Tržnica, kvart i boće: izlet na Brajdu kroz trodnevni program

Autor: Portal Torpedo 26.09.2023

trznica_brajda_rijeka__1_ Foto: arhiva

Gradsko kazalište lutaka poziva i na besplatnu predstavu „Trnoružica - elektro bajka“, koja će se premijerno izvesti na talijanskom jeziku u prostoru kazališta.

Rijeka - Od petka 29. rujna do nedjelje 1. listopada, Riječanke i Riječani imaju priliku pridružiti se slavlju susjedstva koje se postepeno, ali ubrzano budi.

Brajda, Dolac i susjedi

S jedne strane Guvernerova palača i Mali neboder, a s druge tržnica i platane Krešimirove ulice. Radi se o području grada Rijeke koje u zadnjih nekoliko godina užurbano mijenja svoje lice. Mjesni odbor Brajda-Dolac i Urbani separe okupili su stanovnike, udruge i institucije kojima je ovo susjedstvo dom. U realizaciju trodnevnog programa Dana ovog mjesnog odbora tako su se uključili portal Artkvart, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Gradska knjižnica Rijeka, Art-kino, Gradsko kazalište lutaka, Film svima, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, Boćarski klub Brajda te sami susjedi. Cijeli je program u potpunosti besplatan, dok prijave na aktivnosti nisu potrebne.

Subotnja „Placa nakon place“

Tržnici Brajda potrebno je vremena, hrabrosti i truda da ponovno oživi. Da ponovno bude mjesto svježeg voća i povrća, razmjene i susreta, mirisa i žamora. Svega toga što se isprepliće prekrasnim paviljonom i okolnim kanjonom zgrada, stvarajući mjesto kakvog nema nigdje drugdje u Rijeci. Upravo zato, ovogodišnji Dani MO Brajda-Dolac u prvom planu žele proslaviti srce svojeg kvarta. U subotu 30. rujna, točnije od 17 do 22 sata, kroz niz besplatnih aktivnosti program će istražiti neke od novih mogućnosti za korištenje Tržnice Brajda, kao i svih magičnih posebnosti koje ista skriva.

Od 17 do 20 sati voće i povrće, a često i prazninu štandova Brajde zamijenit će razne štandovske aktivnosti poput izložbi, fine hrane, novinarske redakcije, društvene igre, knjižnice na otvorenom, umjetničkih radova iz kolekcije MMSU-a te radionica za sve uzraste. Paralelno će se odvijati i zajedničko kuhanje, jer jedan od štandova postaje jednodnevni restoran na otvorenom.

U 17 sati sa zapadnog ulaza u tržnicu krenut će vođena urbanistička šetnja kvartom u vodstvu Sekcije i Društva arhitekata Rijeka, a razgovoru u hodu pridružit će se i predstavnici Mjesnog odbora Brajda-Dolac. S početkom u 18 sati na tržnici će se uprizoriti lutkarska predstava „Tončić Petešić“, koja će se odigrati na čakavskom i u organizaciji Gradskog kazališta lutaka. Zalazak sunca u 19 sati posjetitelji će dočekati uz predavanje o povijesti riječkih tržnica koje priprema Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja. Za kraj dana, od 20 sati na placi će se upogoniti kino na otvorenom u suradnji s Art-kinom Croatia. Kratkometražni dokumentarni film „Izvorni sjaj“ Biance Dagostin i Tonija Juričića prati kiparice i restauratorice koje vraćaju dostojanstvo riječkim arhitektonskim draguljima.

Kao dio programa, u 11 sati ujutro Gradsko kazalište lutaka poziva i na besplatnu predstavu „Trnoružica - elektro bajka“, koja će se premijerno izvesti na talijanskom jeziku u prostoru kazališta. Imena i broj gledatelja potrebno je najaviti e-mailom na: blagajna.gklri@gmail.com. U jutarnjem terminu roditelji i djeca pozvani su pridružiti se i radionicama u parku Eugena Čulinovića. U parku će se od 11 do 12 sati održati dramska radionica za djecu do deset godina, uz iskusne voditelje i glumce Jelenu Lopatić i Damira Orlića, a istovremeno će se pod krošnjama odvijati i radionica izrade bedževa za sve uzraste.

Boćarska nedjelja i petak za zagrijavanje

Prije nego što vikend započne, Mjesni odbor Brajda-Dolac u petak 29. rujna organizira besplatno mjerenje tlaka i šećera i to od 9 do 11 sati na terasi kafića La Tour, a na istom mjestu od 16 sati očekuje nas i turnir u briškuli i trešeti. U večernjem terminu građani su pozvani na koncert Damira Avdića, jednog od najzanimljivijih kantautora naših prostora poznatijeg pod nadimkom „Bosanski psiho“. Glazbena avantura krenut će u 21 sat u prostorima Galerije O.K., na adresi Krešimirova 26.

Nedjeljni program, 1. listopada, započinje u 11 sati u parku Eugena Čulinovića - domu Boćarskog kluba Brajda. Svečanost kreće osnivanjem Ženskog boćarskog kluba Brajda, u kojeg su se sve susjede pozvane učlaniti. Nedugo zatim odvit će se i boćarska utakmica, a od 14 sati u parku će svoju narodnu kuhinju otvoriti Igor Anjoli. Posjetitelje očekuju i druga iznenađenja. Međutim, ni dolazak na Brajdu ne mora nužno biti običan, pa su posjetitelji pozvani na vođenu povijesnu šetnju sa Sašom Dmitrovićem, koja će kao dio nedjeljnog programa krenuti u 11 sati ujutro uz okupljanje ispred Licea - Srednje talijanske škole u Barčićevoj 6. Zanimljiva šetnja završit će upravo na boćalištu.

U slučaju kiše program će se odgoditi uz najavu novih datuma.

Cjelogodišnji program udruge Urbani separe podržavaju Zaklada „Kultura nova“, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Grad Rijeka te Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...