[VIDEO] Najavljen program obilježavanja Dječjeg tjedna u Rijeci

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 30.09.2022

djecji_tjedan_rijeka_01

Program Dječjeg tjedna održava se pod pokroviteljstvom Grada Rijeke, Odjela za odgoj i školstvo, a u suradnji s ustanovama i udrugama u Rijeci.

Rijeka - Pod motom „Ljubav djeci prije svega“, u Rijeci će se od 3. do 9. listopada održati tradicionalna manifestacija Dječji tjedan čime će se obilježiti i Međunarodni dan djeteta.

Program namijenjen djeci koji se održava od 1953. godine za cilj ima usmjeriti pozornost najšire javnosti prema ostvarivanju prava, potreba i aktivnosti s djecom i za djecu, organizirati u tim danima posebne i prigodno odabrane igre, priredbe i stvaralačke aktivnosti djece i za djecu, pokrenuti nove akcije od šireg značaja za razvoj i odgoj djece te poticati volonterski društveni i stručni rad odraslih s djecom, te aktivnu participaciju djece u aktivnostima lokalne zajednice i šire.

Ovogodišnji program na temu „Zavrti se, poskoči i u Dječji tjedan uskoči“ najavile su savjetnica za predškolski odgoj Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo Maja Manestar, koordinatorica programskih aktivnosti u Domu mladih Anika Hodak, koordinatorica programa i prodaje u Astronomskom centru Rijeka Amra Fajić i stručna suradnica Gradskog kazališta lutaka Rijeka Vedrana Balen Spinčić.

U obilježavanju Dječjeg tjedna ove godine sudjeluju Dom mladih Rijeka u kojem će se održati niz radionica namijenjenih učenicima osnovnih škola, Strukovna udruga za promicanje dobrobiti djece Portić s dvije radionice, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka koji će se ove godine uključiti radionicom u sklopu edukativnih programa Čudotvornice, muzejske radionice – igraonice, Gradsko kazalište lutaka Rijeka koje sudjeluje u Dječjem tjednu s predstavom „Srce veće od mene samog“ autorice i redateljice Tamare Kučinović, Prirodoslovni muzej Rijeka te Društvo „Naša djeca“ Rijeka s aktivnostima kojima je cilj usmjeriti pažnju javnosti prema ostvarivanju dječjih prava, doprinijeti podizanju svijesti, važnosti i položaju djece u današnjem društvu kroz raznolike sadržaje s djecom i za djecu.

Program Dječjeg tjedna održava se pod pokroviteljstvom Grada Rijeke, Odjela za odgoj i školstvo, a u suradnji s ustanovama i udrugama u Rijeci.

VIDEO

Program obilježavanja Dječjeg tjedna:

Ponedjeljak, 3. listopada
Društvo „Naša djeca“ Rijeka

Od 3. do 9. listopada provode se prijave i upisi u rad Dječjeg foruma „Ivan pl. Zajc“ za učenike od 5. do 6. razreda osnovne škole s temom „Dječja prava“ – Konvencija UN o dječjim pravima.
od 3. do 9. listopada provode se prijave za 46. školu Mladih čuvara okoliša za učenike od 5. do 8. razreda osnovne škole.
od 3. do 9. listopada provode se prijave i upisi u Prvi riječki zbor dječaka za učenike od 1. do 8. razreda osnovne škole.
od 3. do 9. listopada provode se poduke u učenju za učenike od 1. do 8. razreda osnovne škole pod nazivom „Znam da znaš- hoćeš i možeš“

Prijave se primaju u Društvu „Naša djeca“, osobno u prostorima Društva na adresi Jelačićev trg 1, e-mailom: drustvo.nasa.djeca.rijeka@ri.ht.hr ili telefonom: 091/1140046 gdje se može dobiti i više informacija.

