Velika 50. izvedba predstave „Casabianca“

Autor: Andrea Načinović 05.08.2022

petrova_pojane_2022_casabianca_kotlic__13_

„Casabianca“ je izvođena na različitim pozornicama, u kazalištima, domovima kulture, kinima, na trgovima, placama, sportskim igralištima, boćalištima, adrenalinskim parkovima, nasmijavajući gledatelje od manjih mjesta, kao što su Lanišće ili Kras, pa sve do New Yorka.

Kraljevica - Predstava „Casabianca“ proslavit će u nedjelju, 7. kolovoza 2022. godine u dvorcu „Frankopan“ u Kraljevici svoju 50. izvedbu. Riječ je o predstavi na čakavskom dijalektu koju su napisali Irena Grdinić i Mario Lipovšek Battifiaca, dobro poznat voditeljski dvojac s malih ekrana i raznih pozornica.

„Mi smo se s „Casabiancom“ po prvi puta okušali u pisanju i stvaranju predstave, a Ireni je ovaj nastup bio i glumački debi, te nam je nevjerojatno kakav je uspjeh predstava postigla!“, rekli su autori, ističući kako je brojka od 50 izvedbi vrlo respektabilna, ali je još značajnije da je predstava odigrana 50 puta u manje od godinu dana, budući da je premijera predstave održana 21. kolovoza 2021. godine., te da su na gotovo svim izvedbama ulaznice bile rasprodane danima, pa i mjesecima ranije. Na ruku autorima nisu išli niti pandemijski uvjeti i ograničenja koja su tijekom godine bila na snazi, no bez obzira na to, predstava je izvođena svo vrijeme i niti jednom nije otkazana ili odgođena. „Casabianca“ je izvođena na različitim pozornicama, u kazalištima, domovima kulture, kinima, na trgovima, placama, sportskim igralištima, boćalištima, adrenalinskim parkovima, nasmijavajući gledatelje od manjih mjesta, kao što su Lanišće ili Kras, pa sve do New Yorka.

Autori ističu kako je „Casabianca" stvarana bez ikakvih namjera i planova, proces nastanka predstave bio je način zabave u danima lockdowna, te upravo tu činjenicu smatraju ključnom - da je neopterećenost uspjehom proizvela uspjeh, dok je sva iskrenost emocija ugrađenih u predstavu, bez prethodnog promišljanja kako će to publika prihvatiti ili kako će se to kome svidjeti, očito osvojila gledatelje. „U predstavi gotovo da nema pokreta, sve se temelji na dijalogu dvoje glumaca i mislili smo da će biti teško zadržati pozornost publike puna dva sata, ali uspjelo nam je!“, rekli su autori, koji kao posebnost predstave ističu i „održavanje na životu“ glavnih likova predstave Đurđe i Franka, budući da se njihove nove dogodovštine mogu pratiti putem interneta i raznih društvenih mreža.

„Video-klipovi koji prikazuju Đurđu i Franka u raznim životnim situacijama izazvali su vrlo velik interes publike, kako one koja je predstavu gledala, tako i one koja upravo zbog tih filmićadolazi pogledati predstavu, pa nam se sad javljaju gledatelji iz cijele Hrvatske i šire, te se nadamo da će „Casabianca“ tijekom jeseni zaigrati i u mnogim hrvaskih gradovima.“, rekli su Mario i Irena, koje čeka radno ljeto, budući da će „Casabianca“ tijekom kolovoza i rujna igrati u mnogim gradovima Istre i Kvarnera.

Više sa portala torpedo.media ...