U PGŽ-u 20 novooboljelih od COVID-19, potvrđeno 12 slučajeva Q groznice

Autor: Portal Torpedo 21.03.2022

PGZ-press Foto: PGŽ

Na upit novinara, epidemiologinja Lakošeljac potvrdila je da je na području Mavrinaca utvrđeno 12 slučajeva Q groznice, dok se ukupan broj oboljelih procjenjuje na dvadeset.

Rijeka - Prema podacima koje je iznijela epidemiologinja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ Danijela Lakošeljac, u Primorsko-goranskoj županiji 20 je novooboljelih, 94 osobe su ozdravile, a broj aktivnih slučajeva iznosi 2893.

Laboratorijski su obrađena 304 uzorka, što čini 6,58% pozitivnih unutar ukupnog broja uzoraka. S područja Rijeke i riječkog prstena 15 je novooboljelih osoba, troje s Liburnije te po jedna s područja Gorskog kotara i otoka Raba. Četrnaest novooboljelih pripadaju radno aktivnoj populaciji, jedna mlađim dobnim skupinama te pet skupini starijih od 65 godina.

Prema podacima Ureda ravnateljstva KBC-a ukupan broj hospitaliziranih pacijenata koji se liječe od COVID-19 bolesti iznosi 50. U jedinici intenzivne skrbi na respiratoru se nalaze dva pacijenta što je jednaki broj kao i prethodna tri dana. Tijekom jučerašnjeg dana nije bilo umrlih osoba od COVID-19 bolesti.

U usporedbi s prethodnim tjednom, broj zaraženih veći je za 23,86 posto, navela je epidemiologinja Danijela Lakošeljac, međutim, radi se porastu koji nije alarmantan budući da je riječ o petstotinjak pozitivnih više na tjednoj razini uz manji broj hospitaliziranih za 16,42 posto, pojasnila je.

Na upit novinara, epidemiologinja Lakošeljac potvrdila je da je na području Mavrinaca utvrđeno 12 slučajeva Q groznice, dok se ukupan broj oboljelih procjenjuje na dvadeset.

Rekla je da točnu procjenu otežava aktualna sezona gripe, budući da gripa, COVID-19 i blaži slučajevi Q groznice imaju slične simptome. Za tri tora s ovcama, kozama i kravama slijedi veterinarska obrada ne bi li se potvrdila prisutnost bolesti. Upozorila je stanovništvo da ne borave u blizini torova te da redovito brinu o dezinfekciji ruku i obuće te da redovito nose maske za lice.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...