U Gradu Rijeci održan prijem za veleposlanika Republike Austrije u Hrvatskoj

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 01.06.2022

Prijem-za-veleposlanika-Republike-Austrije-Josefa-Markusa-Wuketicha 0106-3

Teme sastanka bile su gospodarska suradnja i mogućnosti daljnje suradnje riječkih i austrijskih tvrtki i poduzetnika, budući da u Rijeci trenutno borave predstavnici 19 austrijskih tvrtki zainteresiranih za suradnju s riječkim tvrtkama.

Rijeka - U Salonu Grada Rijeke održan je prijem na veleposlanika Republike Austrije u Hrvatskoj Nj. E. dr. Josefa Markusa Wuketicha. S veleposlanikom se susreo gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović sa suradnicima, pročelnicom Odjela za poduzetništvo Janom Sertić i pročelnikom Odjela za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenjem zemljištem Srđan Škunca, a sastanku je prisustvovao i zamjenik župana Primorsko-goranske županije Petar Mamula.

Teme sastanka bile su gospodarska suradnja i mogućnosti daljnje suradnje riječkih i austrijskih tvrtki i poduzetnika, budući da u Rijeci trenutno borave predstavnici 19 austrijskih tvrtki zainteresiranih za suradnju s riječkim tvrtkama, posebno Lukom Rijeka i Lučkom upravom Rijeka.

Prijem-za-veleposlanika-Republike-Austrije-Josefa-Markusa-Wuketicha 0106-5

Gradonačelnik Filipović istaknuo je kako su u razgovoru veleposlanika Wuketicha upoznali s razvojnim planovima Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.

„Istaknuli smo brojne javne i privatne investicije koje su trenutno u tijeku na području Rijeke, a glavni fokus sastanka bio je na mogućnostima gospodarske suradnje riječkih i austrijskih poduzetnika. Rijeka i riječka luka doživljavaju razvojni zamah i pozicioniraju se na ishodišnoj točci europskog prometnog koridora, gdje vjerujem da s pravom pripadaju. Također, mnogobrojne su investicije u cestogradnju kao i željezničku i lučku infrastrukturu, koje polako mijenjaju lice grada“, rekao je gradonačelnik.

Dodao je i kako je spomenuta suradnja i na području kulturnih projekata s naglaskom na dugogodišnju suradnju s austrijskim gradovima koji su kao i Rijeka nosili titulu Europske prijestolnice kulture. Filipović je istaknuo i kako Rijeka s Austrijom ima dugu zajedničku povijest te kako se nada uspješnoj suradnji i u budućnosti. Veleposlanik Wuketich istaknuo je veliki interes austrijskih tvrtki za suradnjom s Lukom Rijeka.

Prijem-za-veleposlanika-Republike-Austrije-Josefa-Markusa-Wuketicha 0106-10

„Potencijal za suradnju je zaista velik, pogotovo u daljnjim fazama razvoja riječke luke. Austrijski gospodarstvenici zainteresirani su i za suradnju u nekim drugim područjima, ponajprije u turizmu, stoga su i na tu temu bili održani razni sastanci prije dva mjeseca ovdje u Rijeci“, istaknuo je veleposlanik i dodao kako je između ostalog bilo riječi i o mogućnostima uspostave suradnje između Rijeke i nekog austrijskog grada po principu gradova prijatelja. Sastanku je uz veleposlanika nazočio i njegov zamjenik Klaus Iro.

Zamjenik župana Primorsko-goranske županije Petar Mamula istaknuo je regionalnu dimenziju suradnje s posebnim naglaskom na aspekte cjelogodišnjeg turizma.

„Cjelogodišnji turizam nam je izuzetno zanimljiv, ne samo na otocima već i u Gorskom kotaru. Također valja spomenuti i važnost zdravstvenog turizma, mnogi austrijski gosti i iz tog razloga dolaze upravo u našu županiju“, rekao je Mamula istaknuvši kako gosti iz Austrije ulaze u top 10 turista po broju dolazaka na Kvarneru.