Sveučilišni Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ u Art-kinu

Autor: Marina Pauletić 20.03.2023

art_kino_croatia_ilustracije__3_

U okviru Festivala rodne ravnopravnosti Sveučilišta u Rijeci ROAЯ, Sveučilište u Rijeci u partnerstvu s Art-kinom organizira projekcije filmova po izboru Snježane Prijić-Samaržije, Ante Tomića i Jurice Pavičića u kojima se rodna tematika preklapa s radom, zdravljem i starenjem kao čestim diskriminacijskim osnovama.

Rijeka - Pod okriljem cjelogodišnjeg obilježavanja 50. obljetnice osnutka Sveučilišta u Rijeci, od 21. do 23. ožujka Sveučilište u Rijeci u Art-kino donosi Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ, organiziran u okviru projekta „Podrška i provedba planova za rodnu ravnopravnost u akademskoj zajednici i istraživanjima SPEAR“, koji temu rodne ravnopravnosti i jednakosti promiče kroz film i dijalog u zajednici.

Filmske večeri u Art-kinu u suradnji sa riječkim sveučilištem donose filmove u kojima se rodna tematika preklapa s radom, zdravljem i starenjem kao čestim diskriminacijskim osnovama, a za selekciju filmskog programa zaslužni su rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić-Samaržija, pisac Ante Tomić te pisac i filmski kritičar Jurica Pavičić, uz prikazivanje kratkometražnih studentskih filmova „Međunarodnog studentskog filmskog festivala – STIFF“ po izboru umjetničke direktorice STIFF festivala Maše Drndić.

art_kino_croatia_ilustracije__2_

Svečano otvorenje programa održava se u Art-kinu u utorak, 21. ožujka u 19 sati, okruglim stolom pod nazivom „O ženama i filmovima“ u kojem sudjeluju selektori i selektorica filmskog programa, uz moderatoricu razgovora, ravnateljicu Art-kina Slobodanku Mišković.

Po završetku okruglog stola, u 20 sati započinje projekcija filma po izboru Ante Tomića, „Petrijin venac“ (1980.), jedan od najpoznatijih filmova Srđana Karanovića o jarmu patrijarhata nad životom proste seoske žene iz malog rudarskog mjesta, nagrađen na Pulskom filmskom festivalu Velikom zlatnom arenom za najbolji film te Zlatnom arenom za najbolju žensku ulogu (Mirjana Karanović).

art_kino_croatia_ilustracije__1_

Filmu „Petrijin venac“ prethodi projekcija kratkometražnog animiranog filma iz STIFF-ove selekcije „Ja nisam robot“ Line Tsivian, a prva se filmska večer ROAЯ-a zaključuje druženjem u prostorima kina uz DJ Mirilo.

Drugi dan programa, 22. ožujka u 19 sati, donosi projekciju nagrađivane drame Mikea Leigha „Vera Drake“ (2004.), po izboru Snježane Prijić-Samaržije, o pripadnici siromašne radničke obitelji u Londonu 1950. godine koja, uz neprestanu brigu o obitelji i bližnjima, obavlja besplatne ilegalne pobačaje. Prije filma Vera Drake bit će prikazan kratkometražni film „Lili je sama“ Zou Jing iz STIFF-ove festivalske selekcije.

Program zaključuje filmski odabir Jurice Pavičića, 23. ožujka u 19 sati, a riječ je o jednom o najznačajnijih naslova u opusu Veljka Bulajića, poratnoj drami „Uzavreli grad“ (1961.), o industrijalizaciji društva nakon 2. svjetskog rata, koja se i danas hvali zbog složenog prikaza ženskih likova, njihove solidarnosti i težnje k samostalnosti, a među njima se ističe glumačka izvedba Olivere Marković kao Riječanke Ribe, „nepopravljive individualke gotovo feminističkih stavova“ (Baza HR kinematografije). Prije filma „Uzavreli grad“ bit će prikazan domaći kratkometražni film „Krhko“ Tomislava Šobana.

art_kino_kratki_rezovi_snjezana_prijic_samarzija__4_

Kratkometražni filmovi iz STIFF-ove selekcije prilagođeni su osobama s oštećenjem sluha, uz inkluzivne titlove koje su kreirale studentice Filozofskog fakulteta u Rijeci, uz vodstvo Maje Ogrizović („Film svima“).

Tijekom filmskih dana ROAЯ festivala u Art-kinu bit će izložen i rad riječke umjetnice i kiparice Nives Žarković naziva „Sram te i stid bilo“, inspiriran osobnim iskustvom virtualnog zlostavljanja.
Ulaznice za filmske projekcije ROAЯ-a su prodaji, a dostupne su putem stranice ulaznice.hr te na blagajni Art-kina koja se otvara sat vremena prije prve projekcije u danu.

Studenticama i studentima riječkog sveučilišta (uz predočenje x-ice na blagajni Art-kina) te članicama i članovima Filmskog kluba Art-kina ulaz je slobodan.

Više informacija potražite na službenim stranicama Art kina.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...