Uplovite u Riječku gastronomsku ribarsku luku

Autor: Portal Torpedo 25.06.2023

rijecke_gastronomske_luke-56470

Svježa riba, škampi i školjke, dostupni su u mnogim riječkim restoranima, a titula Riječkih gastronomskih ribarskih luka pripala je onima koji imaju i vlastite ribarske brodice ili posebne ugovore s pojedinim lokalnim ribarima.

Rijeka - Projekt Riječke gastronomske luke provodi se u suradnji Turističke zajednice grada Rijeke i poduzeća Abisal, Gastronaut. Njime je trenutačno, pod zajedničkim brendom koji omogućuje isticanje posebnosti ponude i usluge svakog restorana, objedinjeno 36 ugostiteljskih objekata koji su nositelji ukupno 55 titula specijaliziranih gastronomskih luka.

Od kada je stanovnika Rijeke, u ovom kraju postoji i tradicija ribarstva. Na Riječkoj tržnici ribarnica je smještena u veličanstvenom paviljonu s ophodnom galerijom i ukrašena kiparskim dekoracijama. Svježa riba, škampi i školjke, dostupni su u mnogim riječkim restoranima, a titula Riječkih gastronomskih ribarskih luka pripala je onima koji imaju i vlastite ribarske brodice ili posebne ugovore s pojedinim lokalnim ribarima.

Svježa riba, škampi i školjke, dostupni su u mnogim riječkim restoranima, a titula Riječkih gastronomskih ribarskih luka pripala je onima koji imaju i vlastite ribarske brodice ili posebne ugovore s pojedinim lokalnim ribarima.

rijecke_gastronomske_luke-45938

U Konobi Ugor, dugogodišnja tradicija ribarskog poduzeća pretvorena je u ribarsku konobu. Od ulova iz vlastite ribarske flote, spravljaju se po tradicionalnim receptima primorske i dalmatinske kuhinje jela od riba, rakova i školjki. Smještena je na gornjem Zametu, uređena u primorskom stilu i oplemenjena starim predmetima.

Konoba Ugor s tradicijom dugom više od 18 godina može se pohvaliti uvijek domaćim namirnicama, svježom ribom i vrhunskim osobljem. Već sami ulaskom u Konobu Ugor osvojit će vas vrlo ugodan interijer i toplina samog prostora, a educirano osoblje na izvrstan način prezentirat će vam ponudu, objasniti kako se spremaju odabrane namirnice u kuhinji, preporučit će vam najbolje hrvatsko vino uz jelo koje ste izabrali te upravo taj proces rezultira uspjehom od kuhinje do sale, a onda i do krajnjeg gosta. Ukoliko još niste imali priliku probati neke od specijaliteta Konobe Ugor u nastavku vam donosimo preporuku menija za „prste polizati“. Za hladno predjelo na meniju bi se svakako trebalo naći jelo Ugor- sipa ili hobotnica na salatu, slani marinirani inčuni, namaz od bakalara ili tune i carpaccio od svježih namirnica. Kod toplog predjela preporuka je rižoto od škampi ili crni rižoto od sipe, šurlice s rakovicom, pljukanci s kozicama i tartufima ili domaći ravioli punjeni svježim sirom i škampima. Ukoliko se odlučite za višu klasu za glavno jelo odaberite oboritu ribu, odnosno najkvalitetnije vrste bijele ribe, (kovač, škarpina, brancin, orada) na žaru ili spremljenu u pećnici s povrćem i krumpirom, a ukoliko se ipak odlučite za srednju klasu izabrat ćete nešto od ulova toga dana, poput grdobine, tune, raže, trlje ili oslića uz prilog po želji. Sve to zalit ćete finom kapljicom domaćih vinara. Nemojte otići, a da niste probali domaće fritule, koje su postale već tradicionalni desert Konobe Ugor. Ukoliko niste ljubitelj fritula svoje nepce možete iznenaditi čokoladnom lavom s kuglicom sladoleda i kremom od naranče, kuhanim smokvama u prošeku s kremom od mascarponea i domaćim keksom ili pak cheesecakeom sa šumskim voćem u čaši.

Konoba i ribarnica Girica ima brod ribaricu koja lovi samo za njih. Riblja jela spremaju od dnevno svježeg ulova. Ponose se i vlastitom proizvodnjom tjestenine šurlica, kombinacijama sa svježim namirnicama s riječke tržnice, vinima lokalnih sorti Kvarnera i Istre te tradicijom od 1990. g.

