Studenti i profesori riječke psihologije priključuju se radu on-line psihološkog savjetovališta za mlade svejeok.hr

Autor: Marina Pauletić 17.03.2023

psihologija-03514

S ciljem unaprjeđenja rada on-line psihološkog savjetovališta za mlade, odnosno portala www.svejeok.hr, u njegov se rad sada uključuju i profesori i studenti Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Rijeka – On line psihološko savjetovalište za mlade pokrenuto je s ciljem da se mladim ljudima do 30 godina starosti omogući anonimna, besplatna i lako dostupna psihološka pomoć, da ih se ohrabri u traženju psihološke pomoći te da se psihološka pomoć učini dostupnijom mladima s invaliditetom i onima koji boluju od težih kroničnih bolesti.

Mrežna stranica pokrenuta je u listopadu 2020. godine, a nastala je suradnjom timova predstavnika Grada Rijeke i vanjskih stručnih suradnika, a razvijena je u okviru Programa za mlade Grada Rijeke za razdoblje 2018.-2022. godine.

Naime, prema rezultatima radionica na kojima se stvarao Program za mlade, mladi su Riječani potvrdili potrebu za stručnom psihološkom potporom, ali istovremeno ukazali i na niz barijera zbog kojih mladi ne traže takvu pomoć. Između ostaloga, naveli su da se na takve usluge dugo čeka ili da su preskupe za njih, te da ih u traženju pomoći sprječava i sram.

psihologija-71960

Uslugu savjetovanja na www.svejeok.hr mladima danas pružaju psiholozi/psihoterapeuti ovlašteni za pružanje psihološkog savjetovanja, profesionalci zaposleni u KBC Rijeka, obrazovnim ustanovama, u vlastitim psihološkim praksama ili udrugama, koji se i profesionalno bave problemima mladih i rade s mladima.
Usluge savjetovanja mladima na stranici trenutno pruža 14 psihologa, a s ciljem unaprjeđenja rada portala, u njegov se rad sada uključuju i profesori i studenti Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Prema riječima pročelnice Odsjeka za psihologiju izv.prof.dr.sc. Barbare Kalebić Maglica ideja je da se na portalu uz mentorstvo profesora objavljuju radovi studenata. „Naša je zadaća obrazovati buduće psihologe, raditi na popularizaciji znanosti, ali i približiti se širokoj publici. Treba znati jezik znanosti pretočiti u jezik razumljiv svima, a to učimo i naše studente. Kroz ovu suradnju dobit ćemo priliku ostvariti bolji kontakt sa zajednicom i prvenstveno mladima približiti teme koje su njima od interesa i pomoći“, rekla je Kalebić Maglica, dok je studentica druge godine Diplomskog studija psihologije Mateja Grabovac istaknula kako će sudjelovanje u radu portala studentima biti dobra praksa, a korisnici će imati priliku dobiti uvid u nove spoznaje koje mogu direktno primijeniti na svoj život.

Teme iz područja suvremene psihologije koje su zanimljive mladima objavljivat će se u rubrici Psihoblog.

psihologija-15487

Prema riječima pročelnice Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke, Karle Mušković, u dvije i pol godine rada portala više od 900 mladih Riječana dobilo je savjet i ohrabrenje u vezi problema koji ih muče, a povratne informacije korisnika na rad portala su ohrabrujuće i poticajne. „Prateći posjećenost portala putem kojega se pruža usluga savjetovanja, zabilježili smo gotovo 19 tisuća jedinstvenih korisnika naših sadržaja. Pri tome smo zamijetili da naši korisnici dosta prate objavljene savjete psihologa, vjerujemo da na taj način pronalaze rješenja za sebe. Zanimljivo je da usluge savjetovanja više koriste djevojke, a da portal češće prate mladići“, objasnila je Mušković.

Većina korisnika portala, njih 43% su studenti, dok je oko 20% korisnika srednjoškolskog uzrasta. Najčešće teškoće s kojima se mladi susreću i zbog kojih traže pomoć su odnosi s drugima (35%), učenje (6%), zdravlje i prehrana (5%) te samopoštovanje (3%), dok se od ostalih problema u mladoj populaciji pojavljuju zlostavljanje i nasilje, nedostatak motivacije, strah za budućnost, nedoumice oko izbora fakulteta, ovisnost, seksualnost, problemi u napredovanju u sportu, agresivnost itd.

Prema riječima zamjenika gradonačelnika Gorana Palčevskog, Grad Rijeka putem Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb građanima nastoji pružiti nadstandard u zaštiti zdravlja, posebno onim skupinama koje se smatraju ranjivima, među koje svakako spadaju i mladi.

psihologija

„Činimo to kroz pružanje potpore realizaciji projekata i projekata partnerskih organizacija koji su usmjereni na zaštitu tjelesnog i/ili mentalnog zdravlja mladih. Jedan od poznatijih programa je Studentski savjetovališni centar kojem od početka pružamo financijsku potporu, zatim tu je i program Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ pod nazivom Centri za mlade putem kojega mladi mogu dobiti niz potrebnih usluga od ginekološke zaštite do psiholoških usluga. Financiramo i niz udruga građana koje također pružaju stručnu ili laičku potporu u zaštiti mentalnog ili tjelesnog zdravlja pojedinim specifičnim skupinama mladih, kao što su mladi s invaliditetom, ovisnici i druge rizične skupine mladih. I sami razvijamo pojedine projekte s ciljem promocije zdravlja i prevencije bolesti kod mladih, a osobito smo na to usmjereni otkad je osmišljen prvi gradski strateški dokument ciljano usmjeren isključivo na mlade u dobi od 15 do 30 godina, koji je bio važeći od 2018. do 2022. godine. U okviru tog dokumenta/programa realizirali smo niz uspješnih projekata vezanih za zdravlje mlade populacije. Istaknuo bih istraživanje o mentalnom zdravlju koje smo proveli, zatim besplatnu edukaciju o pravilnoj prehrani za nastavnike i stručne suradnike srednjoškolskih ustanova, letke koje smo pripremili u suradnji sa stručnjacima o pravilnoj prehrani, ali i poremećajima prehrane koji su distribuirani učenicima po svim srednjim školama i završnim razredima osnovnih škola. Ponosni smo i na projekt stritfitness kojim među mladima promoviramo redovitu i pravilnu tjelesnu aktivnost na vježbalištima koja postoje u gotovo svim dijelovima grada i mogu se besplatno koristiti“, naveo je zamjenik Palčevski istaknuvši kako je portal svejeok.com zasigurno jedan od najuspješnijih programa.

Projekt svejeok.hr u budućnosti ima za cilj proširenje usluga i na druge skupine sugrađana kao što su, na primjer, roditelji mladih, te omogućavanje dugoročnog online savjetovanja, odnosno omogućavanje višekratnog savjetovanja putem digitalnih platformi.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...