U Rijeci predstavljena humanitarna akcija Pink Advent Udruge Nismo same

Autor: Marina Pauletić 06.12.2023

pink_advent_ Foto: PGŽ

Kampanja je usmjerena na rano otkrivanje raka dojke jer ga je moguće prevenirati u 17 posto svih smrti od raka dojke kod žena u dobi od 40 do 49 godina te oko 30 posto smrti u žena starijih od 50 godina.

Rijeka - Udruga Nismo same kao dio kampanje „Uzmi ih u ruke na vrijeme“ pokrenula je 17. humanitarnu akciju kojoj je cilj prikupiti sredstva za nastavak inicijative „Nisi sama – ideš s nama“, odnosno besplatan taksi prijevoz na kemoterapiju i zračenje za onkološke pacijentice.

Tim je povodom danas u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke održan i događaj Pink Advent, a projekt je predstavila predsjednica udruge Ivana Kalogjera.

Podršku humanitarnoj akciji iskazali su Vesna Čavar, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, Sandra Krpan, zamjenica gradonačelnika Grada Rijeke te Ira Pavlović Ružić, specijalistica onkologije i predsjednica Lige protiv raka PGŽ-a.

Istaknuto je da su najbrojniji korisnici usluge besplatnog taksi prijevoza upravo žene oboljele od raka dojke, najčešćeg sijela raka u žena u Hrvatskoj. Iako se mjesec borbe protiv raka dojke tradicionalno obilježava u listopadu, žene od te zloćudne bolesti obolijevaju svakoga dana te im je potrebna kontinuirana podrška. Također, kampanja je usmjerena na rano otkrivanje raka dojke jer ga je moguće prevenirati u 17 posto svih smrti od raka dojke kod žena u dobi od 40 do 49 godina te oko 30 posto smrti u žena starijih od 50 godina.

„Iako se smrtnost od raka dojke smanjuje već osmu godinu za redom, još se uvijek gotovo 40 posto žena ne odaziva na Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke, ovisno o županiji. Zato ženama želimo poslati jasnu poruku da je probirom moguće otkriti rak dojke još u ranoj fazi i tako spriječiti njegovo širenje u okolno tkivo. Osim toga, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene kojima savjetujem da redovito obavljaju samopregled. Ove metode mogu doprinijeti da manji broj žena izgubi bitku s rakom dojke te da se poboljša kvaliteta života bolesnica s rakom dojke“, ističe Ivana Kalogjera te dodaje: „Pink Advent nije samo humanitarna akcija, već izraz zajedništva i ljubavi prema ženama koje prolaze kroz teške trenutke.

Nastavak inicijative ‘Nisi sama – ideš s nama’ omogućuje konkretnu i svakodnevnu pomoć ženama oboljelim od raka. Zahvaljujemo svima koji se pridruže ovoj akciji i tako pošalju poruku podrške“, zaključuje Kalogjera.

Pročelnica Čavar podsjetila je da je Primorsko-goranska županije ove godine osigurala sredstva za program organiziranog i besplatnog prijevoza onkoloških pacijenata na terapije u općinama i gradovima na području županije.

Humanitarna akcija kojom se može donirati udruzi Nismo same i kupiti proizvode traje od 27. studenog do 31. siječnja 2024. Prigodni proizvodi mogu se pronaći u sjedištu udruge u Zagrebu i na web-stranici udruge te na informativno-donatorskom štandu u Rijeci, Splitu i Slavonskom Brodu.

Sav prihod od prodaje bit će namijenjen nastavku programa besplatnog taksi prijevoza ženama oboljelim od raka na kemoterapije. Inicijatori kampanje, Novartis i udruga Nismo same, pozivaju sve da u razdoblju darivanja i svoj Advent oboje u roza te se pridruže humanitarnoj akciji.

Najvažnije informacije o važnosti samopregleda dojki i brige o zdravlju dojki mogu se pronaći na mrežnoj stranici kampanje „Uzmi ih u ruke na vrijeme“.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...