Konoba Girica svakako je jedan od ugostiteljskih objekata u kojima ćete se osjećati kao doma. Angažmanom cijele obitelji, koja radi u Girici, nastoje se napraviti isključivo domaći specijaliteti. Najveća čar Konobe Girice upravo je vlastita ribarnica gdje sami možete izabrati komad ribe koji danas želite jesti. Također osim vlastitog ulova imaju provjerene dobavljače povrća, kako bi bili sigurni u kvalitetu jela koje poslužuju svojim gostima, a nastoje poslužiti isključivo domaće i provjerene namirnice. Kad vas put nanese u Konobu Girica svakako za hladno predjelo probajte slane ribice, za toplo predjelo odaberite njihove domaće šurlice s kojima sigurno nećete pogriješiti. S obzirom da nude uvijek sviježu ribu, najbolji odabir za glavno jelo je riba koja je stigla iz dnevnog ulova, a za desert počastite svoje nepce s domaćom štrudlom ili palačinkama.

Restoran Nautica svojim položajem uz more dočarava riblju priču. Lokalni ribari s kojima imaju ugovore im svaki dan donose svježe ulovljenu ribu i druge namirnice iz mora.

Restoran Nautica uvijek teži iskrenom pristupu kuhanju i stvaranju kvalitetne priče koristeći izvorne namirnice, a sam objekt nalazi se u impozantnom kompleksu, u kojem se posebno ističe terasa restorana s koje se pruža pogled na cijeli Kvarner. Restoran Nautica vrlo dobro prati trendove sezonskih namirnica koje su izuzetno atraktivne u određeno doba godine. Ove godine nose titulu tri Riječke gastronomske luke-romantične, lokalne i ribarske. U bogatoj ponudi ribljih specijaliteta za hladno predjelo kušajte hladni riblji pijat Nautica, tatarski od tune u soja umaku, carpaccio od brancina s emulzijom od agruma, svježim paprom, grubom soli i kaparima i hobotnicu na salatu sa cherry rajčicama. Brancin se priprema Ikejime metodom, japanskom metodom kojom se stvara poseban okus mesa naziva umami-ugodan slan okus. Za toplo predjelo preporuka je rimski njok sa škampima i tartufima, a za glavno jelo probajte riblji file u umaku od bijelog vina na pireu od celera. Uz sve to poslužit će i domaći kruh, koji sami pripremaju. U raznolikoj ponudi deserata prioritet dajte krostati od jabuka sa sladoledom od vanilije ili kuhanoj kruški u teranu s bijelim mousseom.

Konobu Ribica s ribama, škampima, rakovima i školjkama snabdijeva nekoliko partnera ribara, a oni njihove ulove pretaču u kreativne i tradicionalne delicije.

Konoba Ribica očarat će vas vrlo ugodnim ambijentom i pogledom na more. Dugogodišnja suradnja s lokanim ribarima itekako se osjeti u kvaliteti ponude Konobe Ribica te se na meniju nalaze isključivo svježa riba i namirnice. Uvijek se trude da se gost osjeća ugodno, kao kod kuće, a pri tome će doprinijeti profesionalno i educirano osoblje, koje će vam prema vašim preferencijama preporučiti upravo ono jelo koje će zadovoljiti vaše nepce. Prilikom odabira hladnog predjela prioritet dajte domaćim inćunima, hobotnici na salatu ili bakalaru bianco koji sami rade. Toplo predjelo neka bude rezervirano za crne fettuccine s porilukom i kozicama, a glavno jelo ovisit će o dnevnom ulovu, pa se na meniju mogu naći kovač, trilja, arbun ili romb. Svakako probajte i škampe na žaru koje dobavljaju svježe, od škampara s kojima posluju već duži niz godina. Uz sve to poslužit će vam i domaći kruh. Za onaj najslađi dio neka odabir bude kremasti kolač od pistacia. Ugodan ambijent krasi i predivna vinoteka s preko 50 etiketa vina iz cijele Hrvatske, pa ne propustite priliku da uz slasna jela kušate i izvrsnu kapljicu domaćih vinara. Bogatom vinskom kartom Konoba Ribica zaslužila je i oznaku vinske Riječke gastronomske luke.
Konoba Borik smještena je uz more, na Pećinama. Orijentirana je na riblja jela i ulov iz Kvarnerskog zaljeva.

wp-content/uploads/2020/07/konoba-ribica-2020-2.jpgKonoba Ribica, arhiva

Već samim dolaskom u Konobu Borik oduševit će vas upravo taj morski štih i predivan pogled na more s terase na kojoj ćete uživati u degustaciji u najfinijih ribljih specijaliteta. Konoba Borik ima izrazito dugu tradiciju od čak 45 godina, a trude se svježim namirnicama i kreativnim jelima opravdati dugogodišnju kvalitetu. Na njihovom meniju naći ćete nešto drugačija jela poput polpeta od hobotnice i raže u bijelom vinu s rezanim maslinama i palentom. Svoje kulinarsko putovanje u Konobi Borik počnite hladnom morskom salatom Borik u kojoj će se naći carpaccio od inćuna ili orade, hobotnica na salatu, a nastavite s pljukancima s kozicama i tartufima. Kada dođete do glavnog jela neka vaš izbor bude riba iz dnevnog svježeg ulova (raža, škarpina, šampjer), a na kraju se zasladite s tiramisuom sa šumskim ili sezonskim voćem. Okus će svakako upotpuniti domaći kruh s maslinama kojeg sami peku, a u ponudi ćete moći i izabrati neku od izvrsnih vinskih sorti.

