Ulica Drage Gervaisa kao knjiga stihova

Autor: Tara Tomić 20.02.2024

wp-content/uploads/2017/07/drago-gervais-sezana.jpg

Nakon spomenika Kamova na mostu, Klub Sušačana pokrenuo projekt uređenja Ulice Drage Gervais.

Rijeka - Ideja uređenja Ulice Drage Gervaisa, kojom prolaznici hodajući čitaju stihove njegovih pjesama, stara je punih 67 godina. Naime, 1957. godine, nakon tragične smrti Drage Gervaisa u Sežani, sušačkom boemskom društvu okupljenom u svom ateljeu, naš poznati riječki kipar Vinko Matković predložio je neobičnu i zanimljivu ideju - da se u ulici Drage Gervaisa na pročelja kuća postave ploče sa stihovima iz Gervaisove poezije. O tome u svojoj knjizi "Ne pozabi napisat" svjedoči pjesnik Ljubo Pavešić "...ča ne bi bilo lipo va Gervaisovoj ulice na fasadah od kuć stavit ploči i na saku leh nekuliko stihi. Bile bi to kući kot stranice od pjesam. Ne bi puno guštalo. Ziberi stihi, a onda ćemo gracken ocon reć, povedat..." Gradski oci očito nisu imali sluha za predloženu ideju jer se ona nije realizirala.

Međutim, u Noći muzeja 2010. u Muzeju Grada Rijeke, prilikom otvorenja izložbe "Drago mi je, Gervais!", autorica Višnje Višnjić Karković, Jolande Todorović i Vesne Rožman, ta je davna ideja ponovno ugledala svjetlo dana. Dizajnerica izložbe Vesna Rožman iznijela je svoje viđenje uređenja Ulice Drage Gervaisa po kojem bi stihovi njegove poezije bili aplicirani na umjetničkim instalacijama raspoređenim na nekoliko lokacija duž cijele ulice. Grupa članova Kluba Sušačana bila je prisutna na otvorenju izložbe i odmah se oduševila tom idejom. I tako su postali inicijatori realizacije i nositelji ovog projekta.

Prvi i doživotni predsjednik Kluba Sušačana Zdravko Ćiro Kovačić uvijek je govorio kako u Rijeci, a pogotovo na sušačkoj strani grada, ima vrlo malo umjetničkih intervencija u prostoru i kako je Klub Sušačana kao udruga civilnog društva, dužna poticati obilježavanje spomena na mnoge značajne ljude i događaje iz naše burne i bogate povijesti. Tako je Klub Sušačana inicirao postavu spomenika našem slavnom sugrađaninu Janku Polić Kamovu, sada već kultnu brončanu skulpturu, autora Zvonimira Kamenara, gdje ovaj naš, a svjetski poznati književnik i buntovnik stoji nonšalantno oslonjen na ogradu mosta na Rječini, sa sjetnim pogledom uprtim prema "njegovom Sušaku". Inicirali su i sačuvali od zaborava uspomenu na maestra Lovru pl. Matačića, postavljanjem spomen-ploče na njegovoj rodnoj kući u Strossmayerovoj ulici, kao i ploču spomen-obilježja na ulazu u Vilu Dalibor na Pećinama, gdje je Car Emin živio od 1929. do 1945. godine, kada je kao žrtva fašističkoga progona morao napustiti svoj opatijski dom i preseliti se na Sušak.

Realizacijom obnovljene ideje uređenja Gervaisove ulice Klub Sušačana počeo se intenzivno baviti 2021. godine. Riječka akademska kiparica Vesna Rožman izradila je idejno rješenje koje obuhvaća uređenje nekoliko lokacija duž cijele ulice. Projekt je zamišljen kao niz umjetničkih prostornih intervencija postavljenih na javnim gradskim površinama, sa skulpturom pjesnika na početku te njegovom biografijom i edukativnim parkom na kraju ulice. Na umjetničkim instalacijama u formi skulptura bili bi aplicirani stihovi iz poezije našeg velikog čakavskog barda. Projekt su nazvali "Ulica Drage Gervaisa kao knjiga stihova" a kako je njime predviđena postava umjetničkih instalacija na više lokacija, cjelokupni projekt ostvarit će se u nekoliko faza kroz duže vremensko razdoblje.

