Vasilić i PGS o raspuštanju Hrvatskog sabora te raspisivanju parlamentarnih izbora: Hitni izbori i rušenje HDZ-a nužnost su za spas Hrvatske

Autor: Marina Pauletić 28.02.2024

pgs_press-69150

Mičić Badurina: „Pod Andrejem Plenkovićem Hrvatska je ogrezla u korupciju i kriminal!“

Rijeka - Konferencijom za novinare PGS se, nakon suorganizacije zagrebačkog prosvjeda, još jednom pridružuje opozicijskim strankama lijevoga centra u inicijativi za što skorijim raspuštanjem Hrvatskog sabora i hitnim raspisivanjem izbora. Ugrožavanje ljudskih sloboda, javnog govora i medija i masovno iseljavanje ljudi iz države golem su krimen Andreja Plenkovića i njegove Vlade i dovoljan razlog za glasno zazivanje izbora, ali ne smijemo zaboraviti i ostale rezultate njihova rada, uvodno je rekao predsjednik Primorsko goranskog saveza Darijo Vasilić.

- Povećanje BDP-a kojim se busaju samo je običan privid! Pratimo mi iz kvartala u kvartal i hrvatski izvoz, jasno se vidi njegov stalni pad, a cijeli BDP ustvari je posljedica povećane osobne potrošnje i javnih investicija, a investicije su rezultat dvostruko bržeg rasta državnog proračuna od BDP-a posljednje četiri godine. Državne investicije po sebi, a bez povećanja produktivnosti i bez nužnih reformi i u javnom sektoru i u gospodarstvu, ostavljaju državu u vrlo lošoj kondiciji. Stvari se ozbiljno mogu mijenjati na samo jedan način- hitnim raspisivanjem izbora i davanjem legitimiteta nekoj novoj politici koja će znati usmjeriti Hrvatsku k prosperitetu i razvoju. Poslije svih dešavanja u Vladi, preslagivanja, otpuštanja…, vrlo je razumno postaviti pitanje ima li Andrej Plenković više ikakav legitimitet. Atmosfera i energija koju osjećam među građanima ulijeva u meni nadu da je društvo željno promjena i spremno na ono što im nudi lijevi liberalni politički centar, zaključio je Vasilić, a odgovarajući na novinarsko pitanje dodao i da je teško očekivati da bi se mogla obistiniti javna želja predsjednika SDP-a Peđe Grbina o formiranju velike lijevo-liberalne koalicije u svim izbornim jedinicama.

- Osobno mislim da bismo u našoj, osmoj izbornoj jedinici odvojenim nastupom na izborima koalicije „Za bolju Hrvatsku“ (PGS-IDS-FOKUS-REFORMISTI) i SDP-a postigli veći uspjeh i bolji postizborni sinergijski učinak, odnosno osigurali veći broj saborskih zastupnika, rekao je Vasilić.

Mičić Badurina: „Pod Andrejem Plenkovićem Hrvatska je ogrezla u korupciju i kriminal!“

Zamjenica predsjednika PGS-a Tea Mičić Badurina najprije je iskoristila prigodu čestitati predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću na jubilarnoj tridesetoj ministarskoj smjeni, onoj ministra Filipovića. Tek je troje od njegovih originalnih ministrica i ministara preživjelo do danas u svojim foteljama, a jedna je od njih ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u čijem ministarstvu policija već dva tjedna ispituje mogući kriminal. Dakako, prema nalogu europskog javnog tužitelja. Novi rasplet u Vladi, dakle, tek čekamo.

- Teško da će ijedna hrvatska vlada moći nadmašiti te povijesne rezultate u broju korupcijskih afera i skandala Vlade Andreja Plenkovića. Država je toliko duboko ogrezla u korupciju i kriminal da se, de facto, raspada od lopovluka! I uopće nije teško zaključiti da je postavljanje Turudića na mjesto glavnog državnog odvjetnika samo loš pokušaj zaštite koruptivnog i korumpiranog državnog aparata. Baš kao i u sramotnom donošenju izmjena Kaznenog zakona, Lex AP-a, što predstavlja najgrublji udar na slobodu javne riječi. Takav pokušaj ušutkavanja zviždača i novinara rušenje je nosivih stupova društva koje bi se nazivalo demokratskim. Da ne nabrajam dalje, već ovo je i više nego dovoljan razlog za raspisivanje izbora i smjenu ove Vlade , ustvrdila je Mičić Badurina.

Šubat: „HDZ nas vraća u mračna vremena!“

Predsjednica bakarskog ogranka PGS-a Senka Šubat, pak, konstatirala je da je u Plenkovićeva Vlada raselila više od 150 tisuća hrvatskih građanki i građana, uglavnom mladih, obrazovanih i sposobnih.

- Pozdravljati sve te ljude s „auf wiedersehen“…? Mene to podsjeća na neka mračna vremena, ali se pokušavam tješiti da su neki ti, isto tako mračni ljudi, i otišli u ropotarnicu. Ipak, poslije njih se ostale nesagledive posljedice kao što se već danas u Hrvatskoj suočavamo s nesagledivim posljedicama odlaskom tolikog broja naših ljudi, demografskom katastrofom, rekla je Šubat pa dodatno poručila da je krajnje bahato, uvredljivo i neoprostivo ljude suprotnih političkih uvjerenja, od kojih su se neki i na frontu borili za državni i vlastiti suverenitet, nazivati šušama što je Plenković učinio komentirajući prosvjedni skup oporbenih stranaka na Markovu trgu.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...