Udruga za skrb autističnih osoba Rijeka ovog ponedjeljka obilježava Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Autor: Sanja Monar 29.03.2023

trsatska-gradina-plavo-2018-svjetski-dan-autizma-1 Foto: Arhiva

Udruga za skrb autističnih osoba Rijeka djeluje na području Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije od 1992. godine s ciljem poboljšanja kvalitete življenja autističnih osoba kroz razvoj novih oblika stručnog rada i rehabilitacije te promjenama u razumijevanju stanja i prihvaćanja osoba s autizmom...

Rijeka - Povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, Udruga za skrb autističnih osoba Rijeka kao članica Saveza udruga za autizam Hrvatske će u ponedjeljak, 3. travnja na riječkom Korzu točno u 12 sati obilježit će ovaj dan, uz fokus na mentalno zdravlje osoba s autizmom pod motom: Doktore, i ja Vas trebam!

Iz Udruge ističu kako žele skrenuti pozornost na:
- važnost mentalnog zdravlja
- potrebu Centra psihijatrijske podrške za osobe s autizmom s naglaskom na krizna stanja u 4 urbana centra u Republici Hrvatskoj i
- potrebom edukacije o specifičnostima autizma


-Svjetski dan autizma je dan u godini kada smo medijski najviše popraćeni te smo se odlučili upravo u tim danima ovu temu dodatno medijski istaknuti i najaviti kako će se tijekom idućih mjeseci u gradovima udruga članica Saveza održati okrugli stolovi o ovoj problematici. Stoga smo u procesu organiziranja da i u Rijeci održimo u Gradskoj vijećnici tribinu na ovu temu i predstavimo stanje psihijatrijske podrške za djecu i odrasle na području Rijeke i PGŽ, te istaknemo probleme i moguća poboljšanja od strane liječničke struke i predstavnika lokalne uprave, ističu organizatori.

Udruga za skrb autističnih osoba Rijeka djeluje na području Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije od 1992. godine s ciljem poboljšanja kvalitete življenja autističnih osoba kroz razvoj novih oblika stručnog rada i rehabilitacije te promjenama u razumijevanju stanja i prihvaćanja osoba s autizmom, u cilju pružanja podrške roditeljima osoba i djece s autizmom. Dugogodišnji rad udruge i njezine aktivnosti dobro su poznate u lokalnoj zajednici, svim tijelima državne i lokalne uprave, ali i srodnim organizacijama civilnog sektora. -Već petnaestu godinu zaredom provodimo program "Rane intervencija u djece s poremećajem iz spektra autizma" financiran od strane Ministarstva socijale, unutar kojega pružamo rehabilitacijski rad s djecom i savjetodavni sa roditeljima, kao i razne radionice.
Pored brojnih drugih projekata provodimo i program unutar kojega je predviđena edukacija zdravstvenog kadra o načinu i pristupu osobama s autizmom, koji je dijelom nastavak pilot projekta KBC putovnica za osobe s autizmom, a koji se provodi u partnerstvu s KBC Rijeka i Domom zdravlja PGŽ. Također provodimo projekt edukacije djece i nastavnika u redovnim školama kako bi poboljšali inkluziju njihovih vršnjaka s razvojnim teškoćama. U tom smjeru provodimo i ESF projekt unutar kojega će se izraditi slikovnice i predstave za djecu kako bi od što ranije dobi djecu upoznali sa različitostima njihovih vršnjaka, objašnjavaju iz Udruge.

-Tradiciju puštanja balona i osvjetljavanja znamenitosti provodimo od proglašenja Svjetskog dana, te je nastavljamo, koristeći biorazgradive balone, no planiramo ju ubuduće osuvremeniti za održivost planete, zaključuju organizatori.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...