Ususret otvorenju izložbe 'Priče plavog horizonta – Jugolinija 75 godina'

Autor: Nikola Cvjetović 19.05.2022

jugolinija_2022

Večer je protekla u zanimljivom razgovoru, pričama i anegdotama iz pomorskog života koje je u perivoju Muzeja pratila zainteresirana publika.

Rijeka - Ususret otvorenju velike i značajne izložbe „Priče plavog horizonta – Jugolinija 75 godina“, autora Nikše Mendeša i u organizaciji Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, Muzej je organizirao događanje na kojem su gosti bili Branka Malnar, umirovljena dugogodišnja novinarka HRT-a Radio Rijeke i Juraj Karninčić, umirovljeni kapetan.

Večer je protekla u zanimljivom razgovoru, pričama i anegdotama iz pomorskog života koje je u perivoju Muzeja pratila zainteresirana publika.

Kapetan Karninčić se prisjetio Rijeke, nekad velike luke poznate širom svijeta, ali i respektabilne flote riječke Jugolinije na kojoj su mnogi pomorci pronašli svoj kruh. Tako je i kapetan Karninčić svoju karijeru započeo i stvorio upravo u toj kompaniji, tada sjajno organiziranoj s visokokvalitetnim brodovima, velikim dijelom izgrađenim u riječkom brodogradilištu 3.maj.

branka_malnar,_gloria_fabijanic_jelovic,_jakov_karnincic

- Nekad su ugovori bili puno duži no danas, plovili smo godinu dana i sve to vrijeme bili odvojeni od obitelji što je zaista bilo teško, rekao je kapetan Karninčić i dodao da je i tada bilo dobro, ali da je danas pomorcima lakše i zbog kraćih ugovora i zbog visoko razvijene tehnologije.

Branka Malnar je publici ispričala zanimljive anegdote iz svog profesionalnog života koji ju je dugo godina vezivao uz more, brodove i pomorce, a posebno je istaknula značenje emisije Pomorska večer, čija je bila urednica i voditeljica. Nekad su pomorci na svojim putovanjima jedinu „živu“ vezu sa svojim najdražima imali putem radio valova, a posebno ih je veselilo što su u toj emisiji mogli čuti i svoje, domaće pjesme koje su ih vraćale u njihov rodni kraj.

U razgovor se uključila i publika, pa smo saznali zanimljivost - ovaj razgovor i susret događa se danas, na dan kad se obilježava Međunarodni dan žena pomorkinja, kojih u ulozi kapetanica na brodovima ima sve više.

Na kraju ovog zanimljivog susreta svi su - 24. svibnja u 19 sati – pozvani u Pomorski i povijesni muzeja Hrvatskog primorja Rijeka na otvorenje izložbe „Priče plavog horizonta – Jugolinija 75 godina“.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...