Udruga Portić predstavila nove projekte, ali najavila i nastavak provedbe već postojećih programa

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 23.09.2022

ri_hub_udruga_portic_2022__1_

Riječka Udruga za promicanje dobrobiti djece Portić djeluje od 2006. godine i dosad je pokrenula nekoliko vrlo važnih projekata i programa te više različitih aktivnosti namijenjenih djeci, roditeljima i široj zajednici.

Rijeka - Udruga za promicanje dobrobiti djece „Portić“ kreće s provedbom dva nova programa – „1 za sve – psihosocijalna podrška za jednoroditeljske obitelji“ i „Pričam ti priču (biblioterapijske pričaonice za ranu i predškolsku dob)“, a nastavlja i s provedbom već postojećih programa.

Riječka Udruga za promicanje dobrobiti djece Portić djeluje od 2006. godine i dosad je pokrenula nekoliko vrlo važnih projekata i programa te više različitih aktivnosti namijenjenih djeci, roditeljima i široj zajednici.

Programe i projekte su predstavile voditeljica programa „Pripovjedač/ica priča za laku noć“ Maja Opašić, voditeljica projekta „Čitko“ i programa „3,4, uči, sad“ Vlasta Tibljaš, voditeljica projekta „1 za sve“ Marina Marghetti, pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Karla Mušković, v.d. predstojnice Klinike za pedijatriju KBC-a Rijeka doc. dr. sc. Iva Bilić Čače i Tanja Badanjak ispred Gradske knjižnice Rijeka.

Održavanje pripremnoga seminara za nove volontere u programu “Pripovjedač/ica priča za laku noć” poznatiji pod nazivom “Tete i barbe pričalice

Projekt „Pripovjedač/ica priča za laku noć“ poznatiji kao „Tete i barbe pričalice“ jedan je od najpoznatijih i najdugovječnijih projekata Udruge Portić. Program se neprekidno provodi već 13 godina u Dječjoj bolnici Kantrida i u njemu sudjeluju brojni educirani volonteri koji svakog dana po jedan sat dnevno provode s djecom u bolnici i čitaju i pričaju im priče. Ovim projektom ublažavaju se negativne posljedice hospitalizacije djece, a o uspjehu projekta puno govore pozitivne reakcije djece i njihovih roditelja, ali i medicinskog osoblja. Program se tijekom godina proširio i na druge gradove pa se tako od 2016. godine pod vodstvom Udruge „Most“ provodi u Splitu, od 2018. u suradnji s udrugom „Murid“ i u Čakovcu te u Puli gdje je ostvarena suradnja s Volonterskim centrom Istra.

Program se provodi zahvaljujući financijskoj podršci Ministarstva zdravstva RH i donacija pravnih i privatnih subjekata. Provedbu Programa u Rijeci podupiru Ministarstvo zdravstva RH, Grad Rijeka, KBC Rijeka, Gradska knjižnica Rijeka, Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci i Učiteljski fakultet Sveučilišta u Rijeci.

Nakon dvogodišnje stanke uzrokovane pandemijom COVIDA-19 Portić sada ponovno organizira seminar za nove volontere u programu „Tete i barbe pričalice“ koji će se održati 17., 18. i 19. listopada, svakog dana od 17 do 20 sati. Za volontiranje u ovom programu mogu se prijaviti svim građani stariji od 16 godina i to ispunjavanjem prijavnice dostupne na web stranici Udruge Portić, a više informacija moguće je dobiti i putem mail adrese pricalice.portic@gmail.com.

Prema riječima voditeljice projekta Maje Opašić budućnost ovog projekta koji je iz Rijeke krenuo i u druge hrvatske gradove i koji je 2019. godine dobio i nagradu „Ponos Hrvatske“ je upitna.

„Provođenje projekta do sada je najvećim dijelom bilo financirano sredstvima Ministarstva zdravstva koje je odlučilo za 2023. godini drastično smanjiti financijsku potporu projektu. Ovaj program počiva na entuzijazmu brojnih volontera koji u njemu sudjeluju, međutim da bi se ovaj program, kao i drugi projekti mogao profesionalno provoditi potrebna je adekvatna financijska podrška“, izjavila je Opašić i zahvalila svima koji njihove projekte i dalje podupiru.

„Nadamo se da će naši volonteri i dalje kroz brojne programe nastaviti uljepšavati dječje snove i u bolnici i izvan nje“, završila je Opašić.

