U tijeku obnova povijesnih fontana u perivoju Guvernerove palače

Autor: Marina Pauletić 28.02.2023

fontane-53642

Projekt obuhvaća cjelovitu restauratorsko-konzervatorsku obnovu fontana koje se nalaze u središtu partera palače te ugradnju ukopanih strojarnica.

Rijeka - U perivoju županijskog Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, odnosno Guvernerove palače, u tijeku je obnova i revitalizacija povijesnih fontana. Radovi na istočnoj fontani su započeli krajem prošle godine s rokom završetka u lipnju 2023. godine. Revitalizacija zapadne fontane trebala bi početi tijekom ove godine.

Projekt obuhvaća cjelovitu restauratorsko-konzervatorsku obnovu fontana koje se nalaze u središtu partera palače te ugradnju ukopanih strojarnica. Obnovom povijesnih fontana revitalizira se cijeli prostor perivoja palače, istaknuo je župan Zlatko Komadina i dodao kako će revitalizacija pridonijeti vizuri grada i parka Palače. Povijesne fontane valoriziraju se kao vrijedan materijalni dio kulturnoga naslijeđa koji jasno svjedoči o povijesnim slojevima, kako sklopa Guvernerove palače tako i grada Rijeke.

guvernerova_palaca_trg_2022

Prema riječima resorne pročelnice Sonje Šišić, realizacija ovog projekta pridonijet će povećanju broja posjetitelja Muzeja kao i svakodnevnoj posjećenosti perivoja stanovnika grada Rijeke, turista i ostalih posjetitelja.

Projekt Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja je uspješnom prijavom ostvario sufinanciranje u sklopu Javnih potreba u kulturi Ministarstva kulture i medija RH i Grada Rijeke s planiranom realizacijom u dvogodišnjem razdoblju tijekom 2022. i 2023. godine. Vrijednost radova na istočnoj fontani procjenjuje se na oko 132 tisuće eura.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...