Studenti psihologije obilježavaju Svjetski dan borbe protiv poremećaja hranjenja

Autor: Marina Pauletić 01.06.2023

wp-content/uploads/2018/04/filozofski-fakultet-1.jpg

U petak, 2. lipnja organizirat će se edukativno-informativne akcije na četiri različite lokacije u gradu.

Dana, 2. lipnja obilježava se Svjetski dan borbe protiv poremećaja hranjenja. Inicijativu su pokrenule osobe koje boluju od poremećaja hranjenja ili jedenja, njihove obitelji te zdravstveni djelatnici koji se bave ovom problematikom. Poremećaji hranjenja i jedenja odnose se na različita psihološka stanja koja uzrokuju nezdrave prehrambene navike povezane s opsjednutošću hranom, tjelesnom težinom ili oblikom tijela. Cilj je ove manifestacije povećati svijest o ovim poremećajima, proširiti ispravne informacije, ukazati na mitove u vezi s hranjenjem i jedenjem te zagovarati suvremene načine liječenja i podrške oboljelima i njihovim obiteljima.

Studenti 2. godine diplomskoga studija psihologije (Odsjek za psihologiju Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Rijeci) organiziraju niz aktivnosti u cilju senzibiliziranja građana na probleme povezane uz poremećaje hranjenja. U petak, 2. lipnja organizirat će se edukativno-informativne akcije na četiri različite lokacije u gradu:

RiverPub, Bačva Pub, Klub mladih Rijeka

Od 8,00 do 11,00 sati – podjela letaka i razgovori studenata sa srednjoškolcima o utjecaju socijalnih mreža na nezadovoljstvo vlastitim izgledom tijela.

Prizemlje Filozofskoga fakulteta Rijeka, Sveučilišna avenija 4, Kampus

Od 9,30 do 13,00 sati – intervencija s plakatima i razgovor o efektima negativnih komentara okoline na izgled tijela.

Štand postavljen u restoranu „Kampus", Radmile Matejčić 5, Rijeka

Od 11,00 do 16,00 sati – razgovor sa studentima i ostalim korisnicima restorana o percipiranom stresu, načinima nošenja sa stresom i obrascima hranjenja. Cilj je podučiti zainteresirane kako je stres povezan sa stilovima hranjenja te kako se suočiti sa stresom na primjeren način uz izbjegavanje emocionalnoga prejedanja.

Štand postavljen u ZTC-u; Zapadni Trgovački Centar Rijeka, Zvonimirova 3, Rijeka

Od 16,00 do 19,00 sati – razgovor s građanima o mitovima u vezi zdrave prehrane, poučavanje o ispravnoj organizaciji svakodnevnih obroka te negativnim posljedicama „opsjednutosti" zdravom prehranom.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...