U tijeku su upisi u jesenski ciklus predavanja Sveučilišta za treću dob

Autor: Marina Pauletić 06.10.2022

sveuciliste_treca_dob

Polaznici se mogu upisati sve do 10. listopada online putem.

RIJEKA - Kao što je bilo najavljeno, upisi u novi jesenski ciklus predavanja na Sveučilištu za treću dob su u tijeku i traju sve do 10. listopada. Upisi se vrše online putem, prijavom na e-mail adresu 3dob@uniri.hr. Jesenski ciklus predavanja Sveučilišta nudi tri tematska modula iz područja ekonomije, psihologije i enologije.

Podsjetimo, Sveučilište za treću dob je neformalni oblik obrazovanja namijenjen osobama starijima od 55 godina kojeg od 2009. godine provodi Sveučilište u Rijeci u suradnji s Gradom Rijeka.


Prvi ciklus predavanja bit će posvećen temi iz ekonomije „Od kuna do eura – razvoj novca i središnjeg bankarstva“ i trajat će od 13. do 27. listopada. Uslijedit će ciklus predavanja iz psihologije „Samopoštovanje i njegovo djelovanje na mentalno i tjelesno zdravlje“ koje će se održati od 10. do 24. studenog, dok će se treći modul, iz područja enologije „Uvod u osnove vinarstva“ održati od 29. studenog do 13. prosinca.


Sva se predavanja iz svih modula održavaju utorkom i četvrtkom od 17 do 18:30 sati na Filozofskom fakultetu na Kampusu Sveučilišta u Rijeci, a upisnina u pojedini ciklus predavanja iznosi 150,00 kuna.


Kako je istaknula prof. dr. sc. Sanja Smojver Ažić s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, program Sveučilišta za treću dob jedan je od načina na koji riječko Sveučilište nastoji surađivati sa zajednicom koja pokazuje veliki interes za ovaj program. „Dosadašnje iskustvo pokazalo je kako imamo motivirane polaznike koji žele naučiti nešto novo, steći nova znanja, a ranije zbog životnih okolnosti možda nisu imali toliko slobodnog vremena posvetiti se nekakvom ovakvom tipu edukacije. Također, istraživanja su pokazala kako se to i pozitivno odražava na njihovu sliku o sebi, na njihov osjećaj samopoštovanja“, izjavila je prof. Smojver Ažić.


Jadran Mandekić, voditelj projekta „Rijeka – zdravi grad“ Grada Rijeke, istaknuo je kako je ovaj projekt dio riječke strategije vezane uz edukaciju osoba srednje i starije životne dobi. „Još 2005. godine Grad Rijeka započeo je s provedbom programa informatičkih tečajeva za osobe starije životne dobi, nakon čega je krenula i ova suradnja sa Sveučilištem. Ovaj program neformalnog obrazovanja prepoznat je i unutar projekta „Rijeka – zdravi grad“ kao jedan od prioriteta unutar naše tematske grupe okupljene oko prioriteta „Zdravo starenje – aktivacija osoba starije životne dobi“ koja im omogućuje da prema vlastitim željama i afinitetima i dalje budu aktivni i usvajaju nova znanja“, objasnio je Mandekić.


Najave pojedinačnih ciklusa kao i raspored programa dostupni su na web stranicama https://uniri.hr/sveuciliste-i-drustvo/sveuciliste-za-trecu-dob/.

Više sa portala torpedo.media ...