Sve za (političku) kampanju – kampanju nizašto

Autor: Sanja Tumara 28.03.2024

kolaz_politika_2024

Neslužbena politička kampanja pred parlamentarne izbore već je počela. „Iskaču“ nam plaćeni oglasi političara i političarki te njihovi slogani, smiješe nam se njihova lica s manje ili više fotošopiranih vizuala, pozivaju nas da im damo glas jer su baš oni - najbolji.

Rijeka – Možda službena promidžba još nije počela, ali ona neslužbena u punom je jeku. „Iskaču“ plaćeni oglasi političara i političarki, čitamo njihove slogane, smiješe nam se, ili nas mrko gledaju, njihova lica s manje ili više fotošopiranih vizuala. Razni su načini na koje političari dolaze do potencijalnih glasača – isključivo političkim porukama, upozorenjima i uvjeravanjima, populizmom, duhovitošću, „igranjem“ na osjećaje…

Tea Mičić Badurina i Senka Šubat, recimo, poručuju nam sa svog zajedničkog plakata da Rijeka i Kvarner zaslužuju bolje. S time se sigurno mnogi slažu. No, hoće li građani za to mandat dati baš tim PSG-ovim dvjema „gracijama“, kako stranka predstavlja tu svoju „žensku snagu“ u 8. izbornoj jedinici, vidjet ćemo za koju – srijedu!

Mostovac Marin Miletić uvijek ode i korak dalje. Ovaj put uz selfie u moru kaže „Lagano kupanje, treniranje, molitva i čekanje izbora“. Smatra da nema nikakve potrebe uvjeravati ljude u bilo što. „Narod dobro zna tko sam ja, što sam radio, kako živim i za što sam spreman i umrijeti. Nema predaje niti prodaje“, jasan je Miletić, kao i inače.

HDZ-ove liste još nismo vidjeli, no znamo da će nositelj za osmu IJ biti ministar prometa Oleg Butković, dok je u sedmoj prvo mjesto zaslužio još jedan ministar - ministar branitelja Tomo Medved. Riječka HDZ-ova snaga Josip Ostrogović pridružio se, pak, Mladeži HDZ-a Rijeke koja je sredstvima prikupljenim u kvizu odlučila pomoći radu Socijalne samoposluge.

Mirela Ahmetović je, kao i ostali SDP-ovci, požurila „uskočiti“ u Rijeku pravde i za sada ostala na političkim porukama. „Doviđenja do oslobođenja“, „Hrvatskoj vratiti dostojanstvo i pravdu“, „Izvući ćemo lopovske ruke iz vaših džepova, zaslužujete bolje!“, samo su neke od poruka koje upućuje građanima, odnosno biračima načelnica Omišlja.

I Katarina Peović iz Radničke fronte zadržala se uglavnom na političkom sadržaju. Dijeli s građanima svojih „Šest beskompromisnih točaka promjene“. Pod zajedničkim nazivnikom „Za narodnu većinu, a ne bogatu manjinu“, prva je točka Za radnike i umirovljenike a druga Za ispitivanje porijekla imovine i vraćanje nezakonito stečene imovine.

Dio je to političara koji će se naći na listama svojih stranaka/koalicija u Primorsko-goranskoj županiji. No, tek nakon što budu objavljene sve liste, imat ćemo punu sliku. Jer predaju kandidatura u 8. i 7. izbornoj jedinici najavili su i Odlučnost i pravednost; Domovinski pokret; Fokus i Republika; Hrvatska stranka građanskog otpora; Umirovljenici zajedno – politička platforma, Stranka umirovljenika, Blok Umirovljenici zajedno, Demokratska stranka umirovljenika; Demokršćani; Hrvatska stranka prava, Hrvatsko bilo, Hrvatska demokratska seljačka stranka; Autohtona - Hrvatska stranka prava – Dražen Keleminec; Stranka Ivana Pernara.

Prema dosadašnjim najavama koje je zaprimio DIP, samo u 7. jedinici izbornu listu predat će Akcija za promjene, Agrarna stranka te Socijaldemokrati.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...