[VIDEO] Gradonačelnik Mostarac: Gradovi i općine skupa s državom trebaju preuzeti odgovornost u rješavanju stambene problematike mladih ljudi

Autor: Marin Aničić 24.03.2022

grad kastav potpisivanjeugovora 2022  2

Rektorica Snježana Prijić-Samaržija pohvalila je suradnju s Kastvom i rekla da je to jedan od gradova koji nastoji razvijati projekte zajedno sa strukom.

Kastav – U Gradskoj vijećnici danas je potpisan ugovor o suradnji Sveučilišta u Rijeci i Grada Kastva na projektu razvoja modela pametnog naselja u Kastvu. Ugovor su potpisali Snježana Prijić-Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci i Matej Mostarac, gradonačelnik Grada Kastva.

Kastav je među prvima u Hrvatskoj krenuo u ovakav projekt s ciljem izgradnje modernog, samoodrživog naselja s implementiranim pametnim rješenjima. Projekt će razraditi Centar za podršku pametnim i održivim gradovima o čemu su na konferenciji za novinare govorili i zamjenik predstojnik Centra Damir Juričić te ravnatelj Regionalne razvojne agencije PGŽ-a Vedran Kružić.

VIDEO

- Gradovi i općine skupa s državom trebaju preuzeti odgovornost u rješavanju stambene problematike mladih ljudi kako bi se i tako spriječio njihov odlazak iz Hrvatske. Kastav je krenuo u razradu modela financijski i ekološki održivog naselja s mogućnošću dugoročnog najma ali i kupnje stanova. Veselimo se rješenjima koja će nam ponuditi Centar za podršku pametnim gradovima, a onda krećemo u potragu za investitorima što vjerujem neće biti problem, rekao je gradonačelnik Matej Mostarac.

grad kastav potpisivanjeugovora 2022  4

Rektorica Snježana Prijić-Samaržija pohvalila je suradnju s Kastvom i rekla da je to jedan od gradova koji nastoji razvijati projekte zajedno sa strukom.

Damir Juričić je pojasnio ciljeve projekta što su smanjenje energetskog siromaštva, bolja dostupnost stanova mladim obiteljima i inovativni modeli financiranja dok je Vedran Kružić izrazio nadu da će i ostali gradovi pratiti ovaj model i razvijati stanogradnju tako da bude financijski i ekološki održiva te dostupna većem broju mladih ljudi.

Tiskovnu konferenciju i potpisivanje vam prenosimo u cijelosti pa možete pogledati u našem video prilogu.

grad kastav potpisivanjeugovora 2022  5