Strukovna udruga za promicanje dobrobiti djece “Portić”

Do 7. listopada traju prijave za natjecanje u izražajnom čitanju proznih književnih tekstova „I ti možeš biti teta/barba pričalica“.
Povodom Dječjeg tjedna Udruga „Portić“ organizira 3. natjecanje u izražajnom čitanju proznih književnih tekstova „I ti možeš biti teta/barba pričalica“. Udruga je poznata po svojem projektu “Tete i barbe pričalice” u kojem volonteri svake večeri čitaju i pričaju priče djeci u bolnici, a navedeno natjecanje omogućava djeci da i oni pokažu kako bi se snašli u toj ulozi. Natjecanje se u potpunosti održava virtualno, osim dodjele nagrada, tako što djeca svoje videouratke šalju na mail adresu udruge, a prosudbeno povjerenstvo sastavljeno od dugogodišnjih teta pričalica bira najbolje po kategorijama: 1. i 2. razred, 3. razred, 4. razred te 5. i 6. razred. Čitati se mogu isključivo prozni tekstovi primjerenog dječjeg sadržaja i tematike te mentorice ili mentori (učitelji/ce, knjižničari/ke, nastavnici/ce hrvatskog jezika) pomažu u odabiru navedenog.

Prijave se primaju na e-poštu udruga.portic.rijeka@gmail.com do 7. listopada, a imena najuspješnijih budućih “teta i barba pričalica” objavljuju se 17. listopada. Datum dodijele nagrada bit će objavljen naknadno jer ovisi o slobodnim terminima svih uključenih volontera i nagrađenih učenika i mentora/ica.

Utorak, 4. listopada 2022.
Strukovna udruga za promicanje dobrobiti djece “Portić”

Od 9.45 do 10.30 sati; u dvorištu Dječje kuće, radionica „Dan retro igara“. Članice i volonterke udruge „Portić“ će približiti djeci igre koje su odrasli igrali kao djeca kako bismo im dali ideju čega se igrati na dječjim igralištima, tj. kako bismo im prenijeli taj oblik zabave da se ne zaboravi.

Astronomski centar Rijeka

U 18 sati održat će se live planetarij prezentacija Priča o zvijezdama i crtaonica Zvijezda, zvijezda, zvjezdica (za uzrast od 4 do 10 godina), od 18:30 uz uvjet lijepog vremena sati počinje vođeno promatranje u zvjezdarnici (preporučen uzrast 6+).

Potrebna je prethodna prijava putem telefona broj: 455-700 ili e-mail adrese astronomski-centar-rijeka@rijekasport.hr. Prodaja ulaznica odvija se putem internetske stranice www.mojekarte.hr te prije programa na blagajni Astronomskog centra Rijeka (Sveti Križ 33, Rijeka).

Srijeda, 5. listopada

Dom mladih Rijeka

Od 17 do 18.30 sati; Video radionica.
Videoradionica/filmska radionica namijenjena je filmoljupcima koji žele zaviriti u svijet filma, reportaža, skrivenih kamera, vijesti…Radionica je namijenjena djeci od petog do osmog razreda osnovne škole.

Od 18 do 19.30 sati; modelarska radionica „A je to“.
Namijenjena je svoj djeci spretnih i nespretnih ruku, ali koja imaju veliku želju vlastitim rukama izraditi neki uporabni predmet. Polaznici će se upoznati s radom za UNIMAT strojem, ručnim pilama i sl. alatom.Radionica je namijenjena djeci od trećeg do petog razreda osnovne škole.

Sve radionice u organizaciji Doma mladih su besplatne. Za prijavu je potrebno: ispuniti online prijavnicu koju možete pronaći na stranicama Doma mladih www.dom-mladih.hr, ispuniti i potpisati obrazac suglasnosti, potpisanu suglasnost dostaviti osobno, skenirano e-mailom (info@dom-mladih.hr) ili poštom u Dom mladih (Laginjina 15, Rijeka).

Astronomski centar Rijeka
U 18 sati organizirana je live prezentacija Prvi svemirski letači (za uzrast 6+).
U 19 sati održat će se live prezentacija Od Zemlje do Svemira.
Od 20.30 sati zvjezdarnica (za uzrast 6+).
Potrebna je prethodna prijava putem telefona broj: 455-700 ili e-mail adrese astronomski-centar-rijeka@rijekasport.hr.Prodaja ulaznica odvija se putem internetske stranice www.mojekarte.hr te prije programa na blagajni Astronomskog centra Rijeka (Sveti Križ 33, Rijeka).

