Valter Flego: Povezivanje riječke luke na koridor Baltik-Jadran je jedan od ključnih strateških interesa RH

Autor: Andrea Načinović 07.07.2022

valter_flego

“Nove okolnosti traže i nove odgovore, zato kao odgovor na nove geostrateške okolnosti tvrdim da nam je povezivanje važnije nego ikad prije. Energetsko povezivanje, ali i prometno, jer promet je krvotok nacionalnog gospodarstva i kretanja građana”, istaknuo je Flego.

Rijeka – Zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego sudjelovao je jučer u raspravi o Inicijativi Tri mora, nastaloj iz zajedničkog interesa 12 zemalja članica za razvoj prometnih, energetskih i digitalnih infrastrukturnih veza na osi sjever-jug EU-a. Flego se usmjerio na prometno povezivanje riječke luke na koridor Baltik-Jadran, što je jedan od ključnih strateških interesa RH. Naime, Luka Rijeka najveća je hrvatska luka na sjevernom dijelu Jadrana, a ta je ista luka samo na Mediteranskom koridoru, dok su sve ostale na dva - Mediteranskom i koridoru Baltik Jadran.

“Nove okolnosti traže i nove odgovore, zato kao odgovor na nove geostrateške okolnosti tvrdim da nam je povezivanje važnije nego ikad prije. Energetsko povezivanje, ali i prometno, jer promet je krvotok nacionalnog gospodarstva i kretanja građana”, istaknuo je Flego te pojasnio:

“U tijeku je revizija europskih prometnih koridora, TEN-T mreže, koja mora biti europski jedinstveni odgovor na novonastale okolnosti. Zato tražim od Komisije i svih 12 država članica hvalevrijedne inicijative da povežemo Luku Rijeka na koridor Baltik-Jadran. Zbog važne uloge koju Rijeka i Hrvatska imaju prema zemljama zapadnog Balkana, pozivam vas da u predstojećoj reviziji koridora damo Rijeci ulogu i status ulaznih vrata na tom koridoru i tako Europu učinimo još uspješnijom i povezanijom”, zaključio je Flego svoj plenarni govor.

Povjerenica Kadri Simson u ime je Europske komisije istaknula važnost inicijative u kontekstu ničim izazvane ruske agresije na Ukrajinu te se također osvrnula na prometno povezivanje Europe:

“Ruska invazija na Ukrajinu dovela je do ove energetske nesigurnosti, a ne sankcije EU-a Rusiji, kako nas nerijetko dezinformiraju. U regiji koju obuhvaća inicijativa daje se snažna potpora energetskoj i digitalnoj infrastrukturi, kroz kohezijske fondove, a radi se o regiji koja je ključna sastavnica transeuropskih cestovnih i drugih prometnih koridora (TEN-T). 2,4 milijuna eura investirano je u tu regiju, kao i dodatna već dostupna sredstva iz novog EU višegodišnjeg proračuna. Inicijativa Tri mora podržava namjeru EU-a da realiziramo TEN-T i prvi put stvorimo stvarnu transeuropsku mrežu iz nečega što je trenutno rascjepkani kolaž. Komisija je predana toj zadaći i drago nam je vidjeti da postoje regionalna nastojanja i unutar inicijative i pratećeg fonda, koja se žele baviti investicijama u infrastrukturne projekte”.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...