Svjetski dan nepušenja: Kako se oduprijeti manipulacijama duhanske industrije

Autor: Sanja Tumara 18.06.2024

dan_protiv_pusenja_rijeka_01_2024

Obilježavanje Svjetskog dana nepušenja 2024. pruža platformu mladima širom svijeta koji pozivaju vlade da ih zaštite od predatorskih taktika marketinga duhana.

Rijeka - Na riječkom Korzu obilježen je Svjetski dan nepušenja, čime je skrenuta pozornost na duhansku industriju i njen utjecaj na mlade.

Obilježavanje Svjetskog dana nepušenja 2024. pruža platformu mladima širom svijeta koji pozivaju vlade da ih zaštite od predatorskih taktika marketinga duhana. Industrija cilja na mlade kako bi ostvarila dugoročne profite, stvarajući novi val ovisnosti pa djeca koriste e-cigarete u većim stopama nego odrasli u svim regijama, a globalno se procjenjuje da 37 milijuna mladih u dobi od 13 do 15 godina koristi duhan.

Nastavni Zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije (NZZJZ PGŽ) organizirao je izložbu učeničkih plakata na postamentima koja je predstavljala kulminaciju ciklusa radionica programa „Trening životnih vještina“ za proteklu školsku godinu. Program se provodi od 2005. godine u više od 50 osnovnih škola Primorsko-goranske županije, uključujući 23 škole iz grada Rijeke, te obuhvaća više od 500 razreda i gotovo 10 000 djece godišnje.

„Danas obilježavamo uspješan završetak najsveobuhvatnijeg projekta u Republici Hrvatskoj pod nazivom „Trening životnih vještina“. Riječ je o seriji radionica u ukupnom trajanju od 50 školskih sati koji se provodi u našim osnovnim školama od trećih do sedmih razreda.“ – istaknuo je voditelj Odsjeka za promicanje i zaštitu mentalnog zdravlja NZZJZ PGŽ Darko Roviš. Program, kako je naglasio, pomaže mladima da prepoznaju i odupru se manipulacijama duhanske industrije.

„Ova izložba jasna je poruka da se protiv duhanske industrije valja boriti javnozdravstvenim akcijama. Iako statistički podaci pokazuju pad broja pušača klasičnih cigareta, industrija se sve više okreće mladima, promovirajući nove duhanske proizvode,“ istaknuo je gradonačelnik Marko Filipović.

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo Primorsko-goranske županije, Vesna Čavar, čestitala je NZZJZ-u na nagradi za izvrsnost, naglasivši da je briga o zdravlju mladih i njihova zaštita od štetnih utjecaja je od najveće važnosti.

Program Trening životnih vještina osim što pruža informacije o štetnosti rizičnih ponašanja i konzumiranja cigareta, alkohola i droge, razvija samopouzdanje te socijalne i druge životne vještine u svakodnevnom donošenju odluka i suočavanju s pritiskom okoline. Riječ je o dijelu šireg višekomponentnog programa prevencije ovisnosti za koji je NZZJZ PGŽ nedavno dobio nagradu za izvrsnost u zdravstvu na regionalnom HealthComm Forumu 2024, koji okuplja ugledne stručnjake iz područja zdravstva i komunikacija.

Obilježavanje je završilo obilaskom izložbe, na kojem su prisutni imali priliku detaljno pregledati radove učenika.

dan_protiv_pusenja_rijeka_02_2024
pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...