„Tiha misa“ Arijane Lekić - Fridrih - reakcija na „klečavce“ sutra pred katedralom sv. Vida

Autor: Portal Torpedo 01.03.2024

arijana_lekic_fridrih_tiha_misa

Splitska performativna akcija umjetnice rezultirala je neprimjerenim ponašanjem splitske policije.

Rijeka - Na riječkom Trgu Grivica ove subote održat će se šesnaesta po redu „Tiha misa“, skupna intervencija u javnom prostoru umjetnice Arijane Lekić-Fridrih. „Tiha misa“ održava se kao reakcija na muškarce koji u navodnoj molitvi kleče svake prve subote u mjesecu u desetak gradova diljem Hrvatske.

Prethodna „Tiha misa“, održana na Peristilu u Splitu, bila je posvećena svim jakim i moćnim ženama koje se svakodnevno bore s patrijarhalnim sustavom. Splitska performativna akcija umjetnice rezultirala je neprimjerenim ponašanjem splitske policije, dok je sama umjetnica bila spriječena u izvođenju uredno prijavljene umjetničko-aktivističke akcije. O sramotnom ponašanju splitske policije službenim se priopćenjem oglasio predsjednik udruge Domino Zvonimir Dobrović.

- Posebno problematičnima pokazale su se činjenice (koje potvrđuju i video snimke) kako su redari i organizatori „molitelja“ u Splitu davali direktne zapovijedi i upute splitskoj policiji vezano uz to koga smije, a koga ne smije pustiti na Peristil. Zapovijedi od strane organizatora „molitelja“ - kako da postupa i regulira njihov skup - splitska je policija revno i poslušno provodila. Uz to, organizatori su otvoreno prijetili policiji da ako im se Arijana približi, ne znaju kako će „molitelji“ reagirati te da je stoga za sve „bolje“ da ograniče njezino kretanje na javnoj površini. Sama splitska policija je kasnije priopćenjem dodatno potvrdila svoj pristrani stav rekavši da imaju pravo provoditi sve radnje temeljene na sigurnosnim procjenama. Njihove sigurnosne procjene „u ključu patrijarhata“ rezultiraju time da kao opasnost za javni red i mir vide jednu umjetnicu, a ne desetke muškaraca koji otvoreno govore policiji da joj ne mogu garantirati sigurnost. To je sukus svega što se događalo u Splitu, a sve i dalje bez potrebnih ishodovanih dozvola za javno okupljanje kojim se zatvara i ograđuje dio javne površine kojoj se brani pristup - ženama, navode iz udruge.

- Tako već gotovo godinu i pol, svake prve subote u mjesecu u Hrvatskoj se odigravaju skupovi koji kroz simboliku molitve krunice potenciraju dodatnu neravnopravnost žena, ograničavajući njihovo slobodno kretanje i zazivajući smanjenje njihovih Ustavom zagarantiranih građanskih prava. Paralelno i redovito održavanje Tihe mise Arijane Lekić-Fridrih ukazuje na sustavno odašiljanje poruka mržnje skupine muškaraca prema ženama, kao i činjenice da smo došli do situacije u kojoj žene nisu sigurne i ponovno se bore za svoja već odavno stečena prava, tvrde dalje iz udruge Domino.

- Danas kad znamo da iza ovih „molitvi“ stoji Zaklada Ordo Iuris ne moramo se pitati koju budućnost nam spremaju, ali mi ćemo se izboriti da one koje dolaze iza nas ne moraju voditi ovakve borbe i za sobom ćemo ostaviti društvo u kojem su žene jednake, zaštićene pred zakonom i daleko od margina na kojima se danas većina žena nalazi. U toj borbi nažalost nemamo saveznike u političarima i političarkama na kojima leži odgovornost da reagiraju na ovakve društvene anomalije, ali nadamo se da ćemo u izbornoj godini barem čuti isprike ili objašnjenja zašto je to tako već više od godinu dana i je li to Hrvatska kakvu vide i nakon predstojećih izbora, nastavljaju.

- Na nama kao odgovornim građanima i građankama jest da upozorimo i ŠESNAESTI put na javnu, organiziranu i plaćenu kampanju koja zaziva nejednakost koja nam je zajamčena Ustavom - bez obzira što se odvija u formi „molitve“ krunice. Svaki građanin i građanka ove zemlje imaju pravo prijaviti skup ukoliko poruka skupa ne narušava i ne zatire tuđu slobodu. Skup protiv kojeg stojimo itekako eksplicitno zaziva podređenu ulogu žene. Naša poruka je jasna i jedna: žene u ovom društvu treba zaštititi od nasilja - onog iz „molitve“ i onog u obitelji. Kao država nemamo dovoljno snažne mehanizme za to, žene su možda danas ipak postale politička tema, ali i dalje su prepuštene same sebi, nejednake u svakom pogledu, i u životu i u smrti, zaključuju iz udruge Domino.

Arijana Lekić-Fridrih će ove subote u Rijeci iznova stati pred muškarce koji kleče i tijekom performansa „Tiha misa“ položiti crvene ruže te podastrijeti plakate s tekstualnim uputama za muškarce koji kleče poput:

„PRVI ČIN: POSLOŽITE SE!“
„DRUGI ČIN: NA KOLJENA!“
„SHVAĆAŠ DA MOLIŠ ISPRED CRKVE?“
„DA LI SI SAMO PREDIZBORNI REKVIZIT?“
„PROŠLE JE GODINE U HRVATSKOJ UBIJENO 9 ŽENA“
„NITI JEDNA VIŠE!“

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...