U čast prof.dr.sc. Diani Stolac predstavljen Zbornik radova „Širinom filološke misli“

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 25.01.2023

U-cast-prof_dr__sc__-Diani-Stolac-predstavljen-Zbornik-radova-%E2%80%9ESirinom-filoloske-misli%E2%80%9C-11

Zbornik je skup četrdeset devet tekstova koji tematskom širinom i ozbiljnošću znanstvenoga pristupa pretpostavljaju širok krug čitatelja, kako znanstvenika, tako i studenata diplomskih i poslijediplomskih studija.

Rijeka - Na Filozofskom fakultetu predstavljen je Zbornik radova „Širinom filološke misli“, nastao kao dar kolega i prijatelja prof.dr.sc. Diani Stolac, povodom njezina odlaska u mirovinu.

Zbornik je skup četrdeset devet tekstova koji tematskom širinom i ozbiljnošću znanstvenoga pristupa pretpostavljaju širok krug čitatelja, kako znanstvenika, tako i studenata diplomskih i poslijediplomskih studija. Autori su svoje radove utemeljili na recentnim spoznajama i uz odgovarajuću znanstvenu metodologiju iznijeli mnoge ideje koje osvjetljavaju postojeća istraživanja iz različitih područja, prije svega iz povijesti jezika, dijalektologije, sintakse, morfologije, leksikologije, tvorbe riječi, stilistike, pragmalingvistike, etimologije, gramatikologije, dodira hrvatskoga s drugim jezicima, metodike i književne teorije.

Analizirajući tematsku relevantnost radova u Zborniku, dade se zaključiti da je riječ o zapaženome zborniku radova koji će zainteresiranomu čitatelju ponuditi ne samo promišljanja o rasponu tema kojim se u svojemu znanstvenu radu bavi Diana Stolac nego i razmatranja o vrlo širokim i aktualnim jezikoslovnim temama.

U-cast-prof_dr__sc__-Diani-Stolac-predstavljen-Zbornik-radova-%E2%80%9ESirinom-filoloske-misli%E2%80%9C-9-1200x800

O Zborniku, ali i akademskoj karijeri prof.dr.sc. Diane Stolac govorili su pročelnik Odsjeka za kroatistiku dr.sc. Dejan Durić, dekan Filozofskog fakulteta prof.dr.sc. Aleksandar Mijatović, prorektor za znanost i umjetnost Sveučilišta u Rijeci prof.dr.sc. Gordan Jelenić, akademkinja Silvana Vranić i dr.sc. Anastazija Vlastelić, a predstavljanju zbornika prisustvovala je i zamjenica gradonačelnika Grada Rijeke Sandra Krpan.

„Profesorica Diana Stolac, čija sam predavanja imala zadovoljstvo i sama slušati, obiluje životnim, profesorskim i znanstvenim iskustvom te dubinom i strašću prema svemu što radi, no najviše prema svojoj najvećoj ljubavi – jeziku“, rekla je prilikom svog obraćanja zamjenica Krpan, i sama nekadašnja studentica profesorice Stolac. Dodala je kako je profesorica Stolac svojim akademskim radom, iskustvom i znanjem obogatila akademsku zajednicu u Rijeci, ali i Hrvatskoj i svijetu.

U-cast-prof_dr__sc__-Diani-Stolac-predstavljen-Zbornik-radova-%E2%80%9ESirinom-filoloske-misli%E2%80%9C-4

„Nije lako sažeti sva akademska i znanstvena postignuća profesorice Stolac u nekoliko rečenica, od znanstvenog djelovanja na području povijesti hrvatskoga jezika, sociolingvistike i nazivoslovlja, do projekata Riječki jezični krajolik i Hrvatska pisana baština od 18. do 20. stoljeća, kojima je obogatila naš kraj i pokazala nam kako da prepoznamo jezik u svom okruženju i sve njegove elemente koji čine riječki identitet. Dobitnica je i nagrade za životno djelo Zaklade Sveučilišta u Rijeci. Ta i mnoga druga, samo su djelić postignuća profesorice Stolac koja je ljubav prema riječima, književnosti i jeziku preobrazila u životni poziv u najplemenitijem mogućem smislu, educirajući stručnjake i znanstvenike u području filologije. Istovremeno uvažavajući tradiciju, svoje prethodnike i mentore, ali gledajući uvijek u budućnost i potičući mlade kolege, znanstvenike i stručnjake, profesorica Stolac dala je neprocjenjiv i neizbrisiv doprinos visokom obrazovanju u svome području, kao rijetko tko prije nje“, istaknula je zamjenica Krpan zahvalivši profesorici Stolac na njenom velikom akademskom doprinosu.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...