Prirodoslovni muzej Rijeka

Digitalni video pokus: „Kućni šašavi znanstvenik“
„Kućni šašavi znanstvenik“ je projekt digitalnih video pokusa kroz kojih Muzej „dolazi“ u kućne posjete s pisanim uputama, materijalima i koracima za izvođenje pokusa u obliku video zapisa prilagođenih za realizaciju u kućnom, vrtićkom i školskom laboratoriju, namijenjen prvenstveno djeci predškolske i rane školske dobi. Pokusi su kreativno i maštovito osmišljeni, a cijeli tijek prati dinamična glazba te boje koje su živahne i prilagođene djeci. Objava pokusa će biti na Facebook stranici Muzeja @Prirodoslovni.muzej.Rijeka i YouTube kanalu Prirodoslovnog muzeja Rijeka.

Autorica: Anita Hodak, viša kustosica pedagoginja

Radionica za djecu: „Znanstvena muzejska igra“
Jeste li spremni istražiti što to šušti u jesen? I kako to biljka može postati superjunakinja? Znanstvena muzejska igra će nam otkriti prirodoslovne tajne koje se kriju u svakom listu. Kao pravi mali botaničari ćemo istražiti biljke, postavit ćemo znanstvenu teoriju i kroz zanimljiv pokus pokušati otkriti je li naša teorija točna. Razgibat ćemo um i tijelo kroz igre i zagonetke. Istražite, otkrivajte i eksperimentirajte u svijetu muzejske znanosti. Radionica je besplatna za sve prijavitelje.

Autorica i voditeljica: Anita Hodak, viša kustosica pedagoginja

Namijenjeno: vrtićkim grupama i školskim grupama od 1. do 4. razreda. Trajanje radionice: 60 min za vrtićke grupe, 90 min za školske grupe. Termin radionice: u dogovoru s odgojiteljima i učiteljima. Prijava: tel. 553-669, 553-674 ili e-mail: anita@prirodoslovni.com

Četvrtak, 6. listopada

Dom mladih Rijeka

Od 18 do 19.30 sati Radionica 3D printeraj
Radionica je namijenjena zaljubljenicima u crtanje pomoću CAD alata i printanje na 3D printeru. Radionica je namijenjena djeci od petog do osmog razreda osnovne škole.

Sve radionice u organizaciji Doma mladih su besplatne, a za prijavu je potrebno: ispuniti online prijavnicu koju možete pronaći na stranicama Doma mladih www.dom-mladih.hr, ispuniti i potpisati obrazac suglasnosti, potpisanu suglasnost dostaviti osobno, skenirano e-mailom (info@dom-mladih.hr) ili poštom u Dom mladih (Laginjina 15, Rijeka).

Astronomski centar Rijeka

U 18 sati održat će se projekcija FD filma Pogled na planete (8+)
u 19.00 sati live prezentacija Svemir: na vama je da ga otkrijete (za 6+)
u 19:30 sati prikazuje se obiteljski FD film Dva mala komada stakla (6+).
Potrebna je prethodna prijava putem telefona broj: 455-700 ili e-mail adrese astronomski-centar-rijeka@rijekasport.hr. Prodaja ulaznica odvija se putem internetske stranice www.mojekarte.hr te prije programa na blagajni Astronomskog centra Rijeka (Sveti Križ 33, Rijeka).

Prirodoslovni muzej Rijeka

Radionica za djecu: „Znanstvena muzejska igra“
Jeste li spremni istražiti što to šušti u jesen? I kako to biljka može postati superjunakinja? Znanstvena muzejska igra će nam otkriti prirodoslovne tajne koje se kriju u svakom listu. Kao pravi mali botaničari ćemo istražiti biljke, postavit ćemo znanstvenu teoriju i kroz zanimljiv pokus pokušati otkriti je li naša teorija točna. Razgibat ćemo um i tijelo kroz igre i zagonetke. Istražite, otkrivajte i eksperimentirajte u svijetu muzejske znanosti. Radionica je besplatna za sve prijavitelje.

Autorica i voditeljica: Anita Hodak, viša kustosica pedagoginja

Namijenjeno: vrtićkim grupama i školskim grupama od 1. do 4. razreda. Trajanje radionice: 60 min za vrtićke grupe, 90 min za školske grupe. Termin radionice: u dogovoru s odgojiteljima i učiteljima.

