 3. dob

Rijeka - pPof. dr. sc. Maja Vehovec, u mirovini, vanjska suradnica UNIRI, održat će u srijedu, 23. ožujka s početkom u 17 sati predavanje pod nazivom ”Što treba znati o uvođenju eura!”. Predavanje će biti održano online putem platforme Zoom. I ovo predavanje se održava sklopu programa cjeloživotnog obrazovanja ”Sveučilište za 3. dob”.

Mjesto: Zoom platforma Sveučilišta za 3.dob/ FFRI
Direktna poveznica: OVDJE Meeting ID: 881 0882 3756, Passcode: 234030
Predavačica: prof. dr. sc. Maja Vehovec, vanjska suradnica UNIRI
Kontakt: mvehovec1@gmail.com

Sažetak:
Euro je valuta plaćanja Europske unije. Hrvatska je pristupanjem u članstvo EU 2013. godine prihvatila uvođenje eura. Prema sadašnjem planu euro se uvodi u opticaj 1.01.2023. po fiksnom tečaju 7,5345 kuna za jedan euro. Građani često imaju dvojbe ili nesigurnosti oko nečega što je novo i što čini promjenu. Postoji i određeni mit koji prati ovu temu, a to je gubljenje dijela nacionalnog identiteta i monetarne suverenosti koji će zatim utjecati na smanjenje životnog standarda. Cilj predavanja je potaknuti bolju informiranost i sigurnost o tome što promjene znače za građa. Kroz predavanje razmotrit će se sljedeća pitanja:

• Tko je zadužen za uvođenje eura i kakva se organizacija planira?
• Kako će izgledati novčanice, a kako kovanice?
• Što će biti s kunskom štednjom i kreditnim obvezama?
• Kakve su koristi od uvođenja eura za građane?
• Koje troškovi mogu građani očekivati?
• Jesu li ukupne koristi veće od troškova ili nisu?
• Hoće li rasti plaće i mirovine zbog uvođenja eura?
• Kakvi će biti ukupni efekti na kućne budžete?
• Kakva su bila iskustva drugih zemalja?
• Postoje li neke druge okolnosti za RH koje druge zemlje nisu imale?
• Zašto je psihološki efekt uvođenja nove valute bitan?

O predavačici:
prof. dr. sc. Maja Vehovec, doktorirala je na Sveučilištu u Rijeci, a postdoktorsko usavršavanje provela je na sveučilištu Cornell, SAD. Nastavnu karijeru napravila je na Sveučilištu u Rijeci kao profesorica mikroekonomije, a znanstveno-istraživačko iskustvo nadogradila je u Ekonomskom institutu Zagreb od 2005. godine do umirovljenja 2019. godine gdje je učestvovala u nizu domaćih i inozemnih projekata od kojih su neki imali reformski karakter u novijoj povijesti ekonomske politike. Obnašala je najvišu znanstvenu dužnost u Hrvatskoj kao predsjednica Nacionalnog vijeća za znanost. Njeni istraživački interesi su u područjima ekonomike rada posebno teme produljenje radnog vijeka zatim financijska i mirovinska pismenost te financiranja zdravstvenog sustava. Evaluatorica je u ESFu, Hrvatske zaklade za znanosti (UKF), Slovenske zaklade za znanost (AARS) i Zaklade Marijan Handžeković. U razdoblju od 2014.-2021. bila je nacionalna je predstavnica Hrvatske u Obzoru 2020, „Europa u promjenljivom svijetu – uključiva, inovativna i promišljena društva“. Vanjska je suradnica Sveučilišta u Rijeci.

Sveučilište u Rijeci, u suradnji s Gradom Rijekom, zainteresiranim građankama i građanima s prebivalištem u PGŽ, starijim od 55 godina, sa završenom srednjom školom i više, nudi od prosinca 2021. do travnja 2022. ciklus kratkih besplatnih predavanja u sklopu projekta Sveučilište za 3. dob.

Sve informacije o programu Sveučilišta za 3. dob pratite na UNIRI na mrežnim stranicama posvećenim S3D, ali i slobodno zatražite putem maila 3dob@uniti.hr i telefona 051 854-861.

Više sa portala torpedo.media ...