U sklopu Dana Sveučilišta u Rijeci na Kampusu otvoren „Žilavi park“

Autor: Tara Tomić 21.05.2024

Otvorenje-Zilavog-parka-na-Kampusu-20-900x600 foto - Grad Rijeka

Projekt „Žilavi Kampus“ dio je šireg strateškog projekta Sveučilišta u Rijeci pod nazivom „Zelena tranzicija Sveučilišta u Rijeci: provedba ciljeva održivog razvoja UN-a i Europskog zelenog plana“

Rijeka - „Žilavi park“ novouređena je javna površina za sport, igru i druženje uređena na sveučilišnom Kampusu kao dio projekta Zelene tranzicije zvane „Žilavi Kampus“, a prostor je i službeno otvoren u tjednu u kojem riječko Sveučilište obilježava svoje dane.

„Žilavi park“ se sastoji od velikog igrališta na kojem se mogu igrati košarka, odbojka i tenis te manjeg igrališta za cageball, kao i amfiteatra koji ima ulogu učionice na otvorenom. U svojoj koncepciji, izvedbi i oblikovanju „Žilavi park“ vodi se načelima prostorne otpornosti, hibridnog korištenja i reuporabe.

Koncept projekta postavio je DeltaLab – Centar za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam, zajedno s autorskim timom arhitekata i dizajnera AO16, 7111 i MKF&AT, a prilikom izrade projekta naglasak je stavljen na održivi razvoj i aktivan život studenata, sveučilišnih djelatnika i građana.

Prilikom otvorenja parka pozdravne riječi su uputili rektorica Sveučilišta Snježana Prijić-Samaržija, gradonačelnik Marko Filipović, predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci Lana Par i zamjenica predstojnika Centra za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam (DeltaLab) Ida Križaj Leko.

Kako je istaknula rektorica realizacijom ovog parka željelo se više okrenuti zelenoj infrastrukturi, druženju, aktivnom načinu života i rekreaciji, ali i približiti prostor Kampusa susjedima i građanima, da Kampus ne bude samo mjesto gdje studenti žive i studiraju već da to mjesto bude otvoreno prema svim građanima. „Projekt je rezultat zajedničkog promišljanja i suradnje Studentskog zbora i Sveučilišta. Zajednička je ideja bila da sredstva uložimo u ono za što i studenti i mi zaposlenici mislimo da je vrijedno. Željeli smo napraviti prostor koji će zadovoljiti želje i potrebe naših studenata. Na neki način ovaj je projekt i naslijeđe projekta Europska prijestolnica kulture, jer je osmišljen od strane Centra za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam koji svoje korijene i početke vuče upravo iz tog projekta“, objasnila je Prijić-Samaržija.

Gradonačelnik Filipović je istaknuo kako je ovaj park još jedan primjer uspješne suradnje Grada i Sveučilišta. „Zadovoljstvo mi je što smo dobili još jednu novu uređenu javnu površinu koja će svojim sadržajem obogatiti život studenata, zaposlenika, ali i građana koji gravitiraju ovom djelu grada. Prostor je namijenjen sportu i druženju, ali istovremeno potiče aktivan i održiv način života za cijelu zajednicu. Zahvala ide svima koji su sudjelovali na realizaciji ovog projekta, a posebno Studentskom zboru kao glavnom partneru. Rijeka je sveučilišni grad i grad znanja i želimo pokazati kako su nam mladi bitni stoga ćemo kao Grad uvijek davati podršku u ovakvim projektima“, rekao je Filipović.

Ida Križaj Leko još je jednom istaknula kako je riječ o prostoru otvorenom za sve građane. „Prostor je namijenjen svima i svi zajedno o njemu moramo brinuti, on je naša odgovornost“, rekla je Križaj Leko dok je predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci Lana Par zahvalila Sveučilištu na tome što sluša svoje studente i njihove potrebe. „Studiranje nije samo onaj dio koji odrađujemo u predavaonicama već puno više od toga. Želimo biti dio zajednice, želimo biti uključeni i aktivni dio društva i drago mi je što naše Sveučilište to prepoznaje i daje nam priliku“, rekla je Par.

Projekt „Žilavi Kampus“ dio je šireg strateškog projekta Sveučilišta u Rijeci pod nazivom „Zelena tranzicija Sveučilišta u Rijeci: provedba ciljeva održivog razvoja UN-a i Europskog zelenog plana“.

Cilj projekta je unaprjeđenje infrastrukturnih i ljudskih kapaciteta s ciljem osiguranja održivog razvoja i zelene tranzicije na Sveučilištu u Rijeci s posebnim naglaskom na podizanje kvalitete studiranja i studentskog standarda na Sveučilištu.

Prvu službenu košarkašku utakmicu na novom terenu odigrale su ekipe Medicinskog i Ekonomskog fakulteta.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...