Zahvaljujući prihvaćenom projektu i odobrenim financijskim sredstvima od strane Odjela za kulturu Grada Rijeke, za nekoliko dana, u četvrtak 22. veljače 2024. godine u 12.00 sati, prisustvovat ćemo otvorenju prve umjetničke instalacije pod nazivom "MORČIĆ" koja će biti postavljena na javnoj površini pločnika ulice, uz postojeći ogradni zid ispred višestambene zgrade, točnije u Ulici Drage Gervaisa kod kućnog broja 14. O samom događaju svečanog otvorenja ćemo informirati građane i javnost putem javnih medija, pozivima upućenim predstavnicima nadležnih odjela gradske i županijske uprave koji su pomogli u realizaciji projekta te postavom plakata na vidljivim mjestima duž same ulice, na prostorima Krimeje, Donje Vežice, Trsata i Sušaka te na javnim institucijama u centru grada. Na taj način cjelokupnoj javnosti predstavljamo projekt koji je namijenjen svim građanima našega grada i kraja, svim posjetiteljima Rijeke i slučajnim prolaznicima, a posebno se obraćamo stanarima Ulice Drage Gervaisa kao domaćinima projekta i čuvarima postavljenih umjetničkih instalacija.

Slijedeća lokacija planirana je za uređenje do kraja 2024. godine, a činit će je postava umjetničke instalacije "OBLAČIĆ" na platou ispred marketa "Brodokomerc". Za njezinu realizaciju zatražena su financijska sredstva prijavom na javne natječaje za potrebe u kulturi Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije, Riječkog lokalnog partnerstva i Poslovnog kluba PartneRI.

Projekt "Ulica Drage Gervaisa kao knjiga stihova" provedba je davne ideje, koja je postojala dugi niz godina, a koja će tek ovih dana doživjeti početak svoje realizacije. Ako se realizira u potpunosti, svakako će doprinijeti ljepšem izgledu jedne od najdužih riječkih ulica, ali i oplemeniti njene stanovnike i sve one koji će njome prolaziti. Cjelokupni projekt pridonosi očuvanju identiteta i njegovanju kulturne baštine našega grada i kraja kojemu je čakavština neizostavni dio, njegov najljepši izričaj i duga tradicija. Ovim spomen-obilježjem posvećenom Dragi Gervaisu i oživljavanju njegove pjesničke riječi želimo podsjetiti sve građane i posjetitelje Rijeke na još jednu značajnu ličnost iz naše povijesti koja je svojim književnim djelom vjerno oslikala i dočarala značaj našeg liburnijskog prostora i njegovih ljudi. Projektni program ima i edukativni karakter jer bi služio djeci predškolskog i školskog uzrasta kao i svima onima koji nisu upoznati s likom i djelom pjesnika da ga pobliže upoznaju i zavole njegovu poeziju punu duha koja izražava ljepotu i toplinu čakavske riječi. Pored uljepšanja i likovnog obogaćenja same ulice, najvažniji cilj ovog projekta svakako je očuvanje čakavske riječi kao vrlo vrijedne baštine našeg primorskog kraja na koju smo izuzetno ponosni, stoga je trebamo njegovati i čuvati za generacije koji dolaze.

Vjerujemo da će građani i svi oni koji nam financijski mogu pomoći prepoznati vrijednost ovog projekta, da će biti ponosni i uživati u njemu te da će s vremenom projekt uređenja Ulice Drage Gervaisa biti u cijelosti realiziran i zaživjeti među nama.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...