[VIDEO] MEMENTO TRADICIJI Predstavljeno treće izdanje “Nonine otočne kuharice” autorice Marte Fazlić

Autor: Marin Aničić 12.05.2022

nonina_otocna_kuharica_2022_naklada_val__3_

Na otvorenju su o knjizi govorili izdavač Dragan Ogurlić i maritimni pisac, scenarist, producent, kazališni i filmski redatelj te gastrokritičar, Radovan Marčić.

Rijeka – Na Botelu Marina predstavljeno je treće izdanje “Nonine otočne kuharice” autorice Marte Fazlić. Riječ je o vrlo opsežnom izdanju koje je ugledalo svjetlo dana u proširenom izdanju pod dirigentskom palicom Naklade Val iz Rijeke.

nonina_otocna_kuharica_2022_naklada_val__1_

Knjiga je prvi put izdana 1994. godine, a drugi put 2003. po čemu se da zaključiti da je riječ o vrlo opsežnom izdanju. Autorica Marta Fazlić je odrasla uz specijalitete none Marije Soldičić udate Mavar iz Stivana na Cresu. Poznati gastrokritičar, a od nedavno i Lošinjan, navodi u pogovoru drugog izdanja; “nona/baka je gurmansko utočište”.

Autorica je okrunila bakinu kuhinju knjigom na 300 stranica s ilustracijama i fotografijama definirajući kuhinju Cresa i Lošinja do najmanjeg detalja. Ovo nije samo kuharica nego prava zavičajna knjiga s naglašenom brigom za okoliš. To nam primjerice dočarava poglavlje “Predjela za preživljavanje” na početku kojeg naglašava; “Svi sastojci su jestivi, ali ugroženi. Poštivanje lovostaja i sezona lova možda ih neće spasiti, zato se i mi moramo potruditi da prežive. Ovako su se nekad pripremala jela od ovih divnih morskih stvorenja. Danas činimo to za preživljavanje, a kako bi oni preživjeli da ih naši unuci sretnu. Naši stari su ih jeli, mi smo imali tu priliku, a hoće li naši praunuci postaje neizvjesno.” . Važan je i etno moment, knjiga osim što je pisana na standardu, pisana je i na čakavici. Opisuje vrt i što nam on sve daje u svih dvanaest mjeseci. Ova vrijedna knjiga će vam pomoći, da ako niste, postanete pravi gurman jer je toliko kompleksna da će vas obogatiti znanjem iz povijesti, hortikulture, etnologije pa i gastronomije.

nonina_otocna_kuharica_2022_naklada_val__4_

Na promociji su o knjizi govorili izdavač Dragan Ogurlić i maritimni pisac, scenarist, producent, kazališni i filmski redatelj te gastrokritičar, Radovan Marčić.

VIDEO

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...