[U OKU KAMERE] Pijavica ispred Rijeke – Zabilježen rijedak prirodni fenomen na Kvarneru

Autor: Nikola Cvjetović 30.08.2023

pijavica_rijeka_2023

Pijavica, vrtložni vjetar, vijar ili tromba je atmosferski vrtlog manjeg razmjera i kratkog trajanja koji se pri izrazito nestabilnoj atmosferi pojavljuje ispod olujnog kumulonimbusa. Mnogi smatraju da je vodena pijavica ustvari manji tornado nad vodom te da takvu pijavicu kad prijeđe s vodene površine nad kopno valja smatrati tornadom.

Opatija – Nestabilne vremenske prilike koje su u posljednje vrijeme i više nego učestale večeras su uz obilnu kišu kulminirale stvaranjem rijetke prirodne pojave na ovom djelu Jadrana – pijavice. Kako nam javlja čitatelj koji je i zabilježio ovaj prirodni fenomen, večeras oko 22:15h, pijavica se razvila ispred riječke luke.

Kako navodi meteo-info.hr nad Jadranom se pijavice mogu pojaviti pri prodoru hladnog zraka s kontinenta nad toplu morsku površinu gdje more kao izvor vlage dodatno pogoduje razvoju nestabilnosti te olujnih oblaka koji za sobom povlače mogućnost nastanka pijavice. No ne znači da se iz svakog kumulonimbusa može razviti pijavica, potreban je vrtlog opisan u nastanku tornada. Općenito se javljaju tijekom cijele godine, ali češće u jesen, osobito u listopadu i studenom (kopno se brzo ohladi, a more još relativno toplo). Pijavice se smatraju slabim tornadima. Način nastajanja im je sličan kao i kod pravih velikih tornada no kod nas je češći nad morskom površinom pa se sastoje od vodenih kapljica podignutih s morske površine te kondenziranih kapljica u oblaku, a ako nastanu nad kopnom, od prašine i pijeska (kopnena pijavica). Obično nastaje pri jakoj konvekciji ljeti ili u jesen iznad tople vodene površine. Pijavica može skrenuti s vodene površine na kopno gdje najčešće razorno djeluje i vrlo brzo nestane. Promjera je dvadesetak do stotinu metara, a traje do 20 minuta. Brzina vjetra koja se razvija u pijavicama na našem području doseže 80km/h.

Foto: Marin Begonja

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...