Prijava: tel. 553-669, 553-674 ili e-mail: anita@prirodoslovni.com

Petak, 7. listopada

Gradsko kazalište lutaka Rijeka

U 18 sati, predstava „Srce veće od mene samog“ autorice i redateljice Tamare Kučinović. Zagrljaj je u vrijeme pandemije postao vrjedniji od suhog zlata. Stoga predstava „Srce veće od mene samog“ progovara o veoma važnoj temi koja se pomalo uvukla međ¬u ljude u doba komercijalizma i izvanjskih stvari, a to je strah od ljubavi, ili strah od zagrljaja. Strah od ljubavi je najveći čovjekov neprijatelj. Stoga je važno da upravo u ovom trenutku progovorimo o tome koliko je važna bliskost, koliko je važan zagrljaj i koliko je važno povjerenje. O ovoj temi predstava progovara kroz lik medvjeda Urse koji voli grliti druge životinje jer ima srce veće od bilo koga, u njegovo srce stanu svi i za svakoga unutra ima ponešto. Treba samo zatvoriti oči, zagrliti se i duboko disati. Jesmo li spremni za to?

Ulaznice se mogu kupiti putem portala Mojekarte.hr ili rezervirati na mail mailto:blagajna.gklri@gmail.com te kupiti na blagajni Kazališta (Blaža Polića 3) sat vremena prije početka izvedbe predstave. Cijena ulaznice iznosi 25 kuna.

Astronomski centar Rijeka

U 18 sati počinje animirani FD film Dalje od Sunca (8+).
u 19 i 20 sati kreću obiteljski programi, ranije live program posvećen orijentaciji
Vodič noćnim nebom (8+) i kasnije film Neukrotivi Svemir – izvor života (8+)

Potrebna je prethodna prijava putem telefona broj: 455-700 ili e-mail adrese astronomskicentar-rijeka@rijekasport.hr. Prodaja ulaznica odvija se putem internetske stranice www.mojekarte.hr te prije programa na blagajni Astronomskog centra Rijeka (Sveti Križ 33, Rijeka).

Društvo „Naša djeca“ Rijeka

Od 10 -12.30 sati na Jelačićevom trgu, aktivnost crtanja na pločniku pod nazivom „Djeca u prometu”.

Prirodoslovni muzej Rijeka

Radionica za djecu: „Znanstvena muzejska igra“
Jeste li spremni istražiti što to šušti u jesen? I kako to biljka može postati superjunakinja? Znanstvena muzejska igra će nam otkriti prirodoslovne tajne koje se kriju u svakom listu. Kao pravi mali botaničari ćemo istražiti biljke, postavit ćemo znanstvenu teoriju i kroz zanimljiv pokus pokušati otkriti je li naša teorija točna. Razgibat ćemo um i tijelo kroz igre i zagonetke. Istražite, otkrivajte i eksperimentirajte u svijetu muzejske znanosti. Radionica je besplatna za sve prijavitelje.

Autorica i voditeljica: Anita Hodak, viša kustosica pedagoginja
Namijenjeno: vrtićkim grupama i školskim grupama od 1. do 4. razreda. Trajanje radionice: 60 min za vrtićke grupe, 90 min za školske grupe. Termin radionice: u dogovoru s odgojiteljima i učiteljima

Prijava: tel. 553-669, 553-674 ili e-mail: anita@prirodoslovni.com

Od 18 do 19.30 sati, radionica za djecu: „Noćna muzejska igra“
„Noćna druženja volimo i tada plijen svoj lovimo.“ – kažu muzejski noćni leteći superheroji. Polaznici će kroz edukativnu i interaktivnu radionicu istražiti Muzej te otkriti koje životinje spavaju danju i tako skupljaju snagu za nevjerojatne dogodovštine koje ih čekaju dok noću traže hranu. Kroz zabavnu igru o brzim noćnim letačima upoznat će vrline svojih novih prijatelja – šišmiša i poletjeti u zanimljivu igru okusa i mirisa. Muzejska noćna pustolovina vas čeka. Radionica je besplatna za sve prijavitelje.