Na provedbu ovog konkretnog projekta osvrnula se i doc.dr.sc. Bilić Čače koja je u ime svih djelatnika Klinike za pedijatriju KBC-a Rijeka zahvalila Udruzi Portić i brojnim volonterima istaknuvši kako su oni kroz godine, na neki način postali dio bolničkog tima, svi zajedno s jednim ciljem, što boljim psiho-fizičkim stanjem djece, malih pacijenata u bolnici.

„Svi volonteri daju nam nešto dragocjeno, svoje vrijeme, a svojim svakodnevnim dolascima u bolnicu uljepšavaju bolesničke dane našim malim bolesnicima otvarajući vrata nekih novih priča i odvodeći ih u neke nove čarobne svjetove i na tom smo im svi iznimno zahvalni“, rekla je Bilić Čače.

Početaka rada Udruge prisjetila se i pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Karla Mušković istaknuvši kako Grad Rijeka od samih početaka sufinancira provedbu projekta „Tete i barbe pričalice“, a od ove godine i provedbu projekta, „3,4, uči, sad“.

„Kontinuirano svjedočimo rastu i razvoju udruge koja je započela s jednim projektom, a tijekom godina su razvili i brojne druge projekte koji uključuju veliki broj djece i roditelja, ali i veliki broj volontera. Prepoznajemo njihov trud i rad u provedbi projekata značajnih za zajednicu i nastavljamo ih podupirati i dalje“, istaknula je Mušković.

Novi ciklus za program „3,4 UČI SAD – program osnaživanja učenika za uspješno učenje, kritičko mišljenje i emocionalni razvoj“

„3, 4, uči sad“ je program osnaživanja učenika za uspješno učenje, kritičko mišljenje i emocionalni razvoj i namijenjen je učenicima od 4. do 8. razreda s ciljem njihovog osnaživanja za ostvarivanje uspješnog učenja (učiti kako učiti), razvoj samostalnosti i odgovornosti u učenju, razvoj njihova kritičkoga mišljenja te preuzimanja odgovornosti za svoja školska postignuća. Prednost uključivanja daje se učenicima iz socijalno osjetljivih/ugroženih obitelji. Provoditelji programa su primarno studenti Filozofskog i Učiteljskog fakulteta koji prema unaprijed usvojenim strategijama učenja (stečenim na pripremnoj edukaciji) osmišljavaju i provode tjedne individualne/grupne radionice (online/uživo) s učenicima, a radi povećanog interesa priključuju se i studeni ostalih sveučilišta. Korisnicima programa radionice su potpuno besplatne te time dostupne i socijalno osjetljivim skupinama.

Početkom nove akademske godine Udruga organizira pripremnu edukaciju za studente zainteresirane za volontiranje u programu, a osim volontiranja, omogućeno im je ostvarivanje ECTS bodova kao i odrađivanje stručne prakse. Zainteresirani volonteri mogu se prijaviti ispunjavanjem prijavnice dostupne na web stranici Portića, a za više informacija i točan termin edukacije mogu se javiti se na mail adresu 34.uci.sad.portic@mail.com. Prijavnica za zainteresirane učenike također se nalazi na web stranici Udruge.

Program se provodi od 2018. godine zahvaljujući financijskoj podršci Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije i donacija pravnih i privatnih subjekata te provedbu podupiru Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci i Učiteljski fakultet Sveučilišta u Rijeci.

ri_hub_udruga_portic_2022__2_

Početak novoga ciklusa za projekt „ČITKO – projekt razvijanja čitalačke kompetencije“

Projekt je nastao kao odgovor na nedovoljnu čitalačku kompetenciju učenika po završetku razredne nastave stoga se učenike želi uključiti u online/uživo radionice za vrijeme trajanja školske godine. Projekt obuhvaća radionice koje su definirane Planom i programom kojim bi se, osim rada na razvoju čitalačkih kompetencija, moglo brže i lakše identificirati eventualne poteškoće u čitanju, otkloniti ih, obogatiti učenikov vokabular i usmjeravati na njegovanje kulture čitanja. Voditelji radionica su volonteri, primarno studenti logopedije te volonteri i članovi Udruge učiteljske struke i struke bliske problematici projekta koji su obavezni prisustvovati početnoj edukaciji. Korisnicima projekta radionice su potpuno besplatne te time dostupne i socijalno osjetljivim skupinama.

