[VIDEO/FOTO] Predstavljeni alternativni načini financiranja izgradnje autobusnog kolodvora u Rijeci

Autor: Marin Aničić 19.07.2022

tematska_sjednica_urbanizam_2022__22_

U prilogu pogledajte što su nam ispričali neki od sudionika rasprave...

Rijeka – Na danas održanoj tematskoj sjednici Odbora za urbanizam i prostorno planiranje predstavljeni su alternativni načini financiranja izgradnje autobusnog kolodvora u Rijeci. Povod je izglasavanje izgradnje kolodvora koje bi se trebalo dogoditi ovog četvrtka na sljedećoj sjednici gradskog vijeća.

tematska_sjednica_urbanizam_2022__1_

Naime, model po kojem bi se trebao izgraditi tako da privatni investitor otkupi gradsko zemljište na kojem bi izgradio kolodvor. Oporba smatra da to nije dobro rješenje jer vodi ka monopolističkom upravljanju objektom u strogom centru grada i smatra da se trebaju razmotriti i alternativne varijante izgradnje kolodvora za koje tvrde da ih ima više. Jedna od varijanti je danas i predstavljena, a to je iskorištavanje državnih poticaja iz kohezijskih EU fondova. Na odboru je predloženo da se napravi studija koja bi trebala građanima dati više opcija i razraditi načine troškova i dobiti. Vladajuća većina to nije prihvatila. Predstavnici Ministarstva mora , prometa i infrastrukture i predstavnici Jaspersa (European Investment Bank) su predstavili način na koji se projekt može financirati EU fondovima.

tematska_sjednica_urbanizam_2022__20_

Gradonačelnik Marko Filipović je rekao u raspravi da je konačno pronađen model po kojem se planira izgraditi kolodvor o kojem se govori već 20 godina, a pročitao je i članak iz Novog lista iz 1979. godine koji dokazuje da je to projekt na koji se čeka još i duže te da su se tog modela trebali sjetiti ranije jer sad prijeti opasnost da se kolodvor neće izgraditi do 2029. Pogledajte u prilogu što su nam ispričali neki od sudionika rasprave.

VIDEO

pocket icon

Na tematskoj sjednici Odbora za urbanizam i prostorno planiranje predstavljeni alternativni načini financiranja izgradnje autobusnog kolodvora u Rijeci

Više sa portala torpedo.media ...