[FOTO] U perivoju PPMHP-a otvorena izložba “Boćanje i boćarsko prigovaranje”

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 15.09.2022

izlozba_bocanje_i_bocarsko_prigovaranje_2022_rijeka__2_

Ulaz na izložbu je besplatan, a ostaje otvorena do kraja listopada.

izlozba_bocanje_i_bocarsko_prigovaranje_2022_rijeka__4_

Rijeka - U perivoju Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka otvorena je izložba “Boćanje i boćarsko prigovaranje” autorice Ivane Šarić Žic kojoj je svrha podsjetiti na boćanje kao tradicionalnu igru, važan element, ali i mediteranski fenomen druženja i tjelesne aktivnosti te njegovo mijenjanje kroz vrijeme.

“Dva su razloga radi kojih sam krenula u realizaciju ove izložbe. Prvi razlog je vrlo osoban, emotivan i intiman za mene. Kao djevojčica sam sa svojim ocem odlazila na naše lokalno boćalište u Zagrebu gdje sam odrasla. Drugi razlog je profesionalni, jer se svi mi etnolozi, kulturni antropolozi i muzealci ovom temom apsolutno trebamo baviti. To je važna tema za našu lokalnu tradiciju, a boćanje je zasigurno jedan oblik nematerijalne kulturne baštine kojoj svi svjedočimo i koju moramo sačuvati u tom svom svakidašnjem obliku”, navodi autorica Ivana Šarić Žic.

izlozba_bocanje_i_bocarsko_prigovaranje_2022_rijeka__1_

U ime Muzeja nazočne je pozdravila ravnateljica Nikolina Radić Štivić, a Sonja Šišić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu zakotrljala je bulin i otvorila izložbu. Otvorenju je prisustvovala i predstojnica Kabineta župana Ermina Duraj.

Ulaz na izložbu je besplatan, a ostaje otvorena do kraja listopada. Za vrijeme njezina održavanja djelatnici i suradnici muzeja pripremili niz popratnih aktivnosti i društvenih igara prilagođenih starijoj i mlađoj populaciji.

Izložba je sufinancirana sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, Primorsko-goranske županije i PPHMP.

Bocanje_i_bocarsko_prigovaranje2
pocket icon

U perivoju PPMHP-a otvorena izložba “Boćanje i boćarsko prigovaranje”

Više sa portala torpedo.media ...