Početkom nove akademske godine organizira se i pripremna edukacija za studente zainteresirane za volontiranje u projektu, a osim volontiranja omogućeno im je i ostvarivanje ECTS bodova. Zainteresirani volonteri mogu se prijaviti ispunjavanjem prijavnice dostupne na web stranici Udruge Portić, a više informacija može se dobiti i putem e-mail adrese citko.portic@mail.com. Prijave za učenike bit će objavljene u listopadu na službenim stranicama Dječje kuće, Gradske knjižnice Rijeka i Udruge Portić.

Program se provodi od 2021. godine uz potporu Gradske knjižnice Rijeka i Dječje kuće.

Početak provođenja projekta „1 za sve – psihosocijalna podrška za jednoroditeljske obitelji GRUPA PODRŠKEˮ

Od listopada s provođenjem počinje novoi projekta „1 za sve – psihosocijalna podrška za jednoroditeljske obitelji“. Roditelji jednoroditeljskih obitelji mogu se prijaviti za sudjelovanje ispunjavanjem prijavnice dostupne na web stranici Udruge Portić, a za više informacija zainteresdirani se mogu javiti na e-mail adresu 1.za.sve.portic@gmail.com.

Jednoroditeljska obitelj je ona u kojoj živi dijete/djeca s jednim roditeljem koji sam skrbi o djetetu/djeci i sam ga/ih uzdržava. S obzirom na suvremenu životnu situaciju i uvjete, udio jednoroditeljskih obitelji u Hrvatskoj u konstantnom je porastu. Jednoroditeljske obitelji također spadaju u rizičnu skupinu, odnosno skupinu koja ima veći rizik od siromaštva, obrazovnih problema i zdravstvenih problema uključujući i mentalno zdravlje. Slijedom navedenog, sve većem broju jednoroditeljskih obitelji nužna je besplatna psihosocijalna podrška. Provođenjem projekta „1 za SVE“ nastojat će se pružiti takva podršku, odnosno osnažiti kapacitete i roditeljske kompetencije jednoroditeljskih obitelji u nošenju sa svakodnevnim situacijama i izazovima roditeljstva kako bi postali osnaženi i samopouzdani u svojoj roditeljskoj ulozi. Konkretno, korisnicima se nudi besplatno sudjelovanje u grupama podrške u trajanju od 8 susreta po 90 minuta kao i u daljnjem individualnom savjetovanju. Važno je napomenuti i da su za vrijeme trajanja grupe podrške, ako roditeljima bude potrebno, organizirane kreativne radionice za njihovu djecu koje im pružaju aktivno provođenje vremena i razvijanje kompetencija.

Program se provodi zahvaljujući financijskoj podršci Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade i u partnerstvu s SOS Rijeka – Centrom za nenasilje i ljudska prava.

„Pričam ti priču (biblioterapijske pričaonice za rane i predškolske dobi)ˮ – u suradnji s Gradskom knjižnicom rijeka i Dječjom kućom

Radionice su namijenjene djeci kako bi uz slušanje/čitanje odabranih priča i slikovnica mogli kroz razgovor i kreativno izražavanje pokazati svoj doživljaj priče. Ove radionice počivaju na iscijeljujućoj moći priča, pa će i priče i slikovnice biti ciljano odabrane s obzirom na temu o kojoj se želi s djecom razgovarati. Teme će obuhvatiti emocije, stanja i situacije iz svakodnevnog života koje su specifične za djecu toga uzrasta, a koje im mogu predstavljati izazov. Također, teme i priče prilagodit će se skupini djece koja će sudjelovati na radionicama.

Od 24. rujna počinje provođenje biblioterapijskih radionica za djecu od 4 do 6 godina, a provodit će se u Dječjoj kući, (Stribor / Šuma Striborova) svake druge subote u 10 sati (2 grupe djece – prva grupa počinje 24. rujna, a druga 1. listopada). Sudjelovanje je slobodno za članove Gradske knjižnice Rijeka, a prijavu je potrebno izvršiti osobno u Dječjem odjelu Stribor/Dječja kuća.

Radionice vodi članica Udruge Portić Anja Kučan Buterin, magistrica kroatistike, edukantica Gestalt psihoterapije, školska knjižničarka i volonterka teta pričalica.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...