Studijski posjet delegacije American Council of Young Political Leaders (ACYPL) Rijeci

Autor: Marina Pauletić 29.05.2024

studijski_posjet_american_council

Delegati su izrazili želju upoznati jedan hrvatski grad, a prijedlog APR-a je bio da to bude Rijeka.

Rijeka – Delegacija American Council of Young Political Leaders (ACYPL), koja uz podršku Veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj i u suradnji s Akademijom za politički razvoj boravi u studijskom posjetu Hrvatskoj od 27. do 30. svibnja posjetila je i Grad Rijeku gdje ih je primio riječki gradonačelnik Marko Filipović.

ACYPL je neprofitna organizacija koja već više od 50 godina promiče međunarodnu razmjenu političkih lidera iz Sjedinjenih Američkih Država i drugih zemalja diljem svijeta. APR surađuje s ACYPL-om kroz program razmjene koji koordinira State Department.

U delegaciji koja je posjetila Grad Rijeku bili su: Igor Roginek, voditelj projekata, APR – Akademija za politički razvoj, Ivana Novoselec, izvršna direktorica, APR – Akademija za politički razvoj, Pete DeAnna, potpredsjednik programa ACYPL, Megan Degenfelder, državna nadzornica za javno obrazovanje, Država Wyoming, Anthony Flynn Jr., izvršni direktor Odjela za tehnologiju i informacije Delawarea, Edith Jorge- Tuńón, zamjenica izvršnog direktora Republikanskog odbora za državnu vodstvo, Mike Karbo, suradnik direktora za regiju Midwest, Američki naftni institut, Ashley Lerner, menadžerica za odnose s javnošću i partnerstva, General Motors te Terrell McKinney, senator, Državna skupština Nebraske.

Svake druge godine APR-ove članice i članovi posjećuju SAD kroz ACYPL-ov inbound program, a ostale godine organizira se posjet američke delegacije europskim partnerima. Njihov outbound program okuplja bipartisan delegaciju od 7-9 lidera i liderica u dobi od 25 do 41 godine, koji su izabrani ili imenovani dužnosnici, ili rade u vladi, javnoj politici ili poslovnom sektoru.

Cilj ovog posjeta je omogućiti razmjenu ideja, iskustava i najboljih praksi između političkih lidera iz Hrvatske i SAD-a.Tema njihovog ovogodišnjeg posjeta Hrvatskoj (i, prethodno, Mađarskoj) su izbori, nacionalni i europski.

Delegati su izrazili želju upoznati jedan hrvatski grad, a prijedlog APR-a je bio da to bude Rijeka.

Na prijemu održanom u Salonu Grada Rijeke primio ih je riječki gradonačelnik Marko Filipović koji im je tom prilikom predstavio riječke razvojne projekte, govorio o naslijeđu projekta Europske prijestolnice kulture 2020, ulaganjima inozemnih tvrtki, odnosu s državnom vlasti na zajedničkim razvojnim projektima, načinu funkcioniranja proračuna i radu Gradskog vijeća Grada Rijeke izazovima koje donosi rastući urbani turizam te specifičnim riječkim projektima poput Građanskog odgoja i Zdravstvenog odgoja.

Članovi delegacije ACYPL najviše su interesa pokazali za teme gospodarstva i javnih politika, kaso i socijalne politike te za funkcioniranje lokalne samouprave, u kontekstu politika lokalne i nacionalne razine, odnosno kako uspješno razvijati grad u takvim okolnostima.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...