Veleučilište u Rijeci proslavilo 26. rođendan

Autor: Marina Pauletić 24.05.2024

veleuciliste_rijeka-90523

Danas na Veleučilištu u Rijeci studira više od 1200 studenata kojima stručna znanja prenose 84 zaposlenika.

Rijeka - U Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja u Rijeci svečanom sjednicom obilježena je 26. godišnjica osnivanja Veleučilišta u Rijeci.

Tom prigodom zamjenik župana Vojko Braut uputio je čestitku predstavnicima Veleučilišta na čelu s dekanom Marinom Golobom naglasivši važnost uloge Veleučilišta u Rijeci, ali i općenito veleučilišta diljem Hrvatske u smislu obrazovanja studenata koji posjeduju teorijska i praktična znanja koja im jamče bržu i bolju zapošljivost te integraciju na tržište rada. Osvrnuvši se na aktualni nedostatak obrazovanih ljudi i radnika u svim gospodarskim granama, zamjenik Braut spomenuo je specifičnu situaciju primorskih županija koje bilježe pad broja studenata koji upisuju fakultete i općenito pokazuju interes za visokoškolsko obrazovanje. Zaključno, istaknuo je činjenicu da je Primorsko-goranska županija u segmentu zapošljavanja u upravna tijela i ustanove u svojoj nadležnosti u potpunosti usvojila Hrvatski kvalifikacijski okvir izjednačivši sveučilišne i stručne studije sukladno broju ECTS bodova koji nose te da se u tome smislu među kandidatima pri zapošljavanju ne pravi nikakva razlika.

Primorsko-goranska županija uspješnu suradnju s Veleučilištem realizira i putem Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ koji ujedno predstavlja nastavno-tehnološku bazu Veleučilišta za studijski program Održivi agroturizam. Na svečanoj sjednici sudjelovali su glavni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja, mr. sc. Goran Kolarić, dekan Istarskog veleučilišta, dr. sc. Daglas Koraca, gradonačelnik Marko Filipović, riječki nadbiskup mons. Mate Uzinić te brojni predstavnici akademske i gospodarske zajednice. U okviru programa dodijeljene su dekanove nagrade studentima za izvrsnost u akademskoj godini 2022./2023. kao i nagrade studentima koji su dali doprinos izvannastavnim aktivnostima znanstvenog, stručnog, društvenog, sportskog ili kulturnog karaktera. Nagrada za osobit doprinos razvitku Veleučilišta u Rijeci dodijeljena je prof. dr. sc. Marčelu Dujaniću.

Danas na Veleučilištu u Rijeci studira više od 1200 studenata kojima stručna znanja prenose 84 zaposlenika. Iz gospodarskog sektora dolazi 60-ak predavača koji ujedno predstavljaju 25% nastavnog procesa. U proteklih 26 godina postojanja Veleučilište u Rijeci obrazovalo je više od 7 tisuća diplomiranih studenata.

Posebna pažnja na Veleučilištu pridaje se inovacijama, usvajanju praktičnih znanja i vještina te kontinuiranom prilagođavanju potrebama gospodarstva i društvene zajednice. U tom smislu prošle godine pokrenuti su inovativni programi informatike i telematike, ali i novo osmišljeni programi prometa i poduzetništva u koje su integrirani aktualni europski prioriteti poput primjerice digitalnog i zelenog poduzetništva te digitalnog marketinga i održivosti.

Veleučilište uspješno sudjeluje u programima studentske mobilnosti – ERASMUS i CEEPUS kroz koje je u protekle 4 godine ostvareno 50-ak dolazaka stranih studenata i 60-ak dolazaka nastavnog i nenastavnog osoblja. U okviru međunarodne suradnje Veleučilište ima više od 40 potpisanih ugovora o suradnji s inozemnim visokoobrazovnim institucijama iz 17 zemalja.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...