Autorica i voditeljica: Ivana Penavić, mag.prim.educ., vanjska suradnica PMR-a. Namijenjeno: djeci od 6 do 10 godina. Trajanje radionice: 90 min. Prijava: tel. 553-669, 553-674 ili e-mail: anita@prirodoslovni.com

Subota, 8. listopada

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Od 9 do 13 sati, radionica „Igrajmo se“
Radionica se održava uz izložbu postavljenu u perivoju Muzeja „Boćanje i boćarsko prigovaranje“ autorice Ivane Šarić Žic koja predstavlja boćanje, nematerijalnu baštinu tipičnu za područje Mediterana, u sklopu muzejskog programa Jutro u Muzeju. Sudionici radionice će se upoznati s boćanjem kao sportom, ali i jednim, već pomalo zaboravljenim oblikom druženja na otvorenom, a upoznat će i ostale društvene igre primorskog kraja koje su obilježile djetinjstvo nekih starijih naraštaja. Radionica je namijenjena djeci predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta.Voditeljica radionice je Iva Volović.

Prijave sudionika vrše se putem elektroničke pošte: cudotvornica@ppmhp.hr ili telefona broj: 553-666.

Astronomski centar Rijeka

U 11 sati prikazat će se animirani FD film Putovanje male zvijezde (za uzrast 4+), u 19.00 sati obiteljski film Povratak na Mjesec:
S lijepim vremenom, dječji tjedan u Astronomskom centru Rijeka završava s vođenim promatranjem u zvjezdarnici (za djecu školskog uzrasta i odrasle).

Potrebna je prethodna prijava putem telefona broj: 455-700 ili e-mail adrese astronomskicentar-rijeka@rijekasport.hr. Prodaja ulaznica odvija se putem internetske stranice www.mojekarte.hr te prije programa na blagajni Astronomskog centra Rijeka (Sveti Križ 33, Rijeka).

Gradsko kazalište lutaka Rijeka

U 11 i 18 sati, predstava „Srce veće od mene samog“ autorice i redateljice Tamare Kučinović. Zagrljaj je u vrijeme pandemije postao vrjedniji od suhog zlata. Stoga predstava „Srce veće od mene samog“ progovara o veoma važnoj temi koja se pomalo uvukla među ljude u doba komercijalizma i izvanjskih stvari, a to je strah od ljubavi, ili strah od zagrljaja. Strah od ljubavi je najveći čovjekov neprijatelj. Stoga je važno da upravo u ovom trenutku progovorimo o tome koliko je važna bliskost, koliko je važan zagrljaj i koliko je važno povjerenje. O ovoj temi predstava progovara kroz lik medvjeda Urse koji voli grliti druge životinje jer ima srce veće od bilo koga, u njegovo srce stanu svi i za svakoga unutra ima ponešto. Treba samo zatvoriti oči, zagrliti se i duboko disati. Jesmo li spremni za to?

Ulaznice se mogu kupiti putem portala Mojekarte.hr ili rezervirati na mail blagajna.gklri@gmail.com te kupiti na blagajni Kazališta (Blaža Polića 3) sat vremena prije početka izvedbe predstave. Cijena ulaznice iznosi 25,00 kuna.

Prirodoslovni muzej Rijeka

Od 10 do 11.30 sati, radionica za djecu: „Malac muzealac – Igramo se bojama“. Kad razmislimo što je boja, ona je sve što nas okružuje. Boja utječe na naše raspoloženje, a upravo je priroda ta koja nam poklanja njezin cijeli spektar. Djeca predškolske i rane školske dobi će u izrazito opuštenoj i zabavnoj atmosferi, kroz igru i kreativno stvaralaštvo spoznati muzej u bojama. Radionica je besplatna za sve prijavitelje. Radionica traje 90 minuta, a namijenjena je djeci od 6 do 10 godina.

Autorica i voditeljica: Božena Viduka, mag.lik.ped., vanjska suradnica PMRa. Prijava: tel. 553-669, 553-674 ili e-mail: anita@prirodoslovni.com

Nedjelja, 9. listopada 2022. godine

Društvo „Naša djeca“ Rijeka

Od 10 do 13 sati, na Korzu: „Biciklijada, rolerijada, romobilijada, ulicne trke“. Riječ je o uličnim utrkama za učenike od 1. do 8. razreda osnovne škole.

Više sa portala torpedo.media ...