Bistro Mornar smješten je u samom srcu Rijeke, uz gradsku tržnicu i s pogledom na more, odnosno riječku luku. Suradnja s desetak ribara i ribarskih obrta, osigurava da gosti Mornara na tanjuru uvijek imaju kvalitetnu i svježu ribu i proizvode od ribe.
Filozofija Mornara je gostima ponuditi ukusna jela našeg kraja, po mnogočemu tradicionalna, ali u nekim izvedbama, naravno, obučena u modernije ruho. Kad govorimo o ribljem meniju, njegovu okosnicu uvijek čini svježa riba iz sezonske ponude.
Pouzdanost njihovih ribljih jela osigurana je prvenstveno dobrim poslovnim i prijateljskim vezama s lokalnim ribarima i ribarskim obrtima. U Mornaru možete pojesti 20tak jela baziranih na ribi i proizvodima iz mora, od riblje juhe i jušnih jela, marendi, do vrhunske bijele ribe, školjki, škampa, jastoga. Gosti znaju da će im uvijek, uz osmijeh njihovog pristupačnog osoblja, ponuditi svježu i kvalitetnu ribu, pripremljenu s puno ljubavi i pažnje. Svježa riba, ukusna jela, dobra posluga, stalna kvaliteta, pouzdanost, osnovni su razlozi zbog kojih se gosti vraćaju i zašto se uvijek traži stolica više.

Konoba Fiume smještena je na riječkoj tržnici, odmah blizu ribarnice. Dnevni ulov reflektira se i u njezinoj dnevnoj ponudi.
Može se pohvaliti tradicijom dužom od 20 godina, a svatko tko dođe u Konobu Fiume, pa čak i prvi put, osjećat će se kao kod kuće, jer se uvijek njeguje osobni pristup gostu. Uz izvrsno domaćinstvo uvijek se vodi računa o svježim i kvalitetnim namirnicama, pomno biranim i pripremljenim. S obzirom na blizinu ribarnice nema sumnje da se uvijek sprema najsvježija riba, ona koju prvu donesu ribari ulovljenu upravo taj dan. Od brojnih ribljih specijaliteta gosti ipak najviše vole njihove frigane lignje, po čemu je Konoba Fiume i poznata. Naravno na meniju se nalaze i domaće šurlice, riblja juha, kvarnerski škampi, hobotnica na salatu i brojne druge riblje delicije, a i deserti su im za prste polizati, pa ćete tako moći birati između torte od naranče, tiramisua, moussea od jogurta i šumskog voća, krostate od limuna i brojnih drugih slastica ovisno o sezoni pojedinih namirnica.

Bistro La Scarpetta kreativno kulinarski interpretira što ribarski obrt s kojim ima stalni ugovor taj dan ulovi. Jelovnik se dnevno mijenja.

La Scarpetta je obiteljski restoran koji vode dva brata. Antonio je glavni kuhar, a Mario se brine o servisu. Sa samo 28 i 26 godina, puni volje i entuzijazma otvaraju svoj restoran na Trsatu u Rijeci. Želja i ideja im je od početka bila da nemaju klasični jelovnik tako da ne bi ograničili svoju maštu i kreativnost. Tako se jelovnik mijenja ovisno o sezoni i nabavi namirnica. Trude se nuditi raznovrsna jela tako da svi mogu pronaći nešto po vlastitom guštu. Od tradicionalnih jela, puno domaće pašte i rižota od morskih plodova, sezonskog povrća kojem daju veliku pozornost do “junk food-a” kao što je burger. Znači puno friške ribe, morskih plodova, sezonskog povrća, sjajnih pašta i rižota, friture, odličnih komada mesa, puno raznoraznih hladnih predjela, pašteta, sireva, tatarskog bifteka praćeni domaćim kruhom, vinima i vrhunskim koktelima. Deserti su jako popularni među gostima i puno gostiju dolazi pojesti samo desert, na što su u La Scarpetti posebno ponosni. Za njihove male goste odmah pokraj vanjske terase imaju park sa svim sadržajima koji su potrebni da im odlazak u restoran ne bude dosadan. U La Scarpettu dolazite baš za svaku prigodu, bilo na tjedni brzi ručak, obiteljski ručak vikendom, samo na čašu vina ili na koktel uz neki sitni zalogaj.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...