Veleposlanstvo Kraljevine Norveške doniralo knjige Henrika Ibsena riječkim gimnazijama

Autor: Marina Pauletić 07.12.2023

norveska_veleposlanstvo_donacija Foto: PGŽ

Resorna pročelnica Edita Stilin pridružila se zahvalama Veleposlanstvu i mogućnosti da se riječki srednjoškolci podrobnije upoznaju s djelima autora koji je šest puta bio nominiran za Nobelovu nagradu.

Rijeka - Zamjenica župana Marina Medarić i pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Edita Stilin primile su u posjet zamjenika veleposlanika Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Helgea Kloumana Marstrandera i počasnu konzulicu Kraljevine Norveške u Rijeci Loredanu Frank Jerman.

Povod prijemu je održavanje Dana Norveške u Rijeci i primopredaja donacije knjiga „Peer Gynt“ Henrika Ibsena, prevedene na hrvatski jezik, koju su primili Henry Ponte, ravnatelj Gimnazije Andrije Mohorovičića Rijeka, Jane Sclaunich, ravnateljica Prve riječke hrvatske gimnazije i Dina Linić-Učur, ravnateljica Prve sušačke hrvatske gimnazije u Rijeci.

„Možemo reći da su naši norveški prijatelji prisutni u Rijeci tijekom cijelog prosinca. Prezentirat će svoju kulturu i gastronomiju kroz niz događanja kao što su filmovi za djecu i kvizovi, a Dječja kuća im je svojevrsna baza. Unatoč velikoj razlici u razvijenosti i veličini, ove aktivnosti na neki način spajaju naše dvije zemlje, a najveća je poveznica – more. Ono nas povezuje kroz brodogradnju, pomorstvo i gastronomiju. Današnja donacija je jedna lijepa gesta veleposlanstva na kojoj smo zahvalni“, izjavila je zamjenica župana Medarić.

„Nadamo se osnažiti međusobne veze kroz gotovo svakodnevnu prisutnost u Rijeci tijekom prosinca. Imamo zajednički interes u razvoju sektora pomorstva, ali i u predstavljanju norveške kulture. Primjerice, poput današnje donacije djela Henrika Ibsena „Peer Gynt“, kvizove, filmske večeri, a glavnina aktivnosti se odvija u Dječjoj kući. Kada govorimo o konkretnoj suradnji, nadamo se da će norveške tvrtke biti prisutne u riječkoj luci“, kazao je zamjenik veleposlanika Klouman Marstrander.

Resorna pročelnica Edita Stilin pridružila se zahvalama Veleposlanstvu i mogućnosti da se riječki srednjoškolci podrobnije upoznaju s djelima autora koji je šest puta bio nominiran za Nobelovu nagradu.

Ravnateljica Prve riječke hrvatske gimnazije Jane Sclaunich kazala je kako donirano djelo nije u obveznoj literaturi školskoga kurikuluma, za razliku od „Nore – Lutkine kuće“. Dio razloga leži u tome što do sada nije bilo adekvatnih prijevoda upravo tog norveškog djela koji ima poseban identitet, a ova donacija će obogatiti naše knjižnice, zaključila je Sclaunich.

Dani Norveške u Rijeci održavaju se od 5. do 20. prosinca, a u okviru kojih se održavaju brojna događanja u suradnji s Primorsko-goranskom županijom, Gradom Rijekom te različitim nevladinim organizacijama i pojedincima.

Henrik Johan Ibsen norveški je književnik koji je svojim stvaralaštvom imao veliki utjecaj na modernu dramu. Pisao je psihološke drame i društveno-kritičke komade koji su prokrčili put naturalističkom stilu u drami, analizirajući moralne probleme. „Peer Gynt“ je drama u pet činova napisana 1867. godine, kada je i izdana. Smatra se vodećim književnim uratkom norveške literature u kojem je životna krilatica glavnoga junaka, Peera Gynta, „snađi se na bilo koji način“.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...