Velimir Vrzić objavio video podvodne mine pronađene na plaži Sablićevo prije tri godine

Autor: Marina Pauletić 18.03.2023

podvodna_mina_velimir_vrzic Foto: Velimir Vrzić

Iako mina stoji u podmorju već dugi niz godina, proteklo vrijeme nije umanjilo njezinu opasnost i ubojitu snagu.

Rijeka - Centar Rijeke danas se priprema za evakuaciju svih građana iz crvene zone radi akcije izmještanja i neutralizacije podvodne mine u Riječkoj luci, koja ondje leži od Drugog svjetskog rata.

Tim je povodom Velimir Vrzić, naš poznati ronioc i podvodni istraživač objavio video uradak u kojem je prikazano kako podvodne mine točno izgledaju. Radi se o podvodnoj mini pronađenoj na plaži Sablićevo ispod Vile Olga na 24 metra dubine, a mina je pronađena 2020. godine.

U nastavku prenosimo osobni osvrt na evakuaciju i neutralizaciju mine koji je na svom Facebook profilu objavio Velimir Vrzić, dok video mine možete pogledati ovdje.

U nedjelju 19.03.2023 grad Rijeka i njegov centar biti će pusti. Evakuacija 15 ulica započet će dan ranije u 22.00 sata sa osiguranim smještajem u dvorani Mladosti. Stat će avionski, autobusni, željeznički promet i unutar „crvene zone“ zabranjeno je kretanje civila. Sve državne službe ujedinjene su kako bi zbrinuli stanovništvo grada Rijeke i evakuirale ih na sigurno. Zašto? U samom centru grada pronađena je podvodna mina iz II sv. rata. Velika razorna i opasna. Jako opasna. Zašto to pišem? Ima nas iz cijelog svijeta koji nisu upoznati sa događanjima u gradu a ja imam samo jednu molbu. Molbu za sve vas. Kada se oglase sirene za opću opasnost u mojem trbuhu će biti grč. Grč za nekoliko istinskih heroja koji će zaroniti u more te dok mi budemo ispijali svoje nedjeljne kave i „žalili se“ kao pravi balkanci nekoliko timova ronioca - specijalaca – podvodnih pirotehničara izmjenjivati će se kako bi na licu mjesta neutralizirali i onesposobili izuzetno opasno sredstvo namijenjeno samo sa jednu stvar. Da ubije.

- I zato vas molim gdje god bili. Dajmo barem simboličnu podršku tim ljudima koji će ući u more. Kada svi budu kilometrima na sigurnoj udaljenosti u samom i pustom centru grada te hladnom moru moji bivši kolege iz MUP-a će se znojiti. Imaju težak posao. Kako bi vam opisao uvjete koji su na dnu mora u samoj luci zamislite da zaronite glavom u vodeni pepeo. Upravo takvo je dno mora u luci Rijeka. Pepeljaste čestice debele po nekoliko metara koje je dovoljno samo malo dotaknuti i imate mrkli mrak. Mrak u kojem dečki moraju odvinuti puno vijaka koji su u moru 70 godina. I nemaju pravo na grešku. Osobita mi je čast poznavati te dečke i moj duboki naklon njima. Iskreni. Zahvala svim državnim institucija kao i stotinama volontera svih mogućih službi koje će brinuti te hraniti stare i mlade na sigurnom i pružiti toplu noć dan prije uništenja. A vama dragi pratitelji snimka. Snimka jedne od 4 podvodne mine koje sam pronašao . Jednu pored Rijeke, jednu na otoku Susku, i dvije na otoku Pagu. Sve su ih neutralizirali ovi dečki koji će imati jedan od najtežih zadataka u karijeri. Ovaj video je za vas. Da vidite kako izgledaju ta čudovišta raznih vihora ratova a koje su potpuno ispravne iznutra bez obzira na školjke i travu izvana. Da vidite osobno kako to čudovište izgleda prije nego krenu dečki na posao.

- Eto, toliko od mene. Ne interesiraju me pojedinci koji se šeću i daju izjave za novine i televiziju a ne razlikuju kaktus od podvodne mine. Brinem za ove heroje. Kada sam u sklopu obuke u MUP-u dugih 6 mjeseci bio u Policijskoj akademiji na tečaju za protu eksplozivnu zaštitu i učio prepoznati ovakva sredstva shvatio sam da ne postoji cijena kojom se može platiti ovaj posao. Ne postoji. I zato vas kao i sve druge koji ovo čitaju molim samo jednu stvar: ZAŽELITE IM SREĆU I SRETAN POVRATAK SVOJIM KUĆAMA.

Svi zajedno želimo čuti drugu sireno koja će označiti prestanak opće opasnosti. To je jedini zvuk u nedjelju. Sirena u cijelom gradu za početak…..tišina satima i sirena za kraj i povratak u normalan život. Ništa drugo. Hvala vam na vašem vremenu koje ste izdvojili za ovaj post.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...