Održana svečana akademija povodom obilježavanja Dana državnosti Republike Hrvatske

Autor: Marina Pauletić 29.05.2024

svecana_akademija_dan_drzavnosti

Svečanost je započela intoniranjem državne himne nakon koje je minutom šutnje odana počast svim preminulima i svima koji su svojim zalaganjem doprinijeli uspostavi hrvatske državnosti i slobode.

Rijeka - U Muzeju grada Rijeke održana je svečana akademija Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije povodom Dana državnosti Republike Hrvatske.

Svečanost je započela intoniranjem državne himne nakon koje je minutom šutnje odana počast svim preminulima i svima koji su svojim zalaganjem doprinijeli uspostavi hrvatske državnosti i slobode.

U nastavku svečanosti uzvanicima su se obratili gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović i župan Zlatko Komadina, čestitavši svim prisutnima, svim građanima Rijeke, Primorsko-goranske županije i Hrvatske Dan državnosti, koji se obilježava u spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine. Svečanoj akademiji prisustvovali su i zamjenici gradonačelnika, Sandra Krpan i Goran Palčevski.
Gradonačelnik Filipović podsjetio je na nesebičnost svih branitelja, koji su pohrlili braniti svoje i naše, neovisno i suvereno, onako kako su to jedino znali i mogli – srcem i neopisivom željom za obranom svoje zemlje.

„No, čak nakon svih mučnih borbi, nakon 230 izgubljenih života samo s ovog područja i više od tisuću ranjenih, ne mogu se oteti dojmu da danas ne živimo u slobodi za koju su ginuli, za koju ste su se borili – da ne živimo u Hrvatskoj kakvu su željeli“, kazao je gradonačelnik Filipović, naglašavajući kako se trebamo bojati opasnih ideja koje polako, ali sigurno prodiru duboko u najviše strukture demokracije našega društva.

„Pitam se, slušajući pritom o tome kako je nečiji uvjet za ulazak u koaliciju, za postizanje većinske vlasti i vlade, onaj u kojem se izoliraju predstavnici jedne manjine koja predstavlja pripadnike jednog naroda u našoj zemlji, koji ponavljam, žive u našoj zemlji, baš kao i svi oni ostali koji su u toj većinskoj vlasti dobrodošli, ponašamo li se, živimo li, odlučujemo li, u duhu vrijednosti za koje su se naši branitelji borili? Imamo li vlast koja bi morala služiti potrebama našega društva u cjelini, štititi temelje slobode i demokracije za sve one koji žive u Hrvatskoj i, postoje li prema novom sazivu Vlade, oni – manje poželjni u našoj zemlji? Nisu to samo pripadnici određene manjine, to su naime i žene, budući da je očito, baš kao i određena manjina, i Istanbulska konvencija koja štiti te iste žene, majke, kćeri, sestre i bake onih koji danas sjede u toj novoj, izabranoj parlamentarnoj većini, suvišna i nepoželjna“, istaknuo je gradonačelnik Filipović.

Naglasio je kako se o pravim problemima u našem društvu – poboljšanju standarda života branitelja ili umirovljenika, mladima koji odlaze iz zemlje, neprihvaćanju onih koji dolaze u našu zemlju tražeći utočište od ratnih razaranja – ne progovara.
„I sve dok to ne percipiramo, ne samo mi u Hrvatskoj, već i u čitavoj Europi, koja upravo radi takvih pojava i stavova, medijskih istupa pod krinkom demokratskih izbora, bilježi porast radikalizacije i rast novih naraštaja krajnje desnice, ne može i neće nam biti bolje. Njemačka, Francuska, Bratislava, bilježe porast rasnoga ratovanja, prijetnje koja ugrožava vrijednosti slobode, vrijednosti antifašizma, na kojima je utemeljena moderna Europa.

Za nas u Rijeci, za mene osobno, ali i profesionalno, kao gradonačelniku, kao političaru, takva Europa, nije opcija. Radikalizirana Europa, nije Europa u kojoj želimo živjeti. To je Europa, to je Hrvatska u kojoj nema više mjesta čekanju i nadanju kako će ove radikalne pojave, ostati samo pojave i iznimke. Krajnje je vrijeme za borbu – ovoga puta ne oružjem, raketama i bombama, već borbu slobodom, djelima, obrazovanjem i prevencijom ulaska fašističkih ideja u temelje našega društva.

Rijeka je oduvijek kažu – bila crvena. No, lako za boju, Rijeka je oduvijek prvenstveno bila bastion slobode i tolerancije, demokracije i ljudskih prava. To je ono što je doista postojano za naš grad. To je ono što nas čini različitima, ono zbog čega često čak i smetamo drugima. I neka smetamo, dokle god se borimo za prave vrijednosti, za pravednije društvo, za razvoj i napredak, za građanska prava dostupna svima, za obrazovanje, za brigu o sebi i drugima, za europske kulturne vrijednosti“, poručio je gradonačelnik Filipović.

Župan Zlatko Komadina osvrnuo se na put koji je Hrvatska prošla od stvaranja države, preko obrane teritorijalnog integriteta do članice UN-a, NATO i punopravne članica Europske unije.

„No, na putu demokratizacije našeg društva, jačanja sloboda, pravne i socijalne sigurnosti, manjinskih prava, snaženja gospodarskih potencijala i stvaranje boljih perspektiva mladima kako bi svoju budućnost gradili u svojoj domovini, a ne odlazili u druge zemlje, očito nismo bili dovoljno uspješni. Prije nekoliko dana konstituiran je novi, 11 saziv hrvatskog Sabora, dobili smo i novu Vladu, a s obzirom na retoriku i poruke koje stiže iz redova stranke koja je postizbornim dogovorima postala dijelom vladajuće većine i bitan faktor izvršne vlasti, opravdana je bojazan da nam to skretanja u desno, kao društvu donosi nove podjele i sukobe.

Ugrožavanje prava manjina i prava žena, medijskih sloboda, dominacija govora mržnje umjesto kulture dijaloga, isključivost, revidiranje povijesnih činjenica, zaoštravanje migrantskih politika i poticanje netrpeljivost prema ljudima koji su došli s dugog kraja svijeta da bi ovdje radili i prehranili svoje obitelji, sve to ozbiljno narušava dostignute demokratske standarde i ne možemo, a ne biti zabrinuti za smjer kojim je naše društvo krenulo“, istaknuo je župan Komadina, izražavajući ponos što su Rijeka i Primorsko-goranska županija još jednom dokazali da su utvrda slobodnomislećih građana, ljudi otvorenih, a ne isključivih prema bilo kome, građana koji poštuju i žive vrijednosti jednakosti, tolerancije, ljudskih prava, uvažavanja svih vjera i nacija, vrijednosti slobode i antifašizma.

U prigodnom programu nastupili su Ženska klapa Luka, zatim učenica 8. razreda OŠ Nikola Tesla Elena Kolić koja je izvesla recitaciju: „Moj dom“ Silvija Strahimira Kranjčevića te Neva Glumac, također učenica 8. razreda OŠ Nikola Tesla s recitacijom „To je zemlja gdje smo rasli“ Luke